null Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Forskning? På en høgskole?

Prorektor for forskning, Frode Eika Sandnes, forteller om egen forskningsformidling og promoterer frokostseminar på samme tema.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg tvilte på at høgskolen i det hele tatt ville legge ut nyhetssaken min – «Studenter utvikler ny SMS-teknologi» – mitt første utkast til en formidlingstekst. Ville noen i det hele tatt være interessert i dette?

Min engstelse var helt ubegrunnet. Ikke bare ble saken lagt ut på nettsidene – noen tok også kontakt med Aftenposten. Minutter senere lå saken øverst på Aftenposten.no. De neste døgnene havnet saken i et 30-talls aviser i Norden. Jeg og studentene ble intervjuet i flere radioprogrammer. Det var utrolig motiverende med all oppmerksomheten! Alt bare fordi jeg hadde sendt inn en kort enkel tekst med noen bilder til infotjenesten.

HiOA har flere fagpersoner som er drevne på formidling av FoU-aktivitet i mediene. Men, det er også mye som forblir ukjent – kanskje fordi forskeren ikke helt vet hvordan de skal vinkle et innspill? Kanskje forskeren tror at arbeidet ikke har allmenn interesse?

Det er meritterende for forskerkarrieren med artikler i ledende internasjonale tidsskrift, men du blir ikke gjenkjent av betjeningen på lokalbutikken din av den grunn. Men, hva så? Ja, det er faktisk viktig at du blir gjenkjent som HiOA-forskeren avbildet i avisen – vi er i ferd med å løfte høgskolen til universitet og vi er avhengige av at du formidler HiOAs FoU slik at samfunnets oppfatning av HiOA stemmer overens med realitetene.

Ja, HiOA er faktisk aktive på FoU! Ja, det er mye spennende FoU på av høy kvalitet på HiOA! Og ja, HiOA er faktisk i front på profesjonsrelevant FoU! Dette er i alle fall bildet vi kan skape igjennom aktiv forskningsformidling.

Jeg tvilte på at høgskolen i det hele tatt ville legge ut nyhetssaken min – «Studenter utvikler ny SMS-teknologi» – mitt første utkast til en formidlingstekst.

Frode Eika Sandnes

Jeg tror jeg var heldig med fremstøtet mitt for ti år siden. Heldigvis behøver du ikke være avhengig av hell. Det er mulig å gå metodisk tilverks. Tirsdag 3. desember blir det arrangert et frokostseminar om forskningsformidling og hvordan man når allmennheten. 

Flere profilerte og kompetente personer er invitert inklusive redaktøren for forskning.no, debattansvarlig i Morgenbladet, og vår egen ekspert på forskningsjournalistikk, Harald Hornmoen. 

Her er det muligheter for å plukke opp noen smarte triks!

(Artikkelen er første gang publisert på hioa.no)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS