Menneskene først: Teknologiens sanne verdi ligger i å forstå virkelige problemer 6. desember 2024 - 15:43
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk 30. november 2024 - 08:59
Mattekrisa i skolen Altfor mange elever velger enkleste utvei i matematikk i videregående skole. Skolen trenger et skikkelig realfagsløft for å snu trenden.
Får tjue prosent mindre for studiestøtten enn for tjue år siden Dagens studenter får 20 prosent mindre for studiestøtten enn det de gjorde for 20 år siden, viser en fersk rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse.
Tar nye grep for å slippe å bruke faktaundersøkelser NTNU har prøvd ut ei ny tilnærming i en pågående arbeidsmiljøsak. Universitetet har som mål å bruke minst mulig faktaundersøkelser i konfliktsaker.
Regjeringa vil ha minst 40 prosent enekontor når NTNU samler campus I oppdragsbrevet fra Kunnskapsdepartementet slås det fast at campusprosjektet skal legge til rette for minst 40 prosent enekontor.
Slik gikk lønnsoppgjøret. Universitetslektor går opp 41.500 kr Lars Harald Eide gikk ned over 100.000 i lønn da han sluttet som lærer og begynte å utdanne lærere. Nå tar han igjen noe av det tapte.
Ansatte som ikke er med i fagforening taper titusener Fagorganiserte ved UiT får over 40 prosent høyere lønnsvekst enn de uorganiserte. Det har arbeidsgiver og fagforeningene blitt enige om.
Dagens studiepolitikk skaper et klasseskille blant studentene Studiestøtten er ikke til å leve av. De som ikke jobber ved siden av studiene må få hjelp hjemmefra. Om ikke studiestøtten økes ser vi på et betydelig klasseskille blant studentene.
For få studieplasser til havvindsatsingen: — Det haster Dersom regjeringens havvindstrategi skal lykkes, er det et skrikende behov for studieplasser rettet mot satsingen, viser en fersk rapport.
Stillingsinstruks: Statsråd for forskning og høyere utdanning Tekna og Akademikerne presenterer sin stillingsinstruks for den nye ministeren.
Læreropptaket: — Svært alvorlige tall Både studentledere og stortingspolitikere er svært bekymret for læreropptaket og nedgangen.
Har vi tilstrekkelig med vitenskapelige diskusjoner der ulike oppfatninger og tolkninger brynes mot hverandre? spør Rasmus E. Benestad.Forskningens rammebetingelser og vitenskapelige prinsipper
Realfagskrisen – la dem lage termoser! Det finnes en type undervisning som virker gunstig på elevenes læring, engasjement og rekruttering i realfag, skriver Ellen E. Flø.
Utfordrer Statsbyggs innflytelse på enekontor Ledelsen og fagforeningene ved NTNU er nå enige om omfanget av enekontor i de nye byggene som kommer på Gløshaugen.
Ansatte ved dette instituttet ble årets klare lønnsvinnere De ansatte ved Forsvarets forskningsinstitutt fikk omtrent dobbelt så mye i lønnstillegg som andre instituttforskere, ifølge Forskerforum.
Tillitsvalgte frykter lengre saksbehandlingstid og dårligere oppfølging av forskningsmiljøene Den varslede nedbemanningen i Forskningsrådet kan få store følger for forskningsmiljøene i Norge, advarer tillitsvalgte. De frykter blant annet at saksbehandlingen av forskningssøknader vil ta lengre tid.
Advarer mot å kutte i Forskningsrådets budsjett Det kan få store konsekvenser for forskningsmiljøene og norske virksomheter å kutte i Forskningsrådets budsjett, skriver hovedtillitsvalgte i Forskningsrådet.
Forskningsrådet må nedbemanne: — En tøff og krevende situasjon —En veldig tung beskjed å få, sier tillitsvalgt i Forskningsrådet etter et allmøte torsdag.
Ola Borten Moe signaliserer ja til både Ocean Space og campussamling ved NTNU — Et stramt budsjett, men NTNUs byggeprosjekter får vi plass til, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe til Adresseavisen.
Støre-regjeringen må skrote ABE-reformen Hvis ikke er vi vitne til et gigantisk politisk løftebrudd, skriver hovedstyremedlem i Tekna.
Vil gi flere studieplasser til søkere rett fra videregående Opptakssystemet til høyere utdanning i Norge er under lupen. Teknologistudenter ønsker langt flere studieplasser til førstegangssøkerne.
Gi oss heltidsstudenten tilbake Idéen om «heltidsstudenten» virker fjernere enn noen gang, og valgløftene til regjeringen fremstår som lite annet enn tomme ord, skriver Teknas studentleder.
Slår alarm om svak rekruttering av IKT-eksperter Fagforeningen Tekna er bekymret for rekrutteringen til doktorgrader innen teknologi og særlig IKT-sikkerhet. Foreningen vil ha tiltak både overfor utenlandske og norske statsborgere.
— Det er naivt å tro at alt blir som før Flere mener tallene fra det siste Studiebarometeret ikke er overraskende.
Anker Norce-dom: —Gir arbeidsgiver for stort spillerom i nedbemanning Fagforbundet Tekna anker dommen der en Norce-forsker tapte i en oppsigelsessak. Teknas advokat mener dommen ikke tar hensyn til deres innsigelser mot prosessen der forskeren med 22 års ansiennitet ble oppsagt.
Krever at politikerne drar i nødbremsen Flere er bekymret for utdanningene blir dårligere med to sensorer. Nå krever Tekna at politikerne stopper ordningen.
Ambisjoner vedtas, løsninger skapes Regjeringen vil styrke næringspolitikken og bidra med kapital og risikoavlastning, og gryteklare prosjekter ligger allerede og venter på en ivrig regjering, skriver innleggsforfatterne.
Vi trenger storsatsing på rekruttering av vitenskapelig ansatte — Storsatsing på realfag er kanskje ikke det mest spennende å presentere i en regjeringsplattform, men du verden så viktig det er, skriver hovedstyremedlem i Tekna, Margrethe Esaiassen.
Slaktet Norce sine rutiner: — Uforsvarlig prosess Tekna-advokat Jeanette Engebretsen mener Norce-konsernet gjorde subjektive vurderinger uten standarder for å velge hvem som måtte gå. — Oppsigelsesprosessen sviktet i alle ledd, sa advokaten.
Norce-sjef: — Forferdelig tøft å jobbe i forskningsinstitutt — Det er ikke alle som holder ut et helt yrkesliv i instituttsektoren, sa Norce-direktør Aina Berg i retten. En tidligere ansatt mistet jobben etter 22 år og møter nå arbeidsgiver i Sør-Rogaland tingrett.
Oppsagt etter 22 år: —Har aldri fått beskjed om at jeg har feil kompetanse Norce-forskeren ble oppsagt etter 22 år. Han hevder han ble utestengt fra prosjektideer han selv stod bak. — Det ble jævlig tungt, jeg ble sykmeldt, sa han i retten.
Lommeboka skal ikke avgjøre muligheten til faglig påfyll Politikerne er enige om at etter- og videreutdanning er nødvendig for å oppnå omstillingen vi skal gjennom, men hvem skal plukke opp regningen?
Fryktar mange studentar kan måtte betala for utdanning Gratisprinsippet er truga dersom regjeringa får gjennomslag for at fleire skal betala for etter-og vidareutdanning. Det fryktar både Norsk studentorganisasjon og fleire fagforeiningar.
Flere fagforeninger vil ha slutt på omstridt granskingsmetode De største fagforeningene ved NTNU er samstemte om at faktaundersøkelser for å løse konflikter, virker dårlig.
Flere kritiske merknader til tilsettingsprosess ved NTNU Et advokatfirma har vurdert prosess rundt tilsetting av instituttleder ved NTNU. De har flere kritiske merknader.
Vår psykiske helse blir ikke bedre av pandemiens slutt Studenters psykiske helse er ikke et pandemi-problem, det er samfunnsproblem som har fått gå under radaren altfor lenge. Noe må gjøres og det må skje nå.
Mener regjeringen truer retten til gratis utdanning President i Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg, reagerer kraftig på nytt forslag fra regjeringen.
Vil ha en bedre løsning for permitterte som vil studere Regjeringen foreslår tre måneders ventetid før permitterte kan studere og motta dagpenger samtidig. — For dårlig løsning, mener Tekna.
Firerkravet i matte: Like sant å si at det holder å stå Er firerkravet i matte virkelig et så urimelig krav å stille, eller er kravet blitt gjenstand for så mye feilinformasjon og politisering at selve debatten skremmer studentene vekk fra lærerutdanningen?
Ny anbefaling: Maks to dager i uken på hjemmekontor Dersom hjemmekontor skal avtales som en mer langvarig ordning, bør det ikke være mer enn to dager i uken. Og avtalen bør være maksimum på ett år.
Halvparten sliter med å følge med i undervisningen Koronatiden har gått utover motivasjonen til studentene. Det viser viktigheten av at sektoren tar situasjonen på alvor, sier studentleder i Tekna, Rebekka Lie.
Ville ikke ha prioritert nye rekrutteringsstillinger nå Forskerforbundet hadde ønsket seg andre prioriteringer i revidert nasjonalbudsjett enn 250 nye rekrutteringsstillinger.
Krever at muligheten for å kombinere dagpenger og studier blir forlenget NHO og Tekna mener det er bra at man kan kombinere dagpenger og studier, men de krever at regjeringen forlenger ordningen, ihvertfall fram til jul.
Ber Asheim åpne opp laboratoriene Akademikerne er klar i talen til statsråd Henrik Asheim: Restriksjonene ved laboratoriene må lempes på.
Spennende skolesatsing, men regjeringen har en jobb å gjøre Læreplan. Tekna Realistene kaller de nye læreplanene for et godt utgangspunkt.
Sikkerhetsekspertene trenger akutt kompetansepåfyll Studieplasser. Den digitale trusselen og mangel på kompetanse har utviklet seg over kort tid til å bli en av våre største samfunnsutfordringer, skriver Tekna-president.
Vi tar Tekna-studentenes utvekslingsutfordring... Meninger. Mobilitet. ...og er allerede godt i gang med arbeidet, skriver viserektor Oddrun Samdal ved Universitetet i Bergen.
Hvordan ta utveksling fra mulighet til uimotståelig tilbud? Utveksling. Tekna Student med fire tiltak til hvordan universiteter og høgskoler kan få opp andelen utvekslingsstudenter.
Livslang læring: Tekna og NHO ber om at 10 millioner øremerkes til ikt-sikkerhet Ikt-sikkerhet. Tekna og NHO ber om at ti millioner etter- og videreutdanningskroner, som regjeringen har foreslått i revidert nasjonalbudsjett, brukes til å bygge avansert ikt-sikkerhetskompetanse i næringslivet.
La oss bidra, Nybø! Åpen publisering. Tekna og forskerforbundet oppfordrer Iselin Nybø til å sørge for større åpenhet og bedre forankring i det videre arbeidet med implementeringen av Plan S.
Alle må med Digitalisering. Tiltak som næringsklynger og omstillingsmotorer, der kunnskap fra de beste miljøene spres på tvers av faggrenser, er nøkkelord, skriver generalsekretær i Tekna, Line Henriette Holten, om kompetansebehovet i forbindelse med digitaliseringen av landet.
Holten ny generalsekretær i Tekna Ny jobb. Line Henriette Holten blir ny generalsekretær for teknologer, naturvitere og realister med master.
