NITO-leder om lønnsoppgjøret: — Når politikk står i veien De siste sentrale oppgjørene med lavtlønnsatsing og likelønnsatsninger har ikke har truffet UH-sektoren. Pengene må fordeles lokalt for å løse lokale utfordringer, skriver NITO i et svar til NTL.
Lønnsoppgjøret ved universitetene sett fra Forskerforbundet ved UiB Natalia Zubillaga skriver godt og klart om fakta rundt lønnsoppgjøret. Men de to tingene hun kritiserer, nemlig fokuset på dem som skal være i organisasjonen en stund framover og bruken av prosenttillegg, står vi fullt og fast ved.
NTL-leder: Misvisende om lønnsoppgjøret Det er bra at Khrono tar opp lønnsoppgjøret i sektoren. Men da må alle fakta — og de riktige fakta — være med i diskusjonen.
Slik gikk lønnsoppgjøret. Universitetslektor går opp 41.500 kr Lars Harald Eide gikk ned over 100.000 i lønn da han sluttet som lærer og begynte å utdanne lærere. Nå tar han igjen noe av det tapte.
Ansatte som ikke er med i fagforening taper titusener Fagorganiserte ved UiT får over 40 prosent høyere lønnsvekst enn de uorganiserte. Det har arbeidsgiver og fagforeningene blitt enige om.
Lønnsoppgjøret ved NTNU: — Rundt 2,75 prosent i generelt tillegg Noen universiteter prioriterer å gi alle et lønnsløft, heller enn å gi ekstra mye til noen. Men de fleste ansatte ved universiteter og høgskoler taper kjøpekraft i år.
Arbeidsgivers fagforening? Det er oppsiktsvekkende at vi har en fagforening som er mot utjevning og som tar på seg arbeidsgiverhatten, svarer NTLs Ronny Kjelsberg på innlegget om lønnsoppgjøret fra Forskerforbundet.
Hva er politikk i lønnsdannelsen i staten? NTLs Ronny Kjelsberg kritiserer Forskerforbundets definisjon av politikk i etterkant av lønnsoppgjøret.
Dette betyr lønnsoppgjøret for deg Alle LO- og YS-organiserte i staten er garantert 31.000 kroner i lønnstillegg. De som er med i Unio og Akademikerne må vente på de lokale forhandlingene.
Jeg sitter på det synkende lærerskipet Vi må legge bort tanken om at lærere er supermennesker som brenner så mye mer for jobben sin enn andre yrkesgrupper, skriver lærerstudent Vilde Alstad.
Bekymret for at lønnsgapet mellom privat og offentlig sektor skal øke enda mer Prisene økte mer enn lønna for de fleste nordmenn i fjor.
Forskerforbundets strategi: En oppskrift på økte forskjeller Stipendiater står igjen som lønnstapere med Forskerforbundets strategi i lønnsforhandlingene, skriver Ingar M. Gundersen.
Langt færre fikk store lønnstillegg. — Unntaksår En gjennomgang av lønnsoppgjørene ved seks universiteter viser at langt færre fikk over 80.000 i lønnsøkning i år sammenlignet med året før.
Lønnsoppgjøret i mål mange steder. Brudd ved OsloMet De generelle tilleggene varierer fra 1,23 til 2 prosent ved høgskoler og universitet.
Statsansatte må trolig vente én ekstra måned på lokale lønnstillegg Alle statlige virksomheter har fått utsatt fristen for å komme i mål med lokale lønnsforhandlinger.
Det er ikke intuitiv språkbruk at tiltaksnummer skal legges inn under «K element 7» En innstendig appell er at vi også når det gjelder økonomi gjør et forsøk på å snakke «menneskenes språk», skriver professor Jørgen Berge.
Mener ny ansiennitet slår uheldig ut for mange Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen mener lønnsoppgjøret og en ny modell for ansiennitet slår svært uheldig ut for noen grupper. – Vi må ha på plass overgangsordninger, sier hovedtillitsvalgt Kjell Erik Lommerud.
– Det er jævlig vanskelig, sier riksmekleren. Meklingen fortsetter på overtid — Prisveksten gjør det vanskelig å finne en god løsning, melder riksmekleren via NRK.
Avviser at Unio gir frå seg streikeretten Unio gir frå seg sitt viktigaste maktmiddel når organisasjonen allierer seg med Akademikerne, hevdar NTL-tillitsvald. Feil, meiner Unios forhandlingsleiar.
Sjokkert over Unios farvel til LO: — Gir frå seg det viktigaste maktmiddelet Styremedlem i NTL ved NTNU håper på opprør eller medlemsflukt i Forskerforbundet og andre fagforeiningar under Unio-paraplyen.
Har du høyere utdanning? Da er du en «lønnstaper» Ansatte i staten med høgskole- og universitetsutdanning på høyere nivå har lavere vekst i lønn enn andre utdannningsgrupper. Det blir et krevende lønnsoppgjør, sier Unio-topp Guro Lind.
Forskerforbundet: — Overhengende streikefare Etter fjorårets skuffende lønnsoppgjør har Forskerforbundet klare forventninger.
No kan Volda-tilsette likevel få koronabonus Høgskuledirektøren meiner eigentleg at offentleg sektor ikkje bør vera lønsdrivande. Men no kan det likevel gå mot 7.000 kroner i koronakompensasjon for tilsette ved Høgskulen i Volda.
Unio vurderer å bryte samarbeidet med LO og YS — Det er naturlig for oss å sondere åpent frem til neste år. Det er mange alternativer, og vi vil bruke tiden fremover på å utrede alle mulighetene, sier forhandlingsleder i Unio stat, Guro Elisabeth Lind, til Forskerforum.
Enige 17 timer på overtid— Skuffet over staten Det blir ikke streik i statsoppgjøret. Partene er enige om en ramme på vel 2,7 prosent. – Vi er skuffet over at staten ikke gjør mer for å sette pris på sine ansatte, sier Unio stats forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind.
Slik vil en streik ramme: Ledere kan slite og værmeldingen forsvinne Partene i statsoppgjøret sitter fortsatt sammen i mekling. — Det betyr at det fortsatt er noe å diskutere. At det trekker ut er ikke uvanlig, sier lønnsoppgjørs-ekspert.
Tar ut nesten 1000 i politi, UH-sektor og departement Unio melder at ansatte ved UiO, OsloMet, UiB, HVL, UiS og NTNU vil bli tatt ut i streik om meklingen ikke fører frem i staten. De varsler også streik blant ansatte i Kunnskapsdepartementet og Diku.
Forsker tror statsansatte vil slite med å få betalt etterslep De statsansatte vil få store problemer med å få noe mer enn de allerede er tilbudt i årets lønnsoppgjør, mener Fafo-forsker.
Forhandlingene er i gang: — Samfunnet skal nå tilbake til normalen Unios hovedkrav er reallønnsvekst.
Farlig trend: Årets lønnsoppgjør kommer på toppen av en utvikling over lang tid Årets oppgjør kommer på toppen av en utvikling over lang tid, hvor mange ansatte har opplevd en reallønnsnedgang.
En grådig akademiker-adel meler sin egen kake? Når enkelte institusjoner har valgt å gi en engangsbelønning, bør dette ses på som et klapp på skulderen, en erkjentlighet for en ekstraordinær innsats i en krevende tid, skriver Jon Anders Risvaag.
Til angrep mot «akademiker-adelens» lønnsbonus «Nei takk, dette klarer vi oss uten», bør være svaret, mener redaktør i Bergensavisen, Sigvald Sveinbjørnsson. Han unner ikke universitetsansatte 10.000 «koroner».
Fagforening mener rektor Rice driver splitt og hersk Rektor Curt Rice har terget på seg fagforeningene ved OsloMet etter utspillet om et flatt koronatillegg. — Å ødelegge tillit er fort gjort, skriver de i et leserinnlegg.
Tillitsbrudd fra Curt Rice Etter 5 år som rektor på OsloMet, skulle man tro at Curt Rice visste hvordan man driver lønnsforhandlinger i staten. Det er ikke gjennom pressen.
— Merkelig å kutte lønnsvekst når de ber ansatte stå på ekstra UiB ber om fullmakt til å kutte årets lønnsvekstramme fra 3 til 2 prosent. UiS har allerede kuttet rammen til 1,7 prosent. — Merkelig prioritering når de ber ansatte stå på ekstra, sier lederen i Forskerforbundet.
Hun er Norges best betalte professor: – Det skulle bare mangle Finansprofessor Karin S. Thorburn ved Norges Handelshøyskole tjener mest av landets professorer. — Det skulle egentlig bare mangle, sier hun.
Brot i lønsforhandlingane i staten Lo Stat, YS Stat og Unio Stat og Akademikerne har brote lønsforhandlingane. No går oppgjeret til mekling hos Riksmeklaren.
Rektor Rice vil gi alle ansatte lønnsøkning OsloMet-rektor Curt Rice åpner for å bruke mer av universitetets midler for å gi alle ansatte lønnsøkning i et krevende korona-år.
Høye topplederlønninger og andres lavlønn Studentsamskipnadenes inntekter bør gå rett tilbake til å bedre studentvelferd og ikke spises opp av høye lederlønninger og et ønske om å maksimere store overskudd.
Vanskelig bakteppe før tariffoppgjøret braker løs Tariffoppgjøret står øverst på agendaen etter sommeren. Dette forventer fagforeningene.
Forskerforbundet svarer på kritikk rundt lønnsoppgjør for stipendiater på OsloMet Lønnsoppgjør. Forskerforbundet på OsloMet svarer her på kritikk ad lønnsoppgjøret for stipendiater på universitetet.
Stipendiatene får skylden etter lønnsoppgjøret ved OsloMet Lønn. Både ledelsen og Forskerforbundet ved OsloMet har sviktet stipendiatene i årets lønnsoppgjør, mener innleggsskriverne.
Lokalt lønnsoppgjør: Bare noen har valgt å løfte stipendiatlønningene Lønn. Etter de sentrale lønnsforhandlingene før sommeren, fikk ferske stipendiater flere tusen kroner mer i årslønn enn kolleger med lenger fartstid. I lokale lønnsforhandlinger har enkelte utdanningsinstitusjoner valgt å løfte de andre stipendiatene opp på samme nivå. Men ikke alle.
Ferske ph.d.-kandidater får flere tusen kroner mer i årslønn enn kolleger med lenger ansiennitet Lønn. Protestaksjoner mot økte lønnsforskjeller blant stipendiater.
Ingen streik i staten. Partene er enige. Lønnsoppgjøret. Mange timer på overtid tok meklingen slutt. Her er resultatet.
Mekling pågår på overtid i staten Forhandlinger. Partene i årets lønnsoppgjør i staten sitter fortsatt sammen hos riksmekleren. Ennå ikke klart om det blir streik eller ikke.
Brudd i forhandlingene i staten kan gi streik fra 24.mai Meklingsrunde. Samtlige fire hovedsammenslutninger valgte å bryte forhandlingene før fristen gikk ut ved midnatt 30,april. Oppgjøret i staten går til mekling, blir det ikke enighet blir det streik fra 24.mai.
Krav om høyere lønn og pensjon Lønnsoppgjør. I dag ble arbeidstakernes krav til arbeidsgiverne før lønnsoppgjøret i staten overlevert. Reallønnsvekst og pensjonsopptjening for hver krone er sentrale krav. Blir det ikke enighet kan det bli streik i slutten av mai.
Store lønnsforskjeller i akademia. Sjekk tallene her. Lønn. Forskerforbundets lønnsstatisikk viser store lønnsforskjeller blant ansatte i akademia. I snitt, 150.000 kroner i forskjell mellom professorer på ulike høgskoler og universiteter. Kun rektorer, dekaner og direktører bikker en snittlønn på millionen.
Bovim i lønnstoppen blant rektorene Rektorlønn. NTNU-rektoren, Gunnar Bovim, har passert rektoren på Universitetet i Oslo i lønn. Han er også den eneste rektoren som tjener mer enn statsministeren. Sjekk hele lista her.
Lønnsprivilegier på HiOA Førsteamanuensis ved Fakultet for samfunnsvitenskap på HiOA, Dag Flater Hwang, tar et oppgjør med høgskolens lønnspolitikk.
Akademikerne nekter for å ha overrapportert medlemmer – Vi har ikke noen andre ønsker enn at dette skal være riktig, sier leder Anders Kvam i Akademikerne Stat, om uenigheten om lønnspott før lokale forhandlinger.
Fusk og fanteri i lønnsoppgjeret i staten? Vårens sentrale lønnsforhandlingar ga ein heilt ny situasjon for statsinstitusjonane og dei statstilsette, med to hovedtariffavtalar i staden for ein.
Nyeste artikler
Akademisk boikott gir inga løysing
Disse skal bestemme om du får støtte fra Forskningsrådet
— Jeg hører hva de sier, men jeg leste saken annerledes
Nobelprisvinnar: Eg hadde ikkje vore der eg er om eg ikkje møtte motstand
Regelverket for fusk bør være likt for alle studenter
Mest lest
Dømt for karakterjuks, ga dattera på 10 år skylden
Studenten vant fram i selvplagiat-saken
Ny cateringavtale: — Alle syns dette er helt håpløst
Universitetet i Agder fornyer ikke kontrakt med omstridt psykiater
Mannlige studenter jukser mer enn kvinnelige: — Jeg ville gjort det igjen