Rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge, Petter Aasen, er leder av styringsgruppen for prosjektet som skal gi fagskolestudenter i maritime fag mulighet til å bygge videre på studiene med en bachelorgrad. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Fra fagskole til bachelorstudier

Nytt utdanningstilbud. Nå blir det enklere å gå videre fra maritim fagskoleutdanning og ta en bachelorgrad.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetet i Sørøst-Norge, NTNU, UiT Norges arktiske universitet og Høgskulen på Vestlandet skal tilby en ny maritim bachelorutdanning, spesialtilpasset søkere med toårig maritim fagskole. Den nye utdanningen kalles bachelor i Maritime Management og starter som en pilot høsten 2019.

Utdanningen vil gjøre det langt enklere for søkere med maritim fagskoleutdanning å gå videre på en bachelorgrad.

— De får godskrevet deler av det de har lært på fagskolen, slik at de oppnår en bachelorgrad raskere. Denne kompetansen er etterspurt av den maritime næringen, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i en pressemelding.

Det nye studiet legger til rette for et næringslivstilpasset og framtidsrettet studieløp som knytter sammen fagskole og bachelorutdanning.

Petter Aasen

Studentene vil kunne få fritak for 60 studiepoeng, basert på kunnskapen de har fra den maritime fagskoleutdanningen. Dermed vil de trenge 120 studiepoeng til for å få en bachelorgrad.

Krav til opptak vil være bestått toårig maritim fagskole, med fordypning dekksoffiser på ledelsesnivå eller maskinoffiser på ledelsesnivå. Studiet er samlingsbasert og lagt opp som deltidsstudium.

Samlingsbasert

Opptaket til piloten er på Høgskulen på Vestlandet (HVL), men samlingene vil være fordelt på alle de fire institusjonene som står bak programmet. Målet er å rekruttere studenter over hele landet, går det fram av en nyhetssak på Kunnskapsdepartementets nettside.

Siden 2011 har samarbeidsprosjekt MARKOM2020 arbeidet for å løfte maritim utdanning fra fagskole til doktorgrad til et høyere nivå, og overgangsordningen fra maritim fagskole til bachelor er en del av dette arbeidet. Rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge er leder av styringsgruppen for prosjektet.

— Det nye studiet legger til rette for et næringslivstilpasset og framtidsrettet studieløp som knytter sammen fagskole og bachelorutdanning. I løpet av få år har MARKOM2020-samarbeidet dermed utviklet og etablert en helhetlig maritim profesjonsutdanning fra fagskole via bachelor- og masterutdanninger til PhD-utdanning, sier Aasen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS