USA

Rektor Curt Rice: — Jeg har forståelse for de som tar ordet fascisme i sin munn

— Vi må gjerne bruke samme språk om dem som Trump brukte om Black Lives Matter i fjor sommer, dette er «white domestic terrorism», sier rektoren ved OsloMet.

Curt Rice satt klistret til tv-skjermen onsdag. — Tragisk, sier han om det som skjedde.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Donald Trump har klart å gjøre George W. Bush til en fornuftig mann å høre på, det skal godt gjøres. Bush gikk ut og sa at dette er sånn bananrepublikker håndterer sine uenigheter, det tror jeg er en fornuftig kommentar. Det er jo bare trasig og tragisk.

Ordene tilhører rektor Curt Rice ved OsloMet. Rice er født, oppvokst og utdannet i USA. Onsdag kveld satt han klistret til tv-skjermen og så på bildene av hvordan flere tusen Trump-tilhengere, oppildnet av presidenten selv, stormet den amerikanske kongressen for å hindre de folkevalgte fra å godkjenne Joe Bidens seier i presidentvalget.

Rice forteller at det var følelsesladet å følge tv-bildene.

— Det er en utrolig tragisk utvikling som blant annet gjenspeiler at utdanning og forskning ikke har den plassen det bør ha i USA. Trump leder an med å dikte opp en alternativ virkelighet der han har vunnet et valg, noen ser ut til å kjøpe det. Som universitetsrektor tenker jeg det må anerkjennes som et tegn på dårlig kvalitet i hele det utdanningssystemet de har gått gjennom. Det er meget bekymringsfullt at folk har så lite kritiske evner at de blir med på dette, sier han.

Sjokk og fordømmelser

Rice er ikke den eneste rektoren som reagerer.

Rektor Anne Borg ved NTNU skrev dette på twitter onsdag:

«Rystende å se hva som skjer i Washington, både de voldelige demonstrasjonene og at noen av representantene fortsatt ikke aksepterer valget av ny president. Vi må aldri ta demokratiet for gitt, men hegne om det med kunnskap og integritet.»

The Chronicle of Higher Education forteller om sjokk og fordømmelse av Trump fra amerikanske universitetsledere.

En av dem, rektor Michael S. Roth ved Wesleyan University i den amerikanske delstaten Connecticut la ut denne meldingen på twitter.

«Knock, knock. The fascists are here.»

«This is outrageous. Completely outrageous», skriver en annen.

«It is not Catholic and it is not Dominican. It is evil. It is pure terrorism, intended to intimidate. President Trump, STOP THIS NOW», skriver en tredje.

En annen rektor, Mark Kennedy ved University of Colorado, representerte selv republikanerne i kongressen fra 2001 til 2007. Onsdag skrev han dette på twitter:

«In Congress I was told, ‘If you enter the Capitol and don’t feel awe and reverence, it’s time to retire. I never lost that feeling. I left when I lost a U.S. Senate race. The electorate spoke. I listened. The disrespect being shown to the temple of our democracy is heartbreaking.»

Krever at Trump avsettes

Minst fire personer mistet ifølge politiet i Washington DC livet, deriblant en kvinne som ble skutt innen i kongressbygningen. Tre andre skal ifølge NRK ha mistet livet i det politiet kaller «medisinske nødtilfeller». Kvinnen som ble skutt skal ha vært veteran i luftforsvaret og Trump-tilhenger, NRK skriver at hun ble skutt av politet da hun forsøkte å ta seg inn gjennom en barrikadert dør.

The Chronicle of Higher Education skriver at reaksjonene ikke bare kom fra universitetsledere, men fra hele sektoren.

Deriblant universitetsorganisasjoner som Association of American Universities (AAU).

«The shocking violence that unfolded today at the United States Capitol is nothing less than an attempted coup, and every American should be horrified and humiliated by what is happening in the very seat of our democracy», heter det i en uttalelse fra AAU-leder Barbara Snyder.

De viser også til Trumps utdanningsminister Betsy DeVos som skrev dette på twitter:

«An angry mob cannot be allowed to attack our Capitol».

De peker videre på at 200 statsