Lønnsoppgjøret i staten

Ansatte ved dette instituttet ble årets klare lønnsvinnere

De ansatte ved Forsvarets forskningsinstitutt fikk omtrent dobbelt så mye i lønnstillegg som andre instituttforskere, ifølge Forskerforum.

Ansatte ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) ble lønnsvinnere i år. Bildet er fra bransjedagen til FFI i Narvik tidligere i år.
Ansatte ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) ble lønnsvinnere i år. Bildet er fra bransjedagen til FFI i Narvik tidligere i år.
Publisert Oppdatert

Det er kun lønnsforhandlingene for medlemmene av Unio og Akademikerne Forskerforum har sett på. Dette er blant annet medlemmer av fagforeningene Forskerforbundet og Tekna.

Lønnsveksten etter de sentrale forhandlingene ble på 2,46 prosent, men alt dette fordeles lokalt.

Forskerforums gjennomgang viser at ved de største instituttene har de lokale forhandlingene har ført til at om lag halvparten er gitt som generelle tillegg.

Lønnsvinnere med klar margin er de ansatte ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Der la virksomheten inn 10,2 millioner ekstra i forhandlingspotten. Dette ga nesten en dobling av samlede lønnsmidler til fordeling på forhandlingene med Unio og Akademikerne, skriver fagforeningsbladet.

Tillegget er fordelt som et generelt tillegg på 2,4 prosent og resten som individuelle tillegg. Det betyr at den jevne FFI-forsker fikk om lag dobbelt så mye i lønnstillegg i år som andre instituttforskere, forutsatt at de individuelle tilleggene er jevnt fordelt.

− Vi slåss stadig for å opprettholde et lønnsnivå som gjør at vi får rekruttert de beste hodene. Der står vi på lag med arbeidsgiver, sier leder Eirik Svinsås i Forskerforbundet ved FFI til Forskerforum.

Slik gikk det andre steder

Også ved noen av de andre statlige forskningsinstituttene ble det lagt inn ekstra lønnsmidler i potten lokalt:

  • Ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) la instituttet inn 2,6 millioner kroner i tillegg til det som var forhandlet fram sentralt.
  • Ved Veterinærinstituttet ble det lagt inn knappe 1 million kroner.

Forskerforum har også sett på hvor store andel av årets lønnstillegg som er gitt som generelle tillegg ved forskningsinstituttene som er omfattet av hovedtariffavtalen for staten.

Her er de generelle tilleggene:

  • 1,3 prosent ved Veterinærinstituttet,
  • 1,7 prosent ved Norsk utenrikspolitisk institutt,
  • 1,7 prosent ved Havforskningsinstituttet, og
  • 2,4 prosent ved FFI.

Ved Nibio var alle sikret et lønnstillegg på 1,75 prosent, minst kr 10 500,- og maksimalt 15 750,-. Ved Norsk Polarinstitutt ble det gitt minst 6000 kroner til alle og resten som individuelle tillegg.

Ved Folkehelseinstituttet ble hele årets lønnstillegg har vært gitt som et flatt beløp på kr 16 500,- for alle under 629 000 kroner i årslønn og en felles prosentsats på 2,55 prosent til de med høyere årslønn enn dette.

Powered by Labrador CMS