De beste universitet har visjoner

— De tre fremste universitetene i verden er visjonært drevet, sier pr-mannen Ingebrigt Steen Jensen. Han mener UiO-professor Kristian Gundersen lider av akademisk arroganse i sin motstand mot visjoner.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten om visjoner og visjonsarbeid ved universiteter og høgskoler har gått høyt etter at professor Kristian Gundersen ved Universitetet i Oslo i et intervju i Khrono reagerte på universitetets forslag til visjon om utdanningsvirksomheten: 

— Man bør ikke bruke tid på sånt vrøvl, det er virkelig bortkastet arbeid, sa Gundersen som også sitter i universitetets styre. 

Mandag møtte visjonsmotstander Gundersen og visjonstilhenger Ingebrigt Steen Jensen hverandre til debatt  i NRKs Dagsnytt18 (bildet under).

Akademisk arroganse 

Det viktigste er at visjonen gir en mening og en grunn for meg til å stå opp om morran og gå på jobben. Det er det en visjon skal si. 

Ingebrigt Steen Jensen

Det er ikke  noe vedtak i universitets-styret som får meg opp om morran.

Kristian Gundersen

— Gundersen har nok rett i at det finnes mange svulstige visjoner. Men det grenser til akademisk arroganse å si at visjoner ikke passer for kunnskapsbedrifter, men kanskje til MacDonalds, som om de som jobber der er idioter som ikke skjønner noen ting, sa Ingebrigt Steen Jensen og fortsatte: 

— Alle de tre fremste universitetene i verden, Standford, Harvard og Oxford er visjonært drevet og har visjonen sin høyt oppe og framme på sine hjemmesider.

Professor Gundersen repliserte:

— Disse universitetene har ikke blitt best eller bedre fordi de har visjoner, sa Gundersen og viste til at forskning viser at det er liten korrelasjon mellom visjoner og hvor god en virksomhet er. 

— Luta lei visjoner

​— Visjonsarbeid er sterkt omdiskutert. Mange av kollegene mine er enig med meg: Vi er luta lei av dem. Visjoner er dumme og overflatiske. Det er vel meningen at visjonene skal være til hjelp, sa Gundersen, som selv har jobbet ved Harvard.

Ingebrigt Steen Jensen mener at visjoner skal gi mening, retning og energi.

— De tre beste universitetene i verden har ikke visjoner fordi de er så dumme. Her jobber jo noen av de mest intellektuelle menneskene i verden, sa Jensen. 

— Du vil finne visjoner hos de tre dårligste universitetene i verden også, svarte Gundersen som mente at Harvard er USAs viktigste universitet fordi det er det eldste. 

Ikke vanskelig å harselere

Programlederen viste til eksempler på kommuner som hadde like visjoner, og skoler som har helt ulike. 

— Det er ikke vanskelig å harselere med visjoner, sa Steen Jensen.

— Vi har ingen identitetskrise. Visjoner er først og fremst et ledelsesverktøy og langt på vei handler det om å bli påtvunget andres visjoner. Nå skal alle universiteter og høgskoler ha omtrent like visjoner om å være verdensledende og lengst framme. Noen visjoner burde være mer beskjedne, sa Gundersen. 

— At visjoner ligner hverandre gjør ingenting. Det viktigste er at visjonen gir en mening og en grunn for meg til å stå opp om morran og gå på jobben Det er det en visjon skal si, sa Ingebrigt Steen Jensen.

— Det er ikke  noe vedtak i universitetsstyret som får meg opp om morran, sa professor Kristian Gundersen. 

Les også: 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS