Minner Grimen 21. september

Det er Gunnar Skirbekk som holder årets Grimen-forelesning på HiOA.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Grimen-forelesningen holdes årlig til minne om professor Harald Grimen, som døde i 2011.

I år er det Gunnar Skirbekk sin tur og han snakker rundt «Den argumenterande fornuft – i modernitetsteoretisk perspektiv.»

Senter for profesjonsstudier (SPS) på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har invitert Gunnar Skirbekk, professor emeritus i filosofi ved universitetet i Bergen, til å holde Grimen-forelesningen 2016.

I følge SPS har Skirbekk i mer enn 50 år vært en av norsk filosofis mest markante stemmer og en viktig offentlig intellektuell. Han debuterte som filosofisk forfatter som 21-åring i 1958 med boken Nihilisme? , som vakte stor oppmerksomhet. Han har arbeidet med sannhetsteori, språk- og handlingsteori, rasjonalitets- og modernitetsteori, og i senere tid med blant annet ytringsfrihet og religionens offentlige rolle.

I dialog med på den ene siden Karl-Otto Apels såkalte transcendentalpragmatikk og Jürgen Habermas diskursteori, og på den andre en prakseologi som er inspirert av den sene Wittgenstein, har Skirbekk utviklet en filosofisk posisjon som prøver å overskride dikotomien mellom universalitet og kontekstualitet. Hans filosofiske arbeidsmåte kjennetegnes av bruk av case, tankeeksperimenter og ad absurdum-argumenter, skriver SPS.

Skirbekk er forfatter av en rekke bøker på norsk, tysk, fransk og engelsk. For mange er han kanskje mest kjent gjennom læreboken Filosofihistorie (sammen med Nils Gilje) som er oversatt til mange språk. Skirbekk var virksom ved universitetet i Bergen fra begynnelsen av 60-tallet til sin emeritering. Han har vært gjesteprofessor ved Freie Universität i Berlin og ved East China Normal University i Shanghai. I 1987 etablerte han Senter for vitskapsteori ved Universitetet i Bergen, hvor han fortsatt er virksom og hvor han hadde et nært samarbeid med Harald Grimen.

Dette var Harald Grimen

Professor Harald Grimen døde i februar 2011 som følge av en feil under en hjerteoperasjon. Med ham mistet norsk filosofi og samfunnsvitenskap en fremragende forsker og lærer. For å hedre Haralds minne vil det bli arrangert en årlig forelesning. Minneforelesningene skal speile Haralds brede interessefelt og gis av fremragende forskere.

Harald Grimen (1955-2011) var professor i profesjonsetikk ved Senter for profesjonsstudier fra 2003. Grimen tok dr. philos.-graden i 1988 ved Universitetet i Bergen på avhandlingen Aspects of act-identification and intention-identification , og var senere professor i filosofi ved Universitetet i Tromsø og forskningsleder ved Institutt for medisinsk antropologi ved Universitetet i Oslo. Gjennom sitt arbeid var Grimen sentral for utviklingen profesjonsstudier som forskningsfelt.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS