lønnsoppgjør
Lønnsoppgjøret er forsinket. Du får trolig ikke pengene i år
Ansatte ved universiteter og høgskoler kan glede seg til en ekstra fet lønning når lønnsoppgjøret er i havn. Men pengene kommer trolig ikke i år.
Lønnsoppgjøret er ikke over ved de statlige høgskolene og universitetene.
Det ble i vår streik for ansatte organisert i hovedsammenslutningene Unio og Akademikerne. Men regjeringen brøt inn med tvungen lønnsnemnd.
LO Stat ble enig med staten, men medlemmene stemte nei til resultatet, og partene sa ja til at tvisten løses ved frivillig lønnsnemnd.
Tidligere denne måneden ble det klart at oppgjørene først i november kommer til behandling hos Rikslønnsnemnda, 7. november for Unio og Akademikerne og 15. november for LO.
Det sentrale lønnsoppgjøret blir altså ikke ferdig før rundt midten av november. Deretter blir det lokale forhandlinger ved universitetene og høgskolen. Først da blir det klart hvor mye du får i lønnsøkning.
Dette gjelder alle ansatte, også de uorganiserte. Også hovedsammenslutningen YS, som ble enig med staten i lønnsoppgjøret, sitter på gjerdet og venter på Rikslønnsnemnda.
Skal holde hardt
De ansatte skal få utbetalt lønnstillegget fra årets lønnsoppgjør i etterkant. Vanligvis gjelder tilleggene fra 1. mai, men det kan også være fra dagen streiken ble avsluttet. Dette er noe Rikslønnsnemnda skal avgjøre. Det kan uansett fort bli ganske mange tusen kroner.
Men det skal holde hardt å klare å betale ut disse pengene i år, skal vi tro ledelsen og fagforeningsrepresentanter ved flere universiteter og høgskoler.
NTNU tror ikke de rekker å utbetale i år, skriver Universitetsavisa.
— Alle vil selvsagt få utbetalt lønnsoppgjøret, men tidspunktet er usikkert. Hovedgrunnen til dette er at partene ikke kom til enighet og at oppgjøret går til nemndbehandling, sier HR- og HMS-direktør ved NTNU Arne Kristian Hestnes til avisa.
Kan bli mange tusen kroner
Frontfaget landet på 5,2 prosent lønnsøkning i år.
Et tenkt eksempel: For en førsteamanuensis med en årslønn på 750.000 kroner, betyr 5,2 prosent lønnsøkning 39. 000 kroner mer i året. Såkalt overheng (lønnsøkning som allerede er gitt året før et nytt lønnsoppgjør) og glidning (lønnsøkning som skjer uavhengig av lønnsoppgjøret) spiser imidlertid opp deler av rammen, så summen kan bli lavere enn dette.
I fjor fikk alle utbetalt det oppsparte tillegget innen året var omme.
Mange fikk seg en fin julebonus. Khrono skrev for eksempel om universitetslektor Lars Harald Eide ved Idrettshøgskolen, som fikk rundt 24.ooo kroner ekstra på novemberlønninga.
Men det kan man ikke forvente i år.
— Vil neppe klare
Khrono har henvendt seg til de største universitetene og høgskolene og spurt når de tror lønnstilleggene kan utbetales.
Kommunikasjonsdirektør Reidun Mangrud ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) svarer:
— USN vil neppe klare å utbetale lønnstillegg i år. Når vi kan utbetale, vil avhenge av resultatene fra lønnsnemndene 7. og 15. november, som vil avgjøre hvor de omfattende lokale lønnsforhandlinger blir.
Ved UiT Norges arktiske universitet er de også tvilende til om det blir ekstra penger til jul.
Organisasjons- og økonomidirektør Odd Arne Paulsen forteller at de nå diskuterer hvordan årets lokale forhandlinger kan gjennomføres, og om noe av arbeidet kan gjøres før kjennelsene i nemnda er klare. Det er ennå ikke avklart hvordan prosessene skal legges opp.
— På denne bakgrunn er det usikkert og kanskje tvilsomt om UiT vil rekke å fastsette og betale ut lokale lønnstillegg til ansatte i løpet av 2024, skriver han.
Avhengig av når kjennelser fra nemnda og avklaringer fra departementet foreligger, kan det bli mulig å gjennomføre utbetaling av eventuelle sentrale tillegg før årsskiftet, opplyser han videre.
Betale generelle tillegg i år?
Hovedtillitsvalgt Erik Dahlgren i Forskerforbundet ved OsloMet sier:
— Hvis vi skal ha individuelle forhandlinger, tror jeg det blir vanskelig å få til i år.
Han sier videre at en mulighet er å avtale et generelt tillegg, som utbetales i år, og deretter ha de individuelle forhandlingene.
Dette er en løsning som Forskerforbundet har diskutert.
— Med med dyrtid og alt som er, hadde det vært greit å få pengene før jul?
— Ja, det hadde vært greit det. Men det er et såpass stort apparat å sette i gang. Og vi har lagt planene for at vi skulle forhandle i oktober. Det betyr at vi har lagt andre planer for november og desember. Det er ikke gjort i en håndvending å endre på det.
HR-direktør Randi Stene ved OsloMet istemmer:
— Det vil være krevende å få gjennomført lokale forhandlinger og utbetaling av resultatet av dette innen utgangen av året.
Hun sier de vil vurdere hvilke forberedelser vi kan gjøre i forkant av Rikslønnsnemdas kjennelse sammen med partene.
UiS: Tidlig i 2025
HR-direktør Gro Sokn ved Universitetet i Stavanger (UiS) opplyser at det er "svært usikkert om det lar seg gjøre å komme i mål med både lønnsforhandlinger og utbetaling innen årets utgang."
Jostein Djuve, tillitsvalgt og leder i Tekna ved Universitetet i Stavanger (UiS) istemmer:
— Tekna ved UiS har som ambisjon og håp om at lønnsoppgjøret lokalt kan ferdigstilles innen årsskiftet og med utbetaling tidlig i 2025, sier han.
UiB: — Kanskje
Lokallagsleder Steinar Vagstad for Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen sier:
— Kanskje. Det kommer an på hva slags innretning vi velger på lønnsoppgjøret. En kan jo tenke seg at de som sitter og forhandler om tillegg, blir enige om å smøre pengene ut på en enkel og sjablongmessig måte. Det kan jo skje på en dag eller to, og da tenker jeg vi klarer desemberoppgjøret, sier han.
—Men i et annet scenario, så begynner vi å diskutere, og det tar en god stund før vi lander selve opplegget. Kanskje blir det forhandlinger om individuelle tillegg, og kanskje skal det være litt mer finsiktet, slik at ulike grupper skal ha ulike prosentsatser. Og da går jo tiden.
— Hva tror du er det mest realistiske scenarioet?
— Har ikke peiling.
UiO: — Veldig vanskelig å si
Ved Universitetet i Oslo (UiO) opplyser Avdeling for organisasjon og personal at dette kan de ikke si så mye om, for det avhenger blant annet av når kjennelsen fra Rikslønnsnemnda er klar.
Natalia Zubillaga, som er leder for NTL (Norsk Tjenestemannslag) ved universitetet, sier:
— Det er veldig vanskelig å si. Det er mulig å finne løsninger på dette, som gjør det mulig å få utbetalt i 2024, eller veldig tidlig i 2024. Så vet vi jo ikke hva som blir resultatet fra Rikslønnsnemnda, og må ta stilling til hva vi skal gjøre når vi har fått det.
— Hvis man har som mål at det ikke skal ta så lang tid, går det for eksempel an å gi et tillegg til alle lokalt, eller til grupper. Alt må ikke være individuelt, fortsetter hun.
NMBU: — Ikke sannsynlig
Direktør Lars Atle Holm sier:
— Jeg tror dessverre ikke det er sannsynlig at NMBU klarer å gjennomføre lokale forhandlinger som det er mulig å få utbetalt i inneværende år. Tidsspennet fra nemndas kjennelse og nyttår er for kort til at vi vil rekke å innarbeide resultatet i lønnssystemet.
Han forteller at de vil ha et klarere bilde av mulighetene etter lønnsnemndas kjennelser, da vil de blant annet vite hvilken innretning oppgjøret får og om det blir én eller to hovedtariffavtaler.
Universitetet i Agder (UiA) vet heller ikke om de klarer å betale i år.
— UiA er i samme situasjon som resten av sektoren, og også hos oss er det uvisst når vi får gjennomført forhandlinger, lyder svaret derfra.
Endringslogg 21. august kl 09:30: Lagt til kommentarer fra direktør ved NMBU og HR-direktør, samt presisering om at virkningen ikke nødvendigvis blir fra mai og om glidning og overheng. Kl. 10:07: Lagt til presisering om at det gjelder alle ansatte, også uorganiserte og YS-medlemmer.
Nyeste artikler
Kom fra Somalia og ble taxisjåfør i Norge. Nå er han professor
Laget KI-verktøy for å avsløre KI-juks
Mottaksuke og fadderordning
Ja til mer utveksling — både i og utenfor Europa
Endret fra karakterer til bestått eller ikke bestått: Bestått tilsvarer E
Mest lest
Toppkandidat dumpa etter hemmeleg vurdering. — Det verste eg har sett
Arkivverket: Ikke ditt ansvar å passe på vitnemålet ditt
Bruken av disse ordene har eksplodert etter ChatGPT
Ansatte dekanens mann mens ansatte venter på å bli oppsagt. — Uelegant
Universitetet i Oslo skal velge ny rektor. Her er de første snakkisene