Psykologiprofessor Magne Arve Flaten skal styre Institutt for historiske studier ved NTNU fram til august 2019. Foto: UiT

Psykologiprofessor ny leder ved konfliktrammet institutt på NTNU

Stepper inn. Institutt for historiske studier ved NTNU får ny midlertidig leder: Psykologiprofessor Magne Flaten.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

Steinnes-saken

12 faglige ansatte ved Institutt for historiske studier reagerte i juli på at deres kollega, og tidligere leder av Forskerforbundet på NTNU, Kristian Steinnes, ble foreslått omplassert til et annet institutt mot sin vilje, og beskyldte NTNU-ledelsen for illegitim maktbruk i saken.

De 12 som signerte brevet ba NTNU-ledelsen om å reversere vedtaket.

En gruppe på 14 ansatte sendte 9.juli, brev til dekanen på fakultetet, Anne Kristine Børresen, med kopi til NTNUs øvrige ledelse der de reagerer på brevet til de 12 første brevskriverne. Sterkest reagerer de på at saken er blitt kjent i media.

5.september i år måtte Kristian Steinnes si ja til omplassering mot sin vilje.

Forskerforbundet i Bergen har garantert for 40.000 kroner i privat advokatstøtte til Steinnes.

26. september avslo hovedstyret i Forskerforbundet en søknad fra Kristian Steinnes om støtte til ekstern advokat.

1.oktober starter kolleger ved instituttet kronerulling for advokathjelp til Steinnes.

18. oktober trekker instituttleder Tor Einar Fagerland seg far sin stilling med øyeblikkelig virkning.

Ifølge en epost fra instituttlederen til alle ansatte følte Fagerland seg presset til å gå av som følge av at en fortrolig epost som han hadde sendt sin coach i konsulentfirmaet Østlyng&Bjerke hadde lekket ut.

I eposten som er lekket omtaler han Steinnes og flere av de ansatte på instituttet i negative ordelag.

19.oktober bekrefter dekan Børresen at tvangsflyttingen av Steinnes opprettholdes, selv om instituttleder Fagerland har trukket seg.

31.oktober tiltrer psykologprofessor Magne Flaten som leder ved instituttet fram til 31.juli 2019.

NTNUs ledelse har hentet inn professor Magne Arve Flaten, og ansatt han som midlertidig leder ved det konfliktrammede Institutt for historiske studier (IHS) ved universitetet. Flaten overtar etter Tor Einar Fagerland som gikk av på dagen 18.oktober.

Instituttet har vært rammet av store arbeidsmiljøproblemer de siste årene, og konfliktene ved instituttet tiltok i styrke etter at historieprofessor og tidligere leder i Forskerforbundet, Kristian Steinnes, mot sin vilje ble omplassert til et annet institutt, angivelig på grunn av personkonflikt med den avgåtte instituttlederen.

Møtte ansatte før helga

Den påtroppende instituttlederen, Magne Arve Flaten, er professor i psykologi og har lang ledererfaring som instituttleder ved NTNU og UiT Norges arktiske universitet, samt som prodekan for forskning ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiT.

Flaten bekrefter overfor Khrono at han har takket ja til lederoppgaven ved instituttet, men ønsker ikke å uttale seg om saken utover det.

Dette er svært interessant og lovende. Jeg ønsker han hjertelig velkommen.

Øyvind Thomassen

— Jeg har min første arbeidsdag ved instituttet i morgen (onsdag 31.10. red.mrk), og jeg har ikke tenkt å si noe mer om dette før jeg har møtt de ansatte ved instituttet, sier Flaten, som bekrefter at han hadde møte med noen av de ansatte og forskningsgruppelederne ved instituttet allerede før helgen.

— Men nå skal vi lage en plan framover og jeg ønsker ikke å uttale meg nå, sier Flaten.

Verneombud: Interessant og lovende

Verneombud ved instituttet, Øyvind Thomassen, sier til Khrono at han er glad for løsningen med psykologiprofessor Flaten.

— Dette er svært interessant og lovende. Jeg ønsker han hjertelig velkommen, sier professor Thomassen.

Dekan Anne Kristine Børresen, sier ifølge en pressemelding fra NTNU at hun er glad for at Flaten har sagt ja til å ta på seg jobben som instituttleder ved Institutt for historiske studier (IHS).

— Vi får nå en dyktig instituttleder utenfra som med sin solide ledererfaring, og sammen med resten av ledergruppa ved instituttet, er godt rustet for jobben med å lede IHS videre etter en turbulent periode, sier hun.

Bovim maner til arbeidsro

Og rektor Gunnar Bovim følger opp i den samme pressemeldingen:

— Konflikten på instituttet har vært åpenbart belastende for de ansatte, hele instituttet og fakultetet. Nå vil jeg appellere til alle parter om å opptre konstruktivt og støtte arbeidet som Magne Flaten og medarbeidere skal gjøre. Etter en vanskelig periode fortjener de ansatte på instituttet arbeidsro og et godt arbeidsmiljø, sier NTNUs rektor.

I tillegg til ny instituttleder jobber NTNU også med å få på plass en fast HMS-person på instituttet for en periode, heter det i pressemeldingen.

Påtroppende instituttleder Flaten vil i første omgang sitte i stillingen fram til 31. juli 2019.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS