Kristin Halvorsen høster studentapplaus på sin siste dag som kunnskapsminister: For en jobb den dama har gjort for oss studenter, skriver NSOs Tuva Aune Wettland på sin facebookside. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

11 måneders studiestøtte

Regjeringen Stoltenberg foreslår bedre og økte rammer for norske studenter i sitt siste budsjett. Og studentene jubler.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringa vil innføre 11 måneders utdanningsstøtte. 

– 11 måneders utdanningsstøtte er noe studentene har ønska i lang tid. Innføringen betyr at det vil komme en ekstra utbetaling av studiestøtte i juni på toppen av det studentene får i dag, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen, i en pressemelding. Hun legger til at dette vil gjøre det enklere å studere på heltid.

Regjeringa foreslår også å prisjustere utdanningsstøtta for å holde oppe kjøpekrafta til studentene. Prisjusteringen og utvidelsen til 11 måneder fører til at basisstøtta øker med over 11.000 kroner til 105.600 kroner i året i 2014–2015.

Fornøyde studentledere på HiOA

Leder for Studenparlamentet på HiOA, Eline Stølan, er veldig fornøyd med innføringen av 11 måneders studiestøtte.

— Dette er noe Parlamentet har jobbet for lenge, så det er utrolig deilig at det endelig er kommet forslag om dette! Nå gjenstår det å se om den nye regjering innfrir og ikke skuffer oss. Det ligger store forventninger til dem nå, sier Stølan.

— Vi er også veldig fornøyd med at studenter med barn får lengre permisjon, det er spesielt viktig for oss på HiOA, vi har mange studenter som har barn, og en høy gjennomsnittsalder.

Stølan betrakter også økte kostnadsrammer og tilskudd til flere studentboliger i pressområder som Oslo, som en seier.

— Vanvittig bra, sier NSO

Også Norsk Studentorganisasjon (NSO) er svært glade for forslaget fra den avtroppende rødgrønne regjering.

— Det er en historisk studiestøtteøkning og et vanvittig bra gjennomslag for Norsk studentorganisasjon og studentbevegelsen, sier leder Ola Magnussen Rydje i Norsk studentorganisasjon (NSO) i en pressemelding.

— Studentbevegelsen har i en årrekke kjempet for heltidsstudenten og lik rett til utdanning. Dette er et enormt steg i riktig retning og sikrer at studenter kan bruke mer tid der de skal – nemlig på lesesalen fremfor deltidsjobben, sier Rydje.

Faglig politisk ansvarlig i NSO og tidligere leder i studentparlamentet ved HiOA, Tuva Aune Wttland jubler også i en facebookoppdatering: 

—  Hurra for Kristin Halvorsen!! For en jobb den dama har gjort for oss studenter!

Studentboliger

Regjeringen foreslår å bevilge 359 millioner kroner til tilskudd til bygging av om lag 1300 studentboliger i 2014. I tillegg vil Regjeringen øke kostnadsrammen med 100.000 kroner og tilskuddssatsen med 20 prosent per hybelenhet i forhold til dagens nivå.

— Flere studentboliger bedrer studentøkonomien, presser prisene ned på det private markedet, og er derfor et gode for alle som i dag sliter på et dyrt privat leiemarked. Studentboligbygging er en av de beste investeringene vi kan gjøre i kunnskapssamfunnet, sier Rydje.

NSO håper nå at Solberg-regjeringen freder og realiserer det rødgrønne forslaget om 11 måneders studiestøtte og flere studentboliger.

— Den nye regjeringen kommer nå til å møte en studentbevegelse som ikke er fornøyd med et senket ambisjonsnivå. Her må Solberg, den nye kunnskapsministeren og det klare flertallet som har lovet dette på Stortinget følge opp den vedtatte politikken i partiprogrammene og de gode valgløftene, sier Rydje.

Økt foreldrestipend

Regjeringen vil legge til rette for økt utdanningsstøtte for studenter med barn. Perioden med foreldrestipend fra Lånekassen foreslås økt fra 44 til 49 uker for studenter med barn født etter 15. august 2014. Dette innebærer at det kan gis foreldrestipend i en like lang periode som foreldrepenger gjennom folketrygden. Tiltaket er beregnet å koste 22 millioner kroner i 2015 med en helårsvirkning fra 2016 på 41 millioner kroner, skriver departementet på sine statsbudsjettsider.

Regjeringen foreslår også å redusere opptjeningstiden for rett til foreldrestipend fra seks til fire måneder, slik at flere studenter som er gravide ved oppstart av utdanningen vil få rett til foreldrestipend. Færre vil da mangle rettigheter til foreldrepenger gjennom NAV eller foreldrestipend gjennom Lånekassen. Tiltaket er beregnet å koste 0,6 millioner kroner i 2014 med en helårskostnad på 5,3 millioner kroner fra 2015.

Studieplasser

Regjeringen foreslår å øke kapasiteten i høyere utdanning. For å imøtekomme behov for kompetanse innenfor særskilte fagområder, foreslår regjeringen 24,7 millioner kroner til om lag 400 nye studieplasser fra høsten 2014.

I tillegg foreslår Regjeringen 466 millioner kroner til videreføring og opptak av nye kull for studieplasser opprettet i 2009, 2011 og 2012. Dette gir om lag 2 900 flere studieplasser i 2014 enn i 2013. I 2019 vil det være lagt til rette for 24 800 flere studieplasser enn i 2005.

Høyre og Fremskrittspartiet har noe rundt tre uker på seg til å justere det framlagte budsjettet fra de rødgrønne. Deres alternative budsjettforslag for 2014 kommer i måneskiftet oktober/november. Først da vil realitetene for 2014 budsjettet bli synliggjort.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS