Khronos redaksjon har nettopp flyttet inn i nyoppussede lokaler i Pilestredet. F.v. journalist/produsent Eva Tønnessen, redaktør Tove Lie (stående), tidligere studentreporter Karen Setten og journalist Hege Larsen (med ryggen til). Foto: Ketil Blom

Khrono søker flere eiere

Styret ved HiOA vedtok tirsdag å åpne opp for flere eiere i Khrono. — Dette er en spennende mulighet til å bygge en enda bedre kvalitetsavis for og om høyere utdanning, sier redaktør Tove Lie. Hun håper på mange interesserte.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært kjent en stund, men tirsdag denne uken ble det formelt vedtatt på høyeste hold ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA): Høgskolen ønsker å invitere inn flere eiere i avisen Khrono.

Tore Hansen, direktør for organisasjon og virksomhetsstyring ved HiOA, sier at den viktigste årsaken til å søke flere eiere er å styrke Khrono.

— Vi vil gi Khrono mulighet til å utvikle seg langs den strategien vi har jobbet med de siste to årene, det er den direkte årsaken. Som fortsatt lokalavis hadde vi ikke hatt behov for flere eiere, men når Khrono tenker nasjonalt er flere eiere naturlig - både gjennom flere ressurser, men også legitimitet til å jobbe nasjonalt.

Flere interesserte

— Hvem er interesserte, og har dere være i kontakt med mange?

Jeg kan ikke gå ut med konkret hvilke institusjoner som har vært interesserte, men det er flere, og både universiteter og høgskoler.

Tore Hansen

— Jeg kan ikke gå ut med konkret hvilke institusjoner som har vist interesserte, men det er flere, og både universiteter og høgskoler, sier Hansen.

Hansen forklarer at man måtte ha høgskolestyrets godkjenning for å gå konkret i gang.

— Vi tar sikte på å jobbe effektivt og raskt med dette, tar kontakt med aktørene vi har vært i kontakt med, og så må vi finne ut av eierform og de tingene som lå i saken som styret behandlet, sier han, og legger til at saken kanskje er klar til ny og endelig styrebehandling på første møte i høst.

En unik mulighet

Ansvarlig redaktør, Tove Lie, er svært fornøyd med vedtaket og utålmodig etter å komme igang med videreutviklingen av avisen: 

— Jeg er veldig glad for høgskolestyrets vedtak. Dette gir oss en unik mulighet til å videreutvikle Khrono til en enda bedre kvalitetsavis for og om høyere utdanning. Jeg ser utelukkende spennende muligheter her, sier redaktøren og legger til:

— I en mediebransje som lenge har vært i motvind er det svært inspirerende å få lov til å lede en avis som nå kan få muligheten til å bygge seg opp som en enda viktigere stemme i samfunnsdebatten i en sektor som jeg mener bare vil bli viktigere og viktigere i årene framover, sier Lie. 

Fire år i april

Khrono ble etablert og lansert ved Høgskolen i Oslo og Akershus i april 2013 og har nettopp fylt fire år. Allerede etter det første året på lufta ble avisen tildelt Fagpresseprisen, i konkurranse med over 200 andre fagpressemedier. Prisen er den høyeste utmerkelsen innen norske fagmedier, og Lie er den første, og hittil eneste, redaktøren i Khrono.

Og siden oppstart har avisen hatt en solid vekst og har nå et snitt på over 230.000 sidevisninger per måned. Halvparten av Khronos lesere kommer fra Oslo og Akershus. 

— Det betyr at den andre halvparten kommer fra andre steder i landet. Men jeg er helt sikker på at vi har et vekstpotensiale i hele landet. Khrono er fortsatt ikke godt kjent i målgruppen. Vi har ikke hatt noe markedsføringsbudsjett, sier redaktøren. 

Mange fordeler av eierskapet

I første rekke inviteres høgskoler, universiteter og andre aktører i universitets- og høgskolesektoren inn på eiersiden i avisen.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

— Motivasjonen for det hele her er at vi ønsker å bidra til videre utvikling av Khrono. Vi er stolte av det arbeidet som de gjør, og vi ser at vi har mange fordeler av det eierskapet som vi har. Det ønsker vi ikke å ofre, samtidig som det er grenser for hvor mye vi kan legge inn i deres budsjetter. Et skikkelig løft tenker vi da kommer av en delt eierskapsmodell, sa HiOA-rektor Curt Rice på høgskolens styremøte tirsdag. 

Her er styrevedtaket:

1. Styret gir rektor fullmakt til å forhandle med andre aktører med tilknytning til universitets- og høgskolesektoren med sikte på at de kan bli deleiere i nettavisen Khrono, og hvilken organisasjonsform som er mest hensiktsmessig for å regulere et delt eierskap

2. Styret understreker at hensikten med å dele eierskapet med andre aktører er at avisen skal kunne utvikles videre som en viktig og riksdekkende publikasjon for universitets- og høgskolesektoren

3. Styret forutsetter at aktuelle medeiere forplikter seg på å videreføre den redaksjonelle uavhengigheten avisen har i dag

4. Styret forutsetter også at Høgskolen i Oslo og Akershus fortsatt skal være en betydelig eier i en eventuell ny eierkonstellasjon

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS