Foto: HiOAs medieseksjon

Fugelli: Norge er blitt et feigt land

Mot. — Mangelen på modige stemmer er epidemisk for akademia, kunsten og mediene. Norge er blitt et feigt land. Universitet og høgskoler bør gi studentene avsmak for makt og stimulere til kritisk tenkning og ulydighet, mener Per Fugelli.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Per Fugellis foredrag om manglende mot i akademia fra 2014.)

Han fikk stående applaus fra et fullsatt auditorium for sitt foredrag om «Å danne mot» på konferansen om dannelse, arrangert av Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Universitets- og høgskolerådet (UHR).

Fugelli, på en litt sår og lavmælt måte, men med sine krasse og treffende karakteristikker, traff en nerve hos de frammøtte da han snakket om at «Mot er alle dyders mor», og at det er for mange tamme hjerner ved universitet og høgskoler og at det tenkes for mye i flokk og «hjernelag» - noe som kan føre til overfladiskhet og at altfor mange tenker likt.

Det er for mange tamme hjerner ved universitet og høgskoler.

Per Fugelli

En amøbe som lar seg forme

Han benyttet også anledningen til en visitt hos NHOs nylig avholdte konferanse «Læringsliv».

— Hva er en student i NHOs verden? Jo, en amøbe som lar seg forme, en som driver med strømmen. Universiteter og høgskoler må ikke danne kloner av NHO-lederen, sa Fugelli og oppfordret til mer mot, mer kritikk og ulydighet, mindre feighet og færre kommunikasjonsrådgivere.

— Den modige kritikk er mer nødvendig enn noen gang fordi makten sminker seg med kommunikasjonsrådgivere, sa Fugelli, som avsluttet med sitat fra Brødrene Løvehjerte, der Karl og Jonatan kjempet i Nangijala mot den onde Tengil. På et tidspunkt holder de på å miste motet, fordi de var i stor fare, men Jonatan ville ikke gi opp kampen mot det onde:

— For ellers er jeg ikke noe menneske, men bare en liten lort, sa Jonatan.

Se innlegget selv

Det er ikke mulig å yte professor Fugelli full rettferdighet i et referat, han bør høres og oppleves.

Opptaket av halvtimen med Per Fugelli fra konferansen ser du under. Opptaket er redigert av HiOAs medieseksjon.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS