Debatt ● Elisabet Haugsbø og Lise Lyngsned Randeberg

Stillingsinstruks: Statsråd for forskning og høyere utdanning

Tekna og Akademikerne presenterer sin stillingsinstruks for den nye ministeren.

Sandra Borch, Jonas Gahr Støre, Geir Pollestad. Nye statsråder. Slottsplassen.
Første dag i ny jobb for Sandra Borch, ny statsråd for forskning og høyere utdanning. Her med sin sjef, statsminister Jonas Gahr Støre, og nye kollega Geir Pollestad.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Kjære Sandra Borch,

Gratulerer med ny jobb! Vi gleder oss til å ta fatt på samarbeidet med deg som ny statsråd for forskning og høyere utdanning. Du har landet en spennende topplederstilling i et godt akademisk fellesskap. Hos oss er det god takhøyde og høy nerdefaktor.

Du står overfor et viktig samfunnsoppdrag — og det står en hel sektor som er klare. Vi sterkt oppfordre deg til å være en statsråd som lytter til alle disse menneskene. Og: I politikken har fagligheten tradisjonelt stått sterkt i Norge, og vi håper vi sammen kan fortsette på denne kunnskapsbaserte veien, enten det gjelder spørsmål om fugleinfluensa eller nye kostholdsråd.

Fordi du er en så viktig samarbeidspartner for oss så har vi tatt oss friheten til å lage en stillingsinstruks for deg som vi håper bidrar til at du blir den gode lederen, sparringpartneren og støttespilleren vi og Norge trenger. Vi håper dette vil hjelpe deg på vei som ny i jobben.

Stillingsinstruks: Statsråd for forskning og høyere utdanning

Mål: Bli den nye ledestjernen for kunnskapsnasjonen Norge
Arbeidsgiver: Regjeringen og det norske folk.
Ansettelsesform: Prosjektstilling frem til stortingsvalget i 2025 — med mulighet for forlengelse.

Ønskede egenskaper og kvalifikasjoner:

 • Smittende engasjement for høyere utdanning og forskning.
 • Lyttende og samarbeidsorientert.
 • Evne til å ta avgjørelser på bakgrunn av fakta og ikke følelser, og til å endre politikk når fakta tilsier at man må.
 • Lidenskap for teknologi, det grønne skiftet og innovasjon.
 • Et sterkt moralsk kompass, for eksempel respekt for regjeringens habilitetsregler.

Arbeidsoppgaver:

 • Ha en åpen dialog og lytte til akademia og partene i arbeidslivet selv om vi kan oppleves litt brysomme. Husk å ta beslutninger basert på kunnskap.
 • Sørge for gode arbeidsvilkår i sektoren. En ekstra stjerne i boken får du om du får ned antall midlertidige stillinger.
 • Rigge utdanningssystemet slik at vi utdanner folk med riktig kompetanse til det vi trenger både i det private og offentlige. Ikke minst for gjennomføringen av det grønne skiftet og for å løse rekrutteringskrisen i skolen og helsevesenet.
 • Bli en superhelt for 300 000 studenter. Studentene trenger en studiestøtte som rekker både til ketsjup på spagettien og tak over hodet — gjerne i form av flere studentboliger.
 • AI banker på døren til arbeidslivet og teknologien skyter fart. En stor og viktig oppgave blir å utvikle et system for etter- og videreutdanning som gjør at de som allerede er i arbeidslivet kan få et løft nå omstillingstakten øker.
 • Sammen med næringsministeren må du legger frem en kraftfull strategi som bidrar til å øke næringslivets forskningsinnsats. Her må både økt finansiering og endring i skatt- og avgiftspolitikken til.
 • Fokus på å få frem det aller beste av utdanning og forskning, ikke på distriktspolitikk. Dersom du ønsker å drive distriktspolitikk burde du kanskje satset på KDD og ikke KD (Kommunal- og distriktsdepartementet og ikke Kunnskapsdepartementet).

Dersom du lurer på hvordan det blir å jobbe med disse spennende temaene og menneskene, ikke nøl med å ta kontakt! Vi svarer gjerne på spørsmål.

Lederkategori: Ledestjerne.
Bransje: Akademia og forskning.
Hjemmekontor: Delvis hjemmekontor, mye kontortid i svarte biler.
Stillingsfunksjon: Karismatisk ledelse, habil økonomistyring og raus budsjettering.
Arbeidsspråk: Det er viktig med gode språkkunnskaper i både norsk og engelsk. Sektoren er internasjonal.

Nøkkelord: Statsråd, forskning og høyere utdanning, teknologi, det grønne skiftet, innovasjon, akademia, studenter, fremtiden, legende

Powered by Labrador CMS