eksamen

Fikk tre ulike karakterer på samme eksamen

230 studenter klaget seg to karakterer eller mer opp på eksamener ved Universitetet i Oslo i fjor. Student Linn Eielsen mener det bør undersøkes nærmere hvorfor det er slik.

Student Linn Eielsen forteller at karaktersaken har fått henne til å lure på hvor mye hensyn hun skal ta til tilbakemeldinger fra sensorer.
Publisert Oppdatert

Først fikk hun D, og klaget. Så fikk hun B, og dermed måtte oppgaven vurderes på nytt som følge av stor avstand mellom de ulike vurderingen. Etter den siste vurderingen endte student Linn Eielsen opp med karakteren C på eksamenen i medievitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO).

I fjor opplevde 230 studenter å få forbedret karakteren sin to hakk opp eller mer ved UiO.

— Det bør undersøkes nærmere hvorfor det er slik, og om det gjelder det mer for noen fakulteter enn andre. Man bør se etter likheter i oppgavene det oftest gjelder, og studere om det er skrivemåter, måter å resonnere på eller andre temaer som går igjen når forskjellene i karakterer oppstår, sier Linn Eielsen til Khrono.

Har gjort noe med motivasjonen

Ifølge UiOs egne tall mottok de rundt 5000 klager på eksamenskarakterer i 2022. I 4,6 prosent av tilfellene, altså for 230 av studentene, endres karakteren to eller flere hakk opp.

I et intervju med NRK, som først omtalte saken om Linn Eielsen, forteller hun at hun først fikk sjokk da hun fikk D.

— Jeg hadde jo lest hele pensumet og følte at jeg hadde forstått ting. I alle fall til den grad det er forventet av en andreårsstudent på bachelornivå, sier hun.

Sensorene som behandlet klagen hennes, var enige med henne, og vurderte eksamensbesvarelsen til å være verdig en B. Problemet var bare at dersom det er en hel karakter eller mer mellom de to første vurderingene, så må eksamenen vurderes enda en gang, av nye sensorer.

Linn Eielsen synes hele situasjonen er trasig.

Etter en tredje vurdering ble den endelige karakteren C. Eielsen forteller at de ulike tilbakemeldingene har gjort noe med motivasjonen hennes.

— Jeg har ikke mistet motivasjonen til å studere, men jeg er usikker på min egen motivasjon når det gjelder å ta hensyn til framtidige tilbakemeldinger, utdyper 22-åringen overfor Khrono.

— Jeg er spent på hva som kommer til å skje på neste eksamen. Og hvordan skal jeg forholde meg til tilbakemeldingen jeg fikk på eksamenen der karakteren ble endre tre ganger? undrer hun seg videre.

— Skjer sjelden

NRK har vært i kontakt med viserektor for utdanning ved Universitetet i Oslo, Bjørns Stensaker, som sier at det som har skjedd med Linn Eielsen er veldig uheldig.

— Heldigvis tror jeg det skjer ganske sjelden, legger han til.

Han sender også et stikk i retning det eksisterende lovverket, som sier at de som skal vurdere en besvarelse etter en klage ikke får vite hva den opprinnelige karakteren var.

— Lovverket er faktisk helt uholdbart, sier Stensaker.

Kunnskapsdepartementet opplyser til NRK om at reglene om eksamen og sensur er noe av det som gjennomgås i forbindelse med forslaget til den nye universitets- og høgskoleloven som kommer før sommeren.

Powered by Labrador CMS