innreiserestriksjoner

Forskere fant «omvei» for å slippe inn i Norge

Fullvaksinerte forskere som i utgangspunktet ikke slipper inn i Norge, har funnet en måte de likevel kan få innreisetillatelse på.

Det er mulig å reise med fly fra USA til Tyskland, her representert ved flyplassen i Frankfurt, uten EU-koronapass og QR-kode. Deretter gjelder det bare å oppsøke et tysk apotek som kan skrive ut en QR-kode, som igjen gjør det mulig å komme seg inn i Norge.
Publisert Oppdatert

Fullvaksinerte forskere fra store deler av verden slipper fortsatt ikke inn i Norge. Grunnen til dette er at de kommer fra et land som ikke har en koronasertifikatløsning som er knyttet opp mot EUs system.

Men det finnes en mulighet. Khrono er kjent med at flere forskere med tilknytning til norske institusjoner har benyttet seg av en såkalt «omvei» for å komme seg inn i landet.

— Store negative konsekvenser

Forrige uke fortalte førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Aike Peter Rots, at han nok en gang måtte avlyse en planlagt workshop som følge av det han mener er innreiserestriksjoner som ikke gir mening.

— De norske innreisereglene får store negative konsekvenser for forskningsprosjektet mitt, sa en fortvilet Rots til Khrono.

Ifølge regjeringen kan det gis unntak for utlendinger fra såkalte tredjeland som er fullvaksinerte eller som har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene, dersom de kan dokumentere dette med et verifiserbart koronasertifikat, koblet til EUs løsning.

Det er også mulig for forskere å søke om unntak dersom de har norsk arbeidsgiver, noe som langt ifra gjelder alle som ønsker å komme inn til landet som gjesteforskere eller som deltakere på for eksempel workshops i regi av norske institusjoner.

Finnes løsning

Å inneha et verifiserbart koronasertifikat som er tilknyttet EUs løsning er tilsynelatende den eneste måten forskere kan komme seg inn i Norge så lenge de ikke får godkjent søknaden om unntak.

Utfordringen er at veldig mange land ikke har ikke en slik løsning, men det finnes fortsatt en måte personer fra disse landene likevel kan lykkes i å komme seg inn i Norge.

Professor ved Universitet i Bergen, Laura Saetveit Miles, forteller til Khrono at tema om innreise har blir hyppig diskutert på Facebook-gruppen ALIN Travel Discussion.

Norge ser ut som et «baklengsland» som ikke stoler på vitenskap, men heller bruker folkehelsen som unnskyldning for å hindre forskere å komme inn.

Laura Saetveit Miles, professor ved Universitetet i Bergen

ALIN står for Americans Living In Norway, og her diskuteres det blant annet hvordan personer som kommer fra land som i utgangspunktet ikke er tilknyttet EUs koronapassløsning likevel kan komme seg inn i Norge.

— Frem til nylig har løsningen for mange amerikanere vært å fly til Frankrike, der det utleveres QR-kode og koronasertifikat til turister som kan dokumentere at de er fullvaksinert, og så bestille en ny flybillett videre til Norge, forteller Miles.

Laura Saetveit Miles.

Khrono kjenner til at flere personer med tilknytning til norske universiteter og høgskoler har benyttet seg av den «franske løsningen».

I en periode var også løsningen tilgjengelig via internett. Man kunne bestille en flybillett fra USA til Frankrike, motta QR-kode og koronasertifikat på e-post, avbestille billetten til Frankrike, for så å bestille en ny billett til Norge.

Omvei via Tyskland

Ettersom Frankrike nå har sluttet å operere med QR-koder for å få tilgang til butikker, museer og lignende, har løsningen forflyttet seg til nabolandet Tyskland.

— Nå kan man fly til Tyskland, oppsøke et apotek, fremvise det amerikanske CDC-vaksinekortet, få utlevert en QR-kode, og så dra videre til Norge, forteller Miles.

Den tyske løsningen var tilgjengelig også før den franske løsningen, men ble selvsagt mindre populær da man i en periode kunne motta QR-kode på e-post fra Frankrike.

— Nettløsningen til Frankrike var en svært populær løsning så lenge den eksisterte, sier Miles.

At fullvaksinerte forskere, akademikere og vitenskapsmenn- og kvinner fra store deler av verden ikke slipper inn i Norge uten å benytte seg av «omveier», synes Miles er utrolig.

— Slik reglene er nå, skader det Norges rykte som et fremragende land for forskning. Norge ser ut som et «baklengsland» som ikke stoler på vitenskap, men heller bruker folkehelsen som unnskyldning for å hindre forskere å komme inn. Det er skuffende og trist, sier UiB-professoren.

UHR: — Må ta opp hansken igjen

Styreleder i Universitets- og høgskolerådet (UHR), Sunniva Whittaker, mener det er på tide å åpne opp for fullvaksinerte utenlandske forskere.

— Jeg forstår ikke at argumentet om at «pandemien er ikke over» holder for å gjøre det umulig for forskere utenfor EU å delta i faglig virksomhet i Norge, sier Whittaker til Khrono, og viser til justis- og beredskapsminister Emilie Mehls (Sp) svar til Andreas Sjalg Unneland (SV) forrige uke.

Rektoren ved Universitetet i Agder er enig med Aike Peter Rots, som forrige uke uttalte til Khrono at dersom man på en eller måte kan dokumentere at man er fullvaksinert, så burde man få komme inn i Norge, eventuelt med testing i tillegg.

— I sommer ble det etablert en søknadsordning der det kunne søkes om unntak fra innreiserestriksjonene for utlendinger «som gjør arbeid som er strengt nødvendig for å opprettholde aktiviteten i norske virksomheter.

— Nå mener vi at det er unødvendig å måtte gå igjennom en slik søknadsprosess, sier Whittaker.

Hun fortsetter:

— Vi må ta opp hansken igjen for å kunne gjenoppta vårt ordinære internasjonale fagsamarbeid. Derfor vil vi sende en henvendelse til Justisdepartementet om at det er på tide å se på denne ordningen nå, slik at en holder regelverket oppdatert og ikke stanser forskningsprosjekter.

Khrono har prøvd å få en kommentar fra justisminister Emilie Mehl til denne saken, dessverre uten hell.

Endringslogg: I den opprinnelige versjonen stod det skrevet at det i ALIN-gruppen på Facebook diskuteres hvordan personer uten verifiserbart koronasertifikat kan komme seg inn i Norge. 10. november klokken 11.45 ble dette endret til: (...) og her diskuteres det blant annet hvordan personer som kommer fra land som i utgangspunktet ikke er tilknyttet EUs koronapassløsning likevel kan komme seg inn i Norge.

Powered by Labrador CMS