null Foto: Skjalg Bøhmer Vold
null Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Lettere å få godkjent utenlandsk utdanning

Nå skal det bli lettere å få godkjent kvalifikasjoner i høyere utdanning på tvers av landegrenser.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Skal vi klare å integrere de som får opphold, er det helt sentralt at de får godkjent kvalifikasjonene sine slik at de raskere og enklere kan komme seg ut i jobb, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, i en pressemelding, skriver Uniforum.

UNESCO vedtok fredag å utvikle en global konvensjon for godkjenning av kvalifikasjoner i høyere utdanning. Det var Norge som tok initiativet til denne konvensjonen.

Flyktningkrisen

— Den vil sikre studenter en rettferdig vurdering, uansett hvor de kommer fra. Det er viktig for den enkelte student, men også for det landet studenten kommer til, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Han mener den globale konvensjonen blir viktig for å håndtere den store flyktningetilstrømningen vi står midt oppe i.

Den vil sikre studenter en rettferdig vurdering, uansett hvor de kommer fra. 

Torbjørn Røe Isaksen

— Europa opplever den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig. Skal vi klare å integrere de som får opphold, er det helt sentralt at de får godkjent kvalifikasjonene sine slik at de raskere og enklere kan komme seg ut i jobb, sier han.

Fire millioner studenter

I dag studerer fire millioner studenter utenfor hjemlandet. Mange av disse opplever at det er vanskelig å få utdanningen godkjent når de kommer hjem igjen.

— Vitnemålet er ikke verd papiret det er skrevet på hvis det ikke er mulighet for å få godkjent utdanningen når de kommer hjem. En global konvensjon vil gjøre det lettere å studere på tvers av landegrensene, særlig for de som også har valgt å studere utenfor sin egen verdensdel, sier Røe Isaksen.

Retten til å få utdanningen vurdert og godkjent varierer i dag veldig fra land til land, særlig i land utenfor Europa. Hvis andre land har svake systemer for å godkjenne utdanninger, er det vanskeligere for Norge å godkjenne kompetansen fordi vi er avhengige av dokumentasjon fra hjemlandet

Store kvalitetsforskjeller

Det er i dag store kvalitetsforskjeller mellom utdanninger i ulike land.

— En global konvensjon kan også bidra til å løfte kvaliteten på høyere utdanning i mange deler av verden fordi vi må sette visse standarder for kvalitetssikring på nasjonalt nivå, sier Røe Isaksen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS