Knivstikkingen ved UiO

Endte med 19 knivstikk etter møte med student. — Føler ikke sinne

To ansatte, en student. Et helt vanlig møte, ingenting utenom det vanlige. Helt til studenten trakk kniv.

Førsteamanuensis Ingunn Björnsdottir, her avbildet på Ullevål etter operasjonen, forteller om et helt vanlig møte med en helt vanlig student. Helt til han trakk kniven.
Publisert Oppdatert

Torsdag 24. august var en helt vanlig kontordag for førsteamanuensis Ingunn Björnsdottir. 63-åringen hadde holdt av en god del tid i kalenderen sin den dagen etter å ha vært sensor under en eksamen i Namsos dagen i forveien. Etter arbeidstid skulle hun og en kollega dra sammen på lanseringen av filmprosjektet Farmasi-historier. I stedet havnet hun på Ullevål sykehus med kroppen full av knivstikk.

— Jeg husker det ble satt opp et møte med en student på mitt kontor som skulle starte klokken halv tre. Det var et helt vanlig møte, med en helt vanlig student. Helt til han trakk fram en kniv.

De var to ansatte til stede da den 23 år gamle mannlige studenten gikk til angrep inne i lokalene til Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo. Studenten, som tok et kurs Björnsdottir var emneansvarlig for, har siden sittet i varetekt med brev- og besøksforbud, siktet for grov kroppsskade og drapsforsøk. Førstnevnte erkjenner han straffskyld for, sistnevnte ikke.

Tror ikke hun hadde overlevd uten hjelpen fra kolleger

For Björnsdottir ble det et opphold på Ullevål, og enveisbillett til hjemlandet Island, der hun nå tilbringer tiden med familien på ubestemt tid. Den andre ansatte som var til stede i møtet, en kvinne i 30-årene, ble sjekket ut på legevakten og sendt hjem samme kveld.

Ingunn Björnsdottir får nå oppfølging hjemme på Island etter angrepet. Hvor lenge hun blir der er foreløpig uvisst.

— Det var tydelig at det var meg han var etter, og ikke min kollega. Hvorfor det var meg han skulle ta, har jeg ingen rasjonell forklaring på. Min første reaksjon da han angrep, var at jeg ble veldig forbauset, sier førsteamanuensen. 

Til islandske Visir forteller hun at de to kollegene brølte som løver for å få hjelp. Og selv om hjelpen kom raskt, rakk studenten å påføre Björnsdottir stikkskader over hele kroppen, fra hals til legg. Nødetatene har tidligere oppgitt 16 stikk. Selv teller hun seg fram til i hvert fall 19.

— Da vi var på kontoret og skrek og skrek, følte jeg at det tok en evighet før noen kom, men det kan ikke ha tatt mange minutter, sier førsteamanuensen. 

Björnsdottir forteller at kollegene gjorde alt de kunne, og alt riktig, under angrepet. Da hun så muligheten til å komme seg ut av kontoret, la hun på sprang, men oppdaget raskt at ankelen ikke lot seg styre på vanlig vis. Foten bare hang. 

På vei inn på kopirommet tenkte hun egentlig å låse døren bak seg. Men hun merket at hun holdt på å besvime, så hun la seg i stedet ned på gulvet.

— Da var det to kolleger som kom til. Den ene festet en turnikè rundt armen min og holdt den oppe for å stanse blødninger, mens den andre gjorde det samme med foten min.

— Hadde bare en av de som hjalp til ikke gjort alt riktig, tror jeg ikke vi hadde snakket sammen nå.

— Surrealistisk

Hvor lang tid det tok fra studenten trakk kniven og til hun var i ambulansen, aner hun ikke. Alt skjedde samtidig. Surrealistisk er ordet hun selv bruker. For selv om det er mye alvor her, har ikke tungsinnet lagt seg helt. Litt galgenhumor koster hun på seg.

— Da jeg var på vei inn på Ullevål, var det to politimenn som løp ved siden av meg for å be om tillatelse til å ta bilder av skadene. På det tidspunktet var jo klærne mine klippet opp, så nå har Oslopolitiet nakenbilder av meg, sier hun og ler.

— Det hele var helt surrealistisk.

Knivskadene strekker seg fra venstre overarm og ned til ankelen. Verst var stikkene i magen. Legene fryktet at tarmene kunne være perforert, noe som nærmest ville garantert infeksjoner. 

— De åpnet opp hele bukregionen min for å kartlegge hvordan det sto til inni der. I tillegg er både venstre arm og høyre legg veldig skadet, og jeg har gips på begge for å beskytte sener og nerver. Det måtte en del broderi til. Spesielt venstre overarm er ikke så vakker.

— Hvordan har oppfølgingen vært?

— Jeg har hatt møter med både instituttleder og skikkethetsansvarlig hos oss etter hendelsen. Sistnevnte sammen med en psykiatrisykepleier på Ullevål som jeg hadde snakket en del med i forkant og som jeg syntes hadde noen veldig fornuftige kommentarer rundt mine tanker rett etter hendelsen. Jeg synes oppfølgingen har vært bra.

— Hva føler du når du tenker på det som skjedde?

— Det jeg føler er at … Det må være noe galt med måten han tenker på, men hva det er vil jeg ikke gjette noe rundt. Men jeg føler ikke sinne, og det har jeg heller ikke gjort på noe tidspunkt.

— Kommer det som skjedde til å ha noen konsekvenser for hvordan du jobber fremover?

— Det har jeg ikke noe svar på per nå. Jeg tar en dag av gangen, og vet ikke hvordan det vil føles når jeg er tilbake, sier Björnsdottir.

Jobber med å evaluere

Fredag ble det kjent at mistanken mot den siktede er styrket, og at han varetektsfengsles for fire nye uker.

Det er også begjært en rettspsykiatrisk undersøkelse av siktede for å vurdere tilregnelighetsspørsmålet.

Bakgrunnen for angrepet skal ifølge flere kilder NRK har snakket med være at den siktede studenten nylig hadde strøket på eksamen. 

Universitetet i Oslo jobber nå med å gå gjennom rutiner og beredskap etter hendelsen.

— Vi er i prosess, og det vil komme en evalueringsrapport litt senere i høst. Den vil danne grunnlag for videre oppfølging, sier Benjaminsen.

Powered by Labrador CMS