Problemene oppstår når faglig mangfold og brytninger mellom ulike syn søkes overstyrt av ideologi i enkeltsaker, som i synet på homofili og samlivsetiske spørsmål, skriver Forskerforrbundet og Utdanningsforbundets medlemmer ved NLA Høgskolen i Bergen. Foto: Ragnhild Bjørge

Endringer i NLA Høgskolens styre og styringsmåte er helt nødvendig

Åpent brev. Fagforeninger ved NLA Høgskolen med åpent brev til rektor og styret ved høgskolen. De stiller seg bak kritikken av seminar om helbredelse av homofile på høgskolen og krever endringer.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Det åpne brevet er signert av Forskerforbundet ved NLA (Bergen) og Utdanningsforbundet ved NLA Høgskolen på vegne av ansatte ved flere avdelinger).

Ansatte ved NLA Høgskolen stiller seg bak den sterke kritikken av seminaret som Frimodig Kirke Bjørgvin og organisasjonen Til Helhet holdt i NLA Høgskolen i Sandvikens lokaler tirsdag 15. oktober.

Problemene oppstår når faglig mangfold og brytninger mellom ulike syn søkes overstyrt av ideologi i enkeltsaker, som i synet på homofili og samlivsetiske spørsmål.

Forskerforbundet NLA Høgskolen (Bergen) og Utdanningsforbundet NLA Høgskolen

Vi er kritiske til møtets tematikk om helbredelse av homofili og tar sterk avstand fra konverteringspraksis som innebærer at homofili blir oppfattet som en sykdom eller brist som skal helbredes (jfr. Henrik Berg i BT og Khrono 17.10.). Dette har vi kommunisert direkte til våre studenter.

Vi har de siste dagene hatt fokus på å ivareta og følge opp studentene på best mulig måte i kjølvannet av seminaret. Dette vil vi fortsette med også i tiden framover. Det er avgjørende for oss at alle studenter på NLA Høgskolen blir møtt med respekt, forståelse og åpenhet. Dette er grunnleggende verdier i undervisning og forskning på vår institusjon.

Vi er glade for at rektor Erik Waaler har erkjent at seminaret ikke burde ha funnet sted i NLAs lokaler, og at NLA ikke anerkjenner praksis som tar sikte på reorientering av homofile. Saken er imidlertid til stor skade for NLAs omdømme som utdannings- og forskningsinstitusjon. Det er også et stort tap at vi mister gode og dyktige kolleger som har sett seg nødt til å si opp sine stillinger i sakens kjølvann.

De NLA-ansattes sterke reaksjoner gjenspeiler at denne hendelsen ikke skjer i et vakuum. Seminaret oppleves som nok et uttrykk for en manglende forståelse for nødvendigheten av å skille ideologi og fag på høgskolen. Dette gjelder først og fremst praksisen i NLAs styre.

Styrets praksis, særlig i ansettelsesspørsmål, samt i verdi- og tilsettingsdokumenter, viser at styret etter vår oppfatning, ikke i tilstrekkelig grad tar på alvor nødvendigheten av å forvalte eierskapet på en måte som gjenspeiler og understøtter institusjonens vitenskapelige formål.

Problemet handler ikke om at NLA som institusjon har en kristen forankring. Problemene oppstår når faglig mangfold og brytninger mellom ulike syn søkes overstyrt av ideologi i enkeltsaker, som i synet på homofili og samlivsetiske spørsmål.

NLA har rett til å ha sitt verdisyn, men høgskolen kan ikke styres på en måte som legger lokk på de vanskelige debattene eller hindrer ulike syn. Universitets- og høgskoleloven stiller akkurat de samme kravene til NLA Høgskolen og andre verdiforankrede høgskoler, som til statlige universitet og høgskoler. Heldigvis. Det er imidlertid disse kravene NLAs nåværende styre setter på spill. Dette er et så stort problem at endringer i NLA Høgskolens styre og styringsmåte er helt nødvendig.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS