Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø forventer at næringslivet bidrar mer til forskning. Foto: Siri Øverland Eriksen

Norge brukte 69 mrd på forskning i 2017

Forskning. Det ble brukt 69 milliarder på forsknings- og utviklingsarbeid i Norge i 2017, en økning på 6 milliarder fra året før.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Endelige tall fra NIFU viser at utgifter til forskning og utviklingsarbeid (FoU) i Norge utgjorde over 69 milliarder kroner i 2017. Det er en økning på 9,2 prosent fra 2016. Den største økningen skjedde i universitets- og høgskolesektoren med 13 prosent, mens økningen i næringslivet var på 8,5 prosent, målt i løpende priser.

De gode ideene fra akademia må tilflyte næringslivet, og de viktige problemstillingene og utfordringene i næringslivet må gjøres kjent for forskerne. Og ikke minst må næringslivet legge ned en større innsats for å forske selv.

Iselin Nybø

Khrono har tidligere omtalt de foreløpige FoU-tallene, som ble presentert i Indikatorrapporten som kom ut 1. november i fjor.

FoU-utgiftenes andel av bruttonasjonalproduktet (BNP) økte fra 2,03 prosent i 2016 til 2,09 prosent i 2017, viser NIFUs tall.

Det ble utført nær 47 000 FoU-årsverk i 2017 – om lag 2 800 flere enn i 2016, skriver NIFU på sine nettsider.

«Næringslivet må forske mer»

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) sier at hun forventer næringslivet øker innsatsen innen forskning og utvikling.

— Vi har et mål om at 3 prosent av BNP skal brukes på forskning, og vi kommer stadig nærmere dette målet. Men fortsatt må en større andel av forskning og utvikling skje i næringslivet, sier hun i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

— Selv om norsk økonomi er sterk, arbeidsledigheten lav og oljefondet verdens største, må vi gjennom omstilling. For å få til dette, er våre viktigste redskaper forskning, utdanning og innovasjon, sier Nybø videre.

— For å få mest mulig ut av potensialet, er vi avhengig av at akademia og næringslivet samarbeider godt. De gode ideene fra akademia må tilflyte næringslivet, og de viktige problemstillingene og utfordringene i næringslivet må gjøres kjent for forskerne. Og ikke minst må næringslivet legge ned en større innsats for å forske selv, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS