null Foto: Eva Tønnessen

Håper ledelsen klarer å skape begeistring

Tidligere rektor og lederekspert Jan Grund håper høgskoleledelse klarer gjennom godt lederskap å skape begeistring og synergier mellom fagmiljøene på høgskolen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor Jan Grund var rektor på Høgskolen i Akershus (HiAk) under fusjonsprosessen for høgskolene i Oslo og Akershus, og er en anerkjent kapasitet på ledelse i offentlig sektor.

Fusjonen ble vedtatt i statsråd i januar 2011 med virkning fra 1. august 2011. To år har gått og Khrono har spurt tilsatte og studenter om de synes fusjonen har vært positiv eller negativ for høgskolen. Mange er like negative som for to år siden, og det er dobbelt så mange som er uttalt negative, enn de som er positive, viser meningsmålingen Sentio har utført på oppdrag for Khrono.

— Tar tid å høste resultater

— Utfordringen nå er, som vi også ser ved tilsvarende fusjonsprosesser i mange land, at det tar tid å høste resultater av faglige utviklingsprosesser, sier Grund og legger til:

— Det er  forståelig at de mange faglig ansatte på HiO som var mot fusjonen ikke har endret standpunkt. Mitt håp er at det nå gjennom systematisk kulturbygging og godt lederskap kan mobiliseres begeistring og synergier mellom våre mange gode faglige miljøer og forpliktelse hos de politiske myndigheter om å gjøre HIOA til et ledende universitet i Norden med en profesjons- og arbeidslivsrettet profil dvs. en profil og identitet som er noe annerledes enn det breddeuniversitet hovedstaten allerede har, sier Grund.

Synes det er gjort en god jobb så langt

— Jeg synes fusjonsprosessen går som forventet. Såvidt jeg kan forstå fra mitt begrensede ståsted som en deltidsarbeidende professor er det gjort mye med systemer, struktur, strategier og planer og det er jobbet godt overfor studentene, sier Grund.

Grund selv var en aktiv pådriver for fusjonsprosessen. Høsten 2010 ble det avholdt mange allmøter med både studenter og tilsatte, der fusjonen ble diskutert.

Under tittelen «Muligheter og utfordringer i fusjonen HiAk-HiO» oppsummerte Jan Grund det han mente var utfordringene knyttet til fusjonen i september 2010.

Nøkkelspørsmål at folk opplever økt kvalitet

Han skrev blant annet:

«Nøkkelspørsmålet for om fusjonen blir vellykket, er at studenter, ansatte og omkringliggende samfunn får en opplevelse av at den nye, sammenslåtte høgskolen gir en merverdi, i form av økt kvalitet: At flere studenter søker, færre faller av underveis, flere står gjennom løp til høyere grad, og flere studenter når gode resultater.

Flere ansatte får førstekompetanse, det blir økt aktivitet på FoU, vi får flere tellende publiseringer, mer internasjonal utveksling, vi rekrutterer stadig flere fagfolk som både kan forske og undervise, vi får et stadig bedre nivå på administrasjon og service og vi får langt flere eksterne oppdrag. »

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS