Brannmenn jobber ved ulykkesstedet nordøst i Spania der 13 utvekslingsstudenter mistet livet i en bussulykke tidlig på morgenen palmesøndag. Foto: NTB scanpix Foto: AA

Minst 13 Erasmus-studenter omkom i bussulykke i Spania

Ingen norske studenter er blant de omkomne i bussulykken i Spania søndag. En norsk kvinne er blant de skadde og behandles på sykehus.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere norske universiteter og høgskoler brukte palmesøndagen til å skaffe seg oversikt over om noen av deres utvekslingsstudenter var skadet eller involvert i bussulykken i Spania. Ved 21-tiden søndag kveld var ni av de 13 omkomne identifisert, uten at det er kjent hvilke land de kommer fra.

205 norske ANSA-studenter i Spania

Utvekslingsorganisasjonen ANSA har 205 norske studenter i Spania. Høgskolen i Oslo og Akershus, NTNU, Nord universitet og UiT Norges arktiske universitet melder at ingen av deres studenter skal være involverte i ulykken. Rundt kl. 20.00 ble det også klart at ingen av de tre studentene fra Universitetet i Bergen er involvert i ulykken. Høgskolen i Bergen har ingen studenter på utveksling i Spania for tiden og studenter fra Høgskolen i Sørøst-Norge er heller ikke rammet. Universitetet i Agder har en student på Erasmusprogrammet i Spania, men hun er hjemme på påskeferie,  ifølge kommunikasjonsmedarbeidere på de ulike intstitusjonene.   

Minst 13 kvinnelige studenter fra EUs Erasmus-program mistet livet i ulykken som er den største i Spania på mange år. En norsk kvinne skal være skadet. Ifølge den svenske avisen Aftonbladet skal også en svensk person være lettere skadet. Ytterligere tre er kritisk skadde.

Universitetet i Barcelona

De fleste studentene i bussen skal ha vært utvekslingsstudenter tilknyttet universitetet i Barcelona. I tillegg til norske studenter var også studenter fra Sveits, Storbritannia, Ukraina og Tyrkia med i bussen, melder NRK

Ifølge VG jobbes det fortsatt med å kartlegge nasjonaliteten til de omkomne studentene, som alle skal være kvinner mellom 22 og 29 år. 

Tidlig etterforskning viser at bussjåføren kan ha sovnet ved rattet og dermed kan bli tiltalt for uaktsomt drap, melder den spanske avisen El Pais, ifølge NRK

HiOA-studenter i god behold

Norges største høgskole, Høgskolen i Oslo og Akershus, har sju utvekslingsstudenter i Spania. Fem fra Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier, en fra Fakultet for samfunnsfag og en fra teknologi, kunst og design. Allerede rundt 14.30-tiden i dag kunne fungerende kommunikasjonsdirektør Tore Hansen ved HiOA bekrefter at alle sju var gjort rede for og ingen hadde vært involvert i ulykken. 

Ifølge NTB opplyser Utenriksdepartementet at en norsk kvinne skal være skadet i ulykken og er sendt til et sykehus i nærheten.

Landesorg i Spania

Bussen kom over i feil kjørebane og kolliderte med en møtende personbil. Studentene hadde vært på festival i Valencia og var på vei tilbake til Barcelona da ulykken skjedde.

Det var 61 passasjerer på bussen da ulykken skjedde ved 6-tiden søndag morgen like utenfor den lille byen Freginals rundt 150 kilometer sør for Barcelona.

Spania har erklært landesorg i to dager, mandag og tirsdag,  etter den alvorlige ulykken, melder spanske medier. 

Ingen fra UiT eller NTNU

Kommunikasjonssjef ved UiT Norges arktiske universitet, Asbjørn Bartnes, opplyser at de ikke har informasjon om at noen av deres studenter er involvert i ulykken.  Kl.17.15 hadde også Norges største universitet, NTNU, fått kontakt med alle sine studenter i Spania og oppdaterte sine hjemmesider med at ingen NTNU-studenter var rammet av ulykken. 

— Vi arbeider nå med å finne ut om studenter fra Universitetet i Bergen har vært involvert i denne ulykken, sa kommunikasjonsdirektør Ingar Myking ved UiB til Bergens Tidende. Kl. 20.00 ble det klart at alle tre var i god behold. 

ANSA: Ring hjem

Association of Norwegian Students Abroad (ANSA), Jakob Aure, oppfordrer ifølge NRK alle norske studenter i Spania om å ta kontakt med familie og venner hjemme i Norge etter bussulykken i Catalonia søndag. Per februar hadde ANSA 205 norske studenter i Spania. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS