rapport

For få studie­plasser til havvind­satsingen: — Det haster

Dersom regjeringens havvindstrategi skal lykkes, er det et skrikende behov for studieplasser rettet mot satsingen, viser en fersk rapport.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), her fotografert under årets internasjonale festival for flytende havvind Floating Wind Days i Haugesund, fronter regjeringens satsning på havvind. For å lykkes, er regjeringen avhengig av å opprette flere studieplasser de neste årene, konkluderer en rapport.

Havvindorganisasjonen Norwegian Offshore Wind, som representerer nesten 400 store og små bedrifter innenfor havvindnæringen, og fagforeningen Tekna bestilte tidligere i år en rapport som skulle kartlegge kompetansebehovet i havvindnæringen.

Fakta

Om rapporten

  • Menon Economics har på oppdrag av Norwegian Offshore Wind og Tekna gjennomført en studie om  kompetansebehovet i havvindnæringen.
  • Målet med oppdraget har vært å identifisere om det foreligger et gap mellom kompetansen som er etterspurt og utdanningstilbudet, og videre gjøre en vurdering av hvordan det potensielle gapet kan imøtekommes.
  • Industrien selv og utdanningsaktører har bidratt aktivt inn mot rapporten. Det er både sendt ut en spørreundersøkelse til aktører i havvindnæringen, samt gjennomført en rekke intervjuer med både bedrifter og utdanningsinstitusjoner.

    Kilde: Tekna

Rapporten konkluderer blant annet med at det er usikkert hvorvidt havvindaktørene vil få tilgang på nok kompetanse fram mot 2035, skriver Tekna i en pressemelding.

Dersom regjeringens havvindsatsing skal lykkes, må antall studieplasser innen høyere utdanning økes betraktelig fram mot 2028, står det i rapporten, som har fått navnet «Gigawatt krever megaløft».

— Tilgangen på riktig kompetanse er en av flaskehalsene for bransjen, og denne rapporten viser at det haster med å få flere nye studieplasser på plass. I den fasen vi er inne i nå, hvor vi utvikler ny teknologi og nye løsninger for fremtiden, er det kritisk at vi får inn høyt utdannede folk, uttaler leder for Norwegian Offshore Wind, Arvid Nesse, i pressemeldingen fra Tekna.

380 plasser årlig

Rent konkret vil det være behov for å øke antall studieplasser med 380 plasser årlig i perioden 2024 til og med 2028. Det betyr at det i 2028 vil være et behov for omkring 1900 flere studieplasser sammenlignet med dagens tilbud.

«Gigawatt krever megaløft» har  at det er et gap mellom kompetansen bransjen etterspør og utdanningstilbudet som finnes i dag, både innenfor høyere utdanning, høyere yrkesfaglig utdanning og yrkesfaglig utdanning på videregående skole.

I perioden fra i dag og fram til 2035 er det en forventning om at antall sysselsatte med mastergrad, bachelorgrad og høyere yrkesfaglig utdanning vil øke med henholdsvis 4000, 5800 og 6000 årsverk.

Understreker kompetansekrisen

President i Tekna, Elisabeth Haugsbø, er tydelig på at rapporten understreker kompetansekrisen vi står i når det gjelder høyere utdanninger, spesielt innen realfag og teknologi.

— Vi trenger flere som ønsker å studere teknologi og realfag, vi trenger flere studieplasser og vi trenger å øke kompetansen til eksisterende ansatte, dersom vi skal klare å møte kompetansebehovet vi står overfor, sier Haugsbø.

— Vi trenger å øke antall studieplasser for å lykkes med å fylle kompetansebehovet, men vi trenger også sårt at flere unge ser betydningen av å studere realfag på ungdomsskolen og på videregående for å rekruttere nok studenter som fyller disse studieplassene på sikt, fortsetter fagforeningspresidenten.

Powered by Labrador CMS