USA

Han blir Bidens forsknings­topp, med beskjed om å svare på fem spørsmål

Forgjengeren ble nominert av Trump etter ett og et halvt år. Selv er han nominert før Biden er tatt i ed.

Eric Lander da han lørdag ble presentert som sjef for presidentens kontor for vitenskap og teknologi.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): Navnet er Eric Lander. Bare dager før Joe Biden tas i ed som USAs neste president, ble matematikeren og biologen i helga presentert som den neste sjefen for presidentens kontor for vitenskap og teknologi (OSTP).

Han er så langt bare nominert til toppjobben. Om, eller når, han godkjennes av kongressen, vil Lander få en svært sentral posisjon i amerikansk forskningspolitikk.

OSTP ble opprettet av kongressen tilbake i 1976, etter at Richard Nixon demonterte det som da het President's Science Advisory Committee. Lander blir ikke bare den første biologen som leder kontoret. Etter en valgkamp der Biden har sagt at han vil prioritere forskning, gjøres nå direktøren for OSTP formelt til en del av administrasjonen.

— Et svært viktig øyeblikk i vitenskapens historie i regjeringen, argumenterer Harold Varmus, professor og tidligere sjef for National Institute of Health, i Nature.

Sentral i amerikansk forskningssektor

Lander kommer til Det hvite hus med bakgrunn fra Harvard og Massachussetts Institute of Technology (MIT), der han leder Broad Institute. Han beskrives av Nature som en mektig person i amerikansk forskningssektor og er ifølge magasinet en av de mest siterte forskerne i verden. De viser til at han spilte en sentral rolle i arbeidet med å kartlegge menneskets genom. I tillegg peker de på at han i 2016 fikk kritikk for å ha bagatellisert rollen til enkelte forskere i historien om genredigeringsverktøyet CRISPR.

Han er ikke et nytt ansikt i forskningspolitikken ved Det hvite hus. Fra 2009 til 2017, under Barack Obama, ledet han, sammen med nettopp Varmus, presidentens råd for vitenskap og teknologi (PCAST).

Ifølge John Holdren, som ledet OSTP under Obama, kunne man finne Landers fingeravtrykk på samtlige 39 rapporter fra PCAST.

I tillegg til Lander, presenterte Biden en rekke andre forskere til sentrale posisjoner. Blant annet skal nevnte PCAST ledes av biokjemiker Frances Arnold, som fikk nobelprisen i kjemi i 2018, og geofysiker Maria Zuber ved MIT.

I tillegg ble sosiologen Alondra Nelson pekt på som visedirektør for forskning og samfunn ved OSTP. Nelson er sjef for Social Science Research Council, tidligere dekan ved Columbia University og tidligere leder av Instituttet for forskning på kvinner, kjønn og seksualitet samme sted.

Trekker linjene til Roosevelt

Magasinet Science peker på at det fortsatt er uklart hva kontoret Lander leder skal ha ansvar for. Biden har også pekt ut et eget team som skal lede arbeidet med koronapandemien og et annet som skal ha ansvaret for å arbeide med presidentens klimapolitikk.

Biden ga Lander en foreløpig marsjordre med et brev der han trekker linjene tilbake til Franklin D. Roosevelt, og stiller fem spørsmål han ber Lander og hans folk tygge på.

I brevet åpner Biden med å vise til at Roosevelt i et brev til sin forskningsrådgiver Vannebar Bush i 1944 spurte «hvordan vitenskapen og teknologien best kunne utnyttes til fordel for nasjonens helse, økonomisk velstand og nasjonal sikkerhet i tiårene etter andre verdenskrig».

Svaret kom i form av rapporten «Science — The Endless Frontier», levert til Roosevelts etterfølger Harry S. Truman, en rapport rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo i et innlegg i Khrono mener «kan leses som en hyllest til grunnforskningen og dens betydning for utviklingen også av næringsliv og høyere utdanning».

75 år senere skriver Biden i sitt brev til Lander at de nå må se mot de neste 75 årene.

Det vil Biden ha svar på

Der Roosevelt stilte fire spørsmål til Bush, stiller Biden følgende fem spørsmål, om alt fra folkehelsa til konkurransen med Kina, en annen stormakt innen forskning:

  • Hva kan vi lære fra pandemien om hva som er mulig — eller burde være mulig — for å møte et bredt spekter av behov knyttet til folkehelsa?
  • Hvordan kan gjennombrudd innen vitenskap og teknologi skape kraftfulle nye løsninger for å takle klimaendringene — fremme markedsdrevet endring, økonomisk vekst, bedre helse og flere jobber, spesielt i lokalsamfunn som er blitt «left behind»?
  • Hvordan sikre at USA er verdensledende innen teknologi og næringer som i framtida vil være avgjørende for den økonomiske velstanden og nasjonale sikkerheten, spesielt i konkurranse med Kina?
  • Hvordan garantere at folk over hele USA og alle amerikanere får ta del i fruktene av forskningen og teknologien?
  • Hvordan sikre den langsiktige velferden til vitenskap og teknologi?

Lander tar over som sjef for OSTP etter forskningsmeteorolog Kelvin Droegemeier, som ble utnevnt av Donald Trump da det allerede hadde gått mer enn ett og et halv år ut i presidentperioden. Ifølge magasinet Science har han holdt en lav profil.

Powered by Labrador CMS