Får kritikk for puslete lekkasjer Statsbudsjettet. Nicolay Worren på NMBU var ikke imponert over budsjettlekkasjene som kom i forrige uke, men Rebekka Borsch sier de er fornøyd med det de har fått til pg som blir presentert i statsbudsjett og langtidsplan mandag.
Vil ha bedre samarbeid mellom næringslivet og utdanningene Teknologi. Fire sentrale bransjeforeninger for teknologi og ingeniørfag vil ha bedre samarbeid mellom universiteter og høgskoler og bedriftene og vil ha flere studieplasser på it-utdanningene.
Gir ikt-forskerne full støtte i deres krav om omlegging for ikt-forskning Ikt-forskning. Bransjeorganisasjonene IKT-Norge og Abelia gir ikt-forskerne sin fulle støtte til deres opprør mot Forskningsrådet og kravet om total omlegging av premissene for ikt-forskning.
Tekna student: Overbooking til besvær Opptak. Tekna student er ikke fornøyd med at lærestedene innen høyere utdanning slipper inn flere studenter enn de faktisk har plass til.
La studentene forske Studentforskning. Det er mange gode prosjekter og initiativer som jobber med å koble studenter og forskning, men omfanget har betydelig forbedringspotensial, skriver Tekna Student-leder Tonje Løvstakken.
Vil ha mer praksisnær undervisning Student. Møtet med et meget teorifokusert akademia kan skremme mange studenter og få dem til å spørre seg selv om det var dette de egentlig ville drive med.
Mangel på sikkerhetskompetanse – hva gjør vi med det? Sikkerhet. Det må umiddelbart tilføres midler øremerket kompetansepåfyll om digital sikkerhet, mener Teknas generalsekretær Ivar H. Kristensen.
Fortsatt få jenter på ingeniørfag Jenter og teknologi. Mange tiltak til tross de siste årene: Totalt sett har ikke kvinneandelen blant registrerte studenter på ingeniørutdanninger økt vesentlig på 10 år. I 2007 var andelen 17,4 prosent, i 2017 var den 19,9 .
Basisfinansieringen til instituttene må økes Mer basis. Abelia og Tekna mener at regjeringen viser oppsiktsvekkende lav interesse for forskningsinvesteringer som garanterer minst 300 prosent avkastning.
Tekna overrasket over regjeringens kuttforslag Tekna mener regjeringens forslag om å kutte 50 millioner til Forskningsrådets forskningsbaserte nyskapingsprogram er stikk i strid med fagekspertisens anbefalinger.
Akademias ansvar i den digitale utviklingen Akademia må henge med i den digitale utviklingen, mener Karen Ane F. Skjennum i Tekna student.
Vi trenger mer fokus på IKT-sikkerhet i akademia Vi må ha et bevisst forhold til sårbarhet i kritisk digital infrastruktur, skriver president i Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg.
Kvalifikasjoner foran betalingsevne Høyre vedtok skolepenger for internasjonale studenter på sitt landsmøte i helga. Hvilken garanti har man for at åpning for skolepenger for en gruppe, ikke fører til skolepenger for flere?
Høy ledighet blant ferske ingeniører 16 prosent av Teknas nyutdannede medlemmer opplyser at de er arbeidsløse, en vekst på 12 prosentpoeng sammenlignet med situasjonen for fem år siden.
Realister har høyest ledighet En fersk rapport viser at langt færre sivilingeniører enn realister er arbeidsløse etter endt utdanning.
Nyeste artikler
— Det hadde vore ein draum å få Maria Toft som statsråd
Doktor først, verdensmester i jiu-jitsu etterpå
Stipendiat tapte rettssak, må betale 250.000 kroner
Menneskene først: Teknologiens sanne verdi ligger i å forstå virkelige problemer
Klar for et kvantesprang?
Mest lest
Fem personer har sluttet på kort tid i prestisjeprosjekt
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk
Bekymret over norske politikeres lave utdanning
Han underviser for tomme saler. Vil ha studentene tilbake på campus
Svindlerne fikk napp hos Sintef. 9 av 25 ga fra seg passord