Mannen jobbet på IT-tjenesten ved UiT Norges arktiske universitet i tre år mens snikfiliming foregikk. I 2014 ble han tatt på fersken - først sist uke kom saken opp for retten. Foto: UiT
Mannen jobbet på IT-tjenesten ved UiT Norges arktiske universitet i tre år mens snikfiliming foregikk. I 2014 ble han tatt på fersken - først sist uke kom saken opp for retten. Foto: UiT

Snikfilmet på toalettene på UiT, stjal bilder fra studenter og lastet ned overgrepsbilder av barn

Rettssak. En tidligere ansatt har tilstått å ha snikfilmet folk på toalettene ved UiT Norges arktiske universitet. Han har også stjålet bilder fra studenter og lastet ned tusenvis av overgrepsbilder av barn.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sist onsdag møtte mannen som for over fire år siden ble tatt på fersken av en sikkerhetsvakt i å snikfilme folk på toalettene på UiT, til en tilståelsesdom i Nord-Troms tingrett. Da politiet pågrep mannen på campus på UiT i 2014 la han seg flat og tilsto alt umiddelbart.

Men etter at politiet hadde ransaket og undersøkt nærmere viste det seg at flere datamaskiner hos mannen i 20-årene hadde sterkere innhold enn videoer fra toalettene på UiT.

Orakel-stilling

Gjennom sin stilling ved Orakelet, som er IT-brukerstøttetjenesten ved Universitetet i Tromsø, hadde han fått tilgang til og lastet ned en rekke private bilder fra ulike studenters pc'er. I løpet av de tre årene mannen var ansatt på orakeltjenesten, stjal han 88.000 bilder fra blant annet studenter som trengte datahjelp, og lastet ned rundt 4.000 overgrepsbilder av barn.

Politiet skal ha gått igjennom over 200.000 datafiler på flere mobiltelefoner, eksterne harddisker, flere laptoper og minnepenner som var i mannens eie.

Fler aviser har omtalt saken, blant annet Nordlys, iTromsø og Harstad Tidende.

Ba om hjelp

Mannen møtte i retten, ifølge avisene, sammen med sin forsvarer, Thomas Hansen. Hansens klient er siktet for seksuelt krenkende adferd på offentlig sted eller uten samtykke, for besittelse av bilder av seksuelle overgrep mot barn samt for å ha tatt seg inn på studenters datamaskiner og stjålet bilder av privat karakter. Og han erkjente seg skyldig, og ba om hjelp da han fortalte dommeren om økonomiske og psykiske problemer.

På spørsmål fra dommeren om han ønsket å forklare seg om det han er siktet for, svarte mannen: — Jeg forsøkte å slette det fra pc'en for å prøve å få slutt på det ulovlige. Men det er ikke så lett når man ikke får hjelp. I tillegg vil jeg si at en del av bildene er tegninger som ligger åpent på nett, og jeg var ikke klar over at de animerte bildene var ulovlige.

Når det gjaldt bildene som viser barn som blir utsatt for overgrep forklarte mannen at han hadde skaffet seg dem gjennom et anonymt nettverk, men ikke hadde spredt dem videre.

Påstand om ni måneders fengsel

Aktor la ned påstand om ni måneders fengsel, mens mannens forsvarer mente at hans klient ikke burde få mer enn et sted mellom 90 og 120 dagers fengsel fordi saken er gammel.

— Siktelsen er ganske omfattende men vi kan likevel gjøre det så pass enkelt og raskt som dette ved en tilståelsesdom. Han har vært samarbeidsvillig hele veien, og jeg synes den påstanden som er lagt ned er for streng. Min klient er tidligere ustraffet, han har lagt seg flat fra dag én. Dette har etter hvert blitt en svært gammel sak, og det skal ikke være sånn at man må gå og vente på en rettssak i fire og et halvt år, sa forsvarer Hansen ifølge iTromsø.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS