Vi ønsker at det skal være et uimotståelig tilbud om utveksling for alle studenter, skriver medlem og leder av utvalget i Tekna Student, Rebekka Lie og Sigurd Harstad. Foto: Line Willersrud

Hvordan ta utveksling fra mulighet til uimotståelig tilbud?

Utveksling. Tekna Student med fire tiltak til hvordan universiteter og høgskoler kan få opp andelen utvekslingsstudenter.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snart går fristen ut for å søke utveksling ved Norges universiteter og høgskoler. Vi er bekymret for at årets søkertall holder seg like lave som tidligere år. Hvis alle er for mer utveksling, hva er det som holder studentene igjen hjemme? Er studenter for hjemmekjære, eller kan det tenke seg at det er mer strukturelle årsaker til at studentene velger Gløshaugen over Glasgow?

Hvis alle er for mer utveksling, hva er det som holder studentene igjen hjemme?

Rebekka Lie og Sigurd Harstad

Når NHH (Norges Handelshøyskole) kan skilte med en utvekslingsrate på 59 prosent i 2018, mot Nord universitet med kun 5 prosent utveksling, kan dette gi tegn på at det faktisk er struktur og kultur ved studiestedet som påvirker studentenes valg om å reise ut. Vi risikerer derfor at mange med vilje og lyst til å utveksle holder seg hjemme i studentboligen på Kringsjå. Dette er synd, både for studentene, lærestedene og norsk innovasjon.

Det positive i denne i statistikken er at studiestedene i stor grad faktisk kan påvirke studentene til å reise ut. Universitetene og høgskolene må derfor ta tak i tilbud, tilrettelegging og veiledning for å øke andelen utvekslingsstudenter. Vi i Tekna Student vil derfor komme med fire tiltak til hvordan universitetene og høgskolene kan bytte ut utvekslingsmuligheten med et uimotståelig tilbud:

1. Integrer utvekslingsmulighetene inn i studieprogrammene

En integrering av utveksling kan løses på flere måter. Her foreslår vi tre mulige løsninger.

Første løsning er å legge anbefalte utvekslingsopphold inn i utdanningsplanen i Studentweb. Det er ikke naivt å tro at mange studenter velger bort utveksling fordi det er for mye «styr». Det må legges opp til at studentene kan dra på utveksling, og da trenger vi mer tilgjengelige, tilrettelagte og anbefalte ordninger.

Andre løsning er forhåndsgodkjente pakker, enten i form av sett av fag eller i form av faggrupper som man kan velge fra. Da slipper studentene å risikere redusert studieprogresjon, og det blir mindre arbeid i forkant av utvekslingsperioden, både for studentene og for lærestedet. Win-win!

Og en tredje løsning, som er enda mer målrettet, er å legge inn en mulighet for utveksling som en del av studieløpet. Dette kan gjøres ved å samle valgbare emner til et semester eller et år. Da blir det enklere å velge fag som passer inn i studieløpet. En ordning hvor studentene i utgangspunktet oppmuntres til å reise ut må selvsagt være fleksibel med rom for å endre tidspunktet for utreise og for å avslå tilbudet.

2. Unngå studentkolonier - Inngå flere utvekslingsavtaler

Vi trenger et bredt utvalg av studiesteder å reise til for å kunne gi studentene et bedre og bredere tilbud. I tillegg vil flere valgmuligheter hindre at norske studentmiljøer rett og slett flyttes til utlandet. Vi ønsker ikke at kulturutvekslingen overkjøres av norske «studentkolonier» med fredagstaco og Norge Topp 50.

3. Utveksling kan være mer enn å studere i et annet land

Strekk ambisjonene for kulturendring rundt internasjonal studentmobilitet til internasjonal praksis. Et praksisopphold utenlands kan eksponere studenten for både for arbeidslivet og en ny kultur. Vi i Tekna Student tror at en slik studentmobilitet vil kunne gi positive innvirkninger på kvaliteten i høyere utdanning.

4. Større åpenhet rundt utveksling

Vi oppfordrer til mer åpenhet rundt hvor mange som reiser. Andelen utvekslingsstudenter indikerer kvaliteten på tilbudet, og vi vil derfor utfordre læresteder til å oppgi andelen studenter som reiser ut ved hvert studieprogram.

Gevinsten er for stor til å la være. Regjeringen har satt et ambisiøst og langsiktig mål om at halvparten av alle studenter skal på utveksling. Dessverre ligger de fleste studiesteder imidlertid langt bak regjeringens mål. Og dette ansvaret må utdanningsinstitusjonene ta på alvor.

Tekna Student ønsker at det skal være et uimotståelig tilbud om utveksling for alle studenter. Vi håper norske universiteter og høgskoler deler de samme ambisjonene. Det krever at studiestedene som er gode på utveksling, blir bedre. De som har lavere andeler utvekslingsstudenter må lære av andre institusjoner. For gevinsten er stor: Studenter med internasjonal erfaring, større kulturforståelse og dermed økt kvalitet i høyere utdanning.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS