Kjønnsorgan-orientert studiestart?

Jeg har lagt merke til faddere som utøvde vervet sitt på campus med tegninger av kjønnsorganer på fadder-skjortene sine. Er ikke det litt barnslig, spør rådgiver Sean Kjartan Iversen i dette debattinnlegget.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«När man är ung vill man bli hög» synger den skranglete poeten Håkan Hellstrøm. Og det er jo sant. Biologiske og praktisk/økonomiske forhold pleier å dempe omfanget av fyll og fanteri for resten av oss. I alle fall utenfor julebordsesongen.

Grunnen til at jeg har tanker om dette akkurat nå er at studiestart i økende grad minner om en russefeiring. I alle fall for en tilfeldig forbipasserende. I parker, på trikker og gatelangs innvies nye studenter i det akademiske liv med øl i hånd. Diskursen handler mye om kjønnsorganer og relaterte ting. Det gir en sømløs overgang for de som akkurat har kommet seg fra russefeiringen. Kanskje er den slags en effektiv og trygg innvielse for mange. Dette kan man fra før. Vi liker sømløse overganger i utdanningssektoren.

Jeg synes det er flott at så mange erfarne studenter stiller som faddere for de nye. Men - i går la jeg merke til faddere som utøvde vervet sitt på campus med tegninger av kjønnsorganer på fadder-skjortene sine. Er ikke det litt barnslig? Og er det ikke litt rart at studenter med fartstid forutsetter sosial aksept for synliggjøring av en kjønnsorgan-orientert studiestart?

Dette aktualiserer kanskje utdanning som dannelsesprosjekt. Det har vært en del snakk om dannelse i det siste. Nå skal jeg være den siste til å foreslå hva dannelse er, for jeg har lagt merke til at mennesker med presumtivt høyere dannelse enn meg er uenige om det. Det som er helt sikkert er at penis på genseren ikke fremmer internasjonalisering av HiOA. Det ville fått tommelen ned i de fleste akademiske kulturer vi ønsker å sammenligne oss med.

Jeg innser at den sosiale delen av studiestarten er mangfoldig og inneholder langt mer enn det jeg kommenterer her. Men den russe-aktige biten er den som er visuelt og auditivt påtrengende.

Penis på genseren fremmer ikke inter=nasjonalisering av HiOA. 

Sean Kjartan Iversen

Øl og kjønnsorganer utgjør en utmerket og uunngåelig del av livet. Folk må få gjøre hva de vil, men de trenger ikke gjøre alt de vil med et stort og ufrivillig publikum. Eller gjør de det? La oss fortsette med dannelsesprosjektet.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS