Nasjonal talskvinne for De Grønne, Hilde Opoku, spør seg om NTNUs avtale med våpenselskapet Kongsberg Gruppen er i tråd med NTNUs slagord: «Kunnskap for en bedre verden». Foto: MDG

Dette er ingen grei avtale, NTNU!

Miljøpartiet De Grønne er sterkt kritiske til at NTNU takker ja til 10 millioner kroner fra våpengiganten Kongsberg Gruppen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Vår velferd skal ikke bygges på andres lidelser. I det perspektivet er dette ikke en grei avtale. Kongsberg Gruppen leverer blant annet våpen til det totalitære regimet i Oman, sier nasjonal talskvinne og varaordfører i Trondheim, for Miljøpartiet De Grønne, Hilde Opoku, og legger til: 

Menneskerettighetsbrudd

— Oman er kjent for en rekke menneskerettighetsbrudd: Tilfeller av grov tortur, strafferett som bygger på sharialov, diskriminerende lover som særlig går ut over kvinner, begrensede politiske rettigheter og mangel på organisasjons- og forsamlingsfrihet.

Reaksjonen kommer etter at Khrono nylig kunne fortelle at det som om én måned vil bli landets største universitet, NTNU i Trondheim, har takket ja til et gaveprofessorat fra den største norske våpeneksportøren, Kongsberg Gruppen. Verdien av gaven er nærmere 10 millioner kroner over fem år. 

Selv om den høyteknologiske våpengiganten er 50 prosent eid av den norske stat mangler det ikke på kontroversielle disposisjoner hos selskapet.

Vår velferd skal ikke bygges på andres lidelser. I det perspektivet er dette ikke en grei avtale.

Hilde Opoku

Takket nei til samarbeidspartnere

For et år siden inngikk de sin hittil største enkeltkontrakt, verdt 3,7 milliarder kroner, med salg av våpensystemet NASAMS til Oman. Kongsberg Gruppen har også rammeavtaler og tett samarbeid med flere av de internasjonale våpenselskapene som produserer både atom- og klasevåpen, blant annet Raytheon og Northrop Grumman.

Sistnevnte selskap har et av NTNUs senter for fremragende forskning, AMOS, takket nei til penger fra fordi de står oppført på lista over selskap som Statens pensjonsfond har på sin svarteliste.   Kongsberg er også under etterforskning for korrupsjon hos Økokrim, men etterforskningen er ennå ikke avsluttet.

 — Våpen brukes til undertrykking

— Når vi selger våpen til diktaturer og land som begår alvorlige brudd på menneskerettighetene, så vet vi at våpnene vil bli brukt til undertrykking. Likevel har både den forrige og den nåværende regjeringen trosset Stortinget og sett gjennom fingrene med denne praksisen i år etter år. Nå bør det være slutt, sier Opoku.

For en bedre verden?

— De Grønne i Trondheim er opptatt av at byen skal legge tilrette for best mulig kunnskapsutvikling på NTNU og at aktiviteten ved NTNU skal generere næringsaktivitet i byen «For en bedre verden» - slik slagordet er for universitetet, sier Opoku. 
— Som forvalter av byens ressurser er vi opptatt av at verdiene skapes før de fordeles, men penger er ikke alltid bare penger. Derfor er vi opptatt av å gi en retning på utviklinga vi legger tilrette for, sier talskvinnen for De Grønne.

Les også: 

Se også:

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS