Artikkelforfatteren skriver at Retriever skal gjøre sitt ytterste for å tilrettelegge for at både brukere og bibliotek også framover skal kunne benytte gode mediearkivtjenester.

Endringer i Retriever Atekst

Endringen i mediehusene de siste årene, har også fått følger for Retriever og Atekst, skriver artikkelforfatteren. Det betyr også noen endringer for bibliotekene.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Retriever har over mange år forvaltet mediearkivet, også kjent som Atekst, med innhold fra Norges mange ulike mediehus. Retrievers arkivtjeneste Atekst blir daglig brukt av mange ulike brukergrupper for å utføre research, gjøre skoleoppgaver, bedrive forskning eller til andre samfunnsnyttige formål.

De siste årene har det skjedd mye i mediebransjen, og medieøkonomien har forandret seg drastisk. Dette har ført til at mediehusene har endret sin tilnærming til hvordan innholdet deres kan benyttes med tilhørende betaling for bruk. Denne endringen har også fått konsekvenser for modellene mellom avishusene og Retriever. Det er derfor vi har måttet endre modellene mot våre kunder og brukere, dette gjelder da også for bibliotekene i Norge. Før utgangen av 2019 informerte vi derfor våre kunder om at det ville bli noen endringer med Mediearkivet Atekst fra og med 1. januar 2020.

Vi har forståelse for at Lars Egeland i Universitetsbiblioteket OsloMet har synspunkter på denne saken og endringene som er gjort, men det er til syvende og sist mediene selv som har det siste ordet i denne sammenhengen. Vi i Retriever skal derimot gjøre vårt ytterste for å tilrettelegge for brukere og bibliotek gitt de forutsetninger, muligheter og begrensninger vi til enhver tid har.

Vi er for øvrig enig i at tilgang til redaksjonelle nyheter er av stor demokratisk betydning, og Retrievers Atekst er som et av få levende samtidsleksikon å regne.

Dette innlegget et svar til Lars Egelands innlegg Tilgangen til avisarkiv – viktig for demokratiet – nå er tilgangen truet

Powered by Labrador CMS