Knivstikkingen ved UiO

Ønsker å takke kolleger etter knivstikkingen

Den ene av de to fornærmede etter knvistikkingen ved UiO torsdag takker kolleger for hjelpen. UiO varsler gjennomgang av rutiner.

To personer ble skadd under knivstikkingen ved Universitetet i Oslo torsdag. Den siktede, en mannlig student i 20-årene, erkjenner straffskyld for kroppsskade, men ikke for drapsforsøk.
To personer ble skadd under knivstikkingen ved Universitetet i Oslo torsdag. Den siktede, en mannlig student i 20-årene, erkjenner straffskyld for kroppsskade, men ikke for drapsforsøk.
Publisert

— Hun (den yngste av de to forærmede, red.anm.) vil takke kollegene sine som hjalp henne i den aktuelle situasjonen. Ut over det har hun ingen kommentarer til saken, skriver Hege Salomon, i en sms til Khrono søndag.

Salomon er bistandsadvokat for de to fornærmede etter knivstikkingen ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo. Den yngste, en kvinnelig universitetslektor i 30-årene, ble lettere skadd i angrepet. 

Den andre, en kvinnelig førsteamanuensis i 60-årene, ble påført alvorlige skader. Hun ble avhørt fredag.

— Hun (førsteamanuensisen, red.anm.) har forklart seg for politiet. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, deres helsetilstand eller hvordan de har det ellers, sa Salomon til Khrono fredag.

Siktede har forklart hvorfor han hadde med kniv

Den siktede, en mannlig student i 20-årene, erkjenner ifølge fengslingskjenningen straffskyld for å ha påført kvinnen i 60-årene knivstikk i mageregionen. Studenten er siktet for kroppsskade og drapsforsøk.

— Han erkjenner straffskyld for kroppsskade, men ikke drapsforsøk, sier hans forsvarer, Petar Sekulic til Khrono søndag.

Sekulic forteller at hans klient var inne til avhør fredag.

— Der gjorde han grundig og detaljert rede for hva som skjedde.

— Kan du si noe om hva som kom frem i avhøret?

— Jeg kan ikke kommentere detaljer i saken.

— Sa han noe om hvorfor han hadde med seg kniv?

— Han har forklart seg om hvorfor han hadde kniv med seg, men det er detaljer jeg ikke kan kommentere.

Den siktede er nå varetektsfengslet i fire uker med brev og besøksforbud, med begrunnelse i bevisforespillelsesfare. 

«Etter rettens vurdering vil siktede dersom han nå løslates kunne forspille elektroniske bevis og påvirke andre sine forklaringer. Siktede kan forvente en streng straff ved domfellelse og det er etter rettens syn sannsynlighetsovervekt for at siktede vil benytte muligheten til å forspille bevis dersom han nå løslates» skriver Oslo tingrett i fengslingskjennelsen.

UiO vil gå gjennom rutiner

Ved Universitetet i Oslo har de gjennom. helgen vært opptatt med å følge opp ansatte og studenter ved instituttet, forteller universitetsdirektør Arne Benjaminsen.

— Så vil vi etter hvert gå gjennom våre rutiner. Vi vil se på hendelsesforløpet og vurdere hvordan vi kan skjerpe opplæring og rutiner, samt gå gjennom vår beredskap, sier han.

Benjaminsen sier det er for tidlig å si noe om hvilke tiltak som kan bli satt inn.

— Det er første gang vi opplever noe slikt. Dette er veldig tragisk for de berørte, men vi skal lære av dette så vi unngår situasjoner hvor ansatte hos oss føler seg truet eller utsatt i sin arbeidssituasjon, sier han.

Hadde strøket på eksamen

NRK skriver at de har snakket med flere kilder som har bekreftet at den siktede nylig hadde strøket på eksamen. Lørdag formiddag melder NRK at Oslo-politiet etterforsker hvorvidt dette var et mulig motiv.

— Dette er en av flere hypoteser vi ser på som motiv, sier politiadvokat Lisbeth Ravlo Backe til NRK.

Ifølge VGs opplysninger skal den siktede og de fornærmede ha snakket sammen i etterkant av at studenten hadde strøket på eksamen. Det skal ha vært i forbindelse med den samtalen at knivstikkingen skjedde, skriver avisen.

Universitetslektoren ble ifølge NRK skrevet ut fra legevakten torsdag kveld. Førsteamanuensisen lå fredag kveld på Ullevål sykehus med alvorlige skader, men utenfor livsfare.

Powered by Labrador CMS