innovasjon

Går nye veier for å koble medisin­studenter til næringslivet

Det medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo har etablert en ordning der studentene får mulighet til å ha sommerjobb i store legemiddelfirmaer og start-ups. Målet er å lære om innovasjon og næringsliv i studieløpet.

Grunnleggeren av Studentforeningen for medisinsk innovasjon, Mathias Kaurstad Morthen og dagens leder av foreningen, Kaisa Filtvedt.
Grunnleggeren av Studentforeningen for medisinsk innovasjon, Mathias Kaurstad Morthen og dagens leder av foreningen, Kaisa Filtvedt.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommerjobben for medisinstudenter trenger ikke lenger være på et sykehjem. Et nytt pilotprosjekt som starter sommeren 2021 vil gi studenter muligheten til seks uker lange lønnede praktikantplasser hos bedrifter innen helseinnovasjon.

I utgangspunktet skulle åtte studenter få tilbud om praktikantplasser, men interessen fra både studenter og næringslivet har vært så stort at ordningen ble utvidet til å gjelde rundt 20 studenter.

På et digitalt møte forrige onsdag møtte 160 medisinstudenter representanter for de store legemiddelfirmaene.

Bak pilotprosjektet står Studentforeningen for medisinsk innovasjon (Smi) og Universitetet i Oslo.

Leder av Smi, Kaisa Filtvedt, sier at det hele begynte i 2017.

— Idéen kom fra grunnleggeren av foreningen, Mathias Kaurstad Morthen, og UiO var umiddelbart positive til idéen. Men det var noen praktiske utfordringer som måtte løses før lansering, sier Filtvedt.

— Vi må være med

Grunntanken er, ifølge Filtvedt, at medisinstudenter skal knyttes tettere til innovasjon.

— Dersom vi skal finne de gode løsningene for helsevesenet i fremtiden må vi utnytte ressursene våre på en bedre måte. Det kan ikke kun være teknologer som driver frem utviklingen, vi må også være med, sier medisinstudenten.

Totalt 11 firmaer deltok på presentasjonen i forrige uke, og blant dem var noen av verdens største legemiddelfirmaer. Bioteknologiselskapet Roche og det biofarmasøytiske selskapet Takeda deltok, men også mindre oppstartsfirmaer som Nordic Braintech.

Filtvedt roser samarbeidspartner Universitetet i Oslo (UiO), som betaler 50 prosent av studentens lønn.

— De har hatt en pådriverrolle rundt det hele, og har vært villig til å bruke penger på å støtte det. Når man betaler halve lønna, betyr det også at man kan stille flere krav til læringssituasjonen for studentene. Det blir ikke en sommer med kaffehenting, sier Filtvedt.

Vil koste rundt 750.000 kroner

Visedekan for internasjonalisering og innovasjon ved Det medisinske fakultet ved UiO, Hilde Nebb, forteller at pilotprosjektet passer godt inn i tankesettet som fakultetet har om innovasjon.

— Vi ønsker å synliggjøre nye karriereveier, i tillegg til at man skal ta mer kunnskap i bruk. Dette er også et uttalt mål fra myndighetene gjennom Helsenæringsmeldingen. Vi ser at vi har et stort potensiale for å drive med innovasjon, sier Nebb.

Hun forteller at pilotprosjektet vil koste UiO rundt 750.000 kroner - en sum som kan øke i fremtiden dersom ordningen blir videreført.

— At det har blitt et spleiselag, tror jeg har bidratt til entusiasmen rundt prosjektet. At 11 bedrifter og 160 studenter har vist interesse, er helt fantastisk.

Filtvedt er godt fornøyd med å få ha fått ordningen på plass. Nå gjenstår det å se om det blir mulig å gjenta.

— Jeg syns det er kjempegøy at vi har fått dette på plass, og at det har vært så mye respons fra studentene. Nå venter en evaluering etter sommeren, men jeg håper det vil bli en årlig greie, som det er mulig å ekspandere på sikt, sier Filtvedt.

Powered by Labrador CMS