Professor Marit Skivenes (til høyre) ville utsette ansettelsessaken ved Institutt for sosialantropologi. Bildet er fra forrige fakultetsstyreperiode. Nå er Jan Erik Askildsen dekan, og ikke enig med Skivenes i denne saken. Anka Bjelland (til venstre) sitter ikke lenger i fakultetsstyret. Arkivfoto: Hilde Kristin Strand

Ville utsette omstridt ansettelsessak

Habilitet. Professor Marit Skivenes ville utsette ansettelsen ved Institutt for sosialantropologi, men fikk ikke med seg fakultetsstyret.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Det er helt avgjørende at det er tillit til at ansettelsesprosessene på Universitetet i Bergen (UiB) er ryddige og følger reglene, og spesielt viktig er dette i faste stillinger hvor det er mange om beinet på de få stillingene som lyses ut.

Det sier Marit Skivenes, professor i administrasjon og organisasjonsvitenskap, til På Høyden.

Fakta

Disse søkte stillingen

 1. Cezary Misiopecki (31), unemployed
 2. Lisa Björkman (40), Assistant Professor, University of Louisville
 3. Mashhood Sheikh Ahmed (36), Student
 4. Cheryl Marie Cordeiro (43), University of Gothenburg
 5. Wendy Gunn (54), Adjunct Professor of RMIT University
 6. Maribel Casas-Cortes (41), Affiliate Faculty
 7. Tereza Kuldova (32), Forsker
 8. Knut Christian Myhre (46), Senior Researcher
 9. Vitalis Pemunta Ngambouk (44), Project Manager
 10. Sindre Bangstad (44), Forsker II
 11. Jason Sumich (42), Senior Research Fellow, GIGA Hamburg
 12. Synnøve Bendixsen (43), Postdoctoral Fellow
 13. Jennifer J. Infanti (37)
 14. Jon Henrik Ziegler Remme (42), Førsteamanuensis
 15. Michelle MacCarthy (41), Assistant Professor, Saint Mary’s University
 16. Iselin Åsedotter Strønen (37), Senior lecturer, Dept. for Social Anthropology, University of Bergen, and Reseacher II, Chr. Michelsen Institute
 17. Hedda Askland (40), Senior Lecturer, The University of Newcastle
 18. Kari Telle (52), Senior Researcher, Christian Michelsen Institute
 19. Geoffrey Gowlland (41)
 20. Tone K Sissener (47), Førsteamanuensis (midlertidig)
 21. Rolf Scott (58), Forsker ved det ERCfinaniserte prosjektet Egalitarianism; Forms, Processes,Comparisons.
 22. Jan-Kåre Breivik (55), Professor i samfunnsarbeid ved HVL
 23. Astrid Bredholt Stensrud (41), Postdoktor ved Universitetet i Oslo
 24. Dag Tuastad (55), Førstelektor

Skivenes sitter i fakultetsstyret ved Det samfunnsvitenskapelige fakultetet. Tirsdag behandlet styret ansettelsessaken ved Institutt for sosialantropologi.

Det er helt avgjørende at det er tillit til at ansettelsesprosessene på Universitetet i Bergen (UiB) er ryddige og følger reglene.

Marit Skivenes

Khrono skrev forrige uke at flere av søkerne til en stilling som førsteamanuensis i sosialantropologi har kritisert ansettelsesprosessen.

De mener at to av medlemmene i den sakkyndige komiteen er inhabile, fordi de har vært medredaktører sammen med kandidaten som er rangert på topp.

Jusprofessor Jan Fridtjof Bernt støttet de som klaget, og sa til Khrono at forholdene som er omtalt i saken vil ligge i en gråsone i forhold til inhabilitet.

Les også: Krangel om habilitet i ansettelse ved Universitetet i Bergen

Støtte fra Dahl

Skivenes fremmet følgende forlag: «Det innhentes ekstern juridisk bistand til vurdering av komitemedlemmenes habilitet og saken utsettes til neste møte».

Hun fikk støtte fra Svenn-Åge Dahl. Han stilte i møtet som vara for fast ekstern representant Anne Julie Semb.

— Jeg la frem et alternativt forslag om å utsette ansettelsessaken til neste styremøte for å få en juridisk vurdering av habilitetsspørsmålet, av en ekstern person som har kjennskap akademia, for eksempel en jurist fra UiO, sier Skivenes.

Hun sier at hun stilte forslaget fordi hun er i tvil, og mener, som de to jussprofessorene Khrono snakket med, at det er i grenseland om det er inhabilitet eller ikke i denne saken – og at det derfor ville være viktig å få avklart habilitetsspørsmålet.

— Siden det har blitt såpass mye debatt i forkant rundt denne saken, ønsket jeg at vi skulle være på den sikre siden og få en second opinion om habiliteten her, sier Dahl til Khrono og legger til:

— Jeg tror egentlig ikke det ligger noe i galt i saken, men jeg mente dette var riktig for at vi skulle sikre oss.

Lukket møte

Dekan Jan Erik Askildsen opplyser til På Høyden at fakultetsstyret ansatte i henhold til innstillingen, og at dette skjedde mot to stemmer. Det var Synnøve Bendixsen som ble vedtatt ansatt. Hun er i dag ansatt ved Høgskulen på Vestlandet.

Dekanen viser til at saken ble behandlet i lukket møte, og han vil derfor ikke si noe om hvilke vurderinger som ble gjort eller hva som ble diskutert.

— Min vurdering er at habiliteten til komitemedlemmene er grundig vurdert. Fakultetsstyret har fått en god og klar innstilling, og får oppfatning er at det ikke er noen som har egeninteresser i denne saken, sier Askildsen.

Skivenes er opptatt av ryddige ansettelsesprosesser – også av hensyn til den som blir ansatt.

— Det er enormt viktig for søkerne til stillinger at det ikke settes spørsmålstegn ved vurderingen av deres kvalifikasjoner. Kanskje er dette hensynet spesielt viktig for kvinnelige akademikere da mitt inntrykk er at deres faglige kompetanse blir lettere sådd tvil om, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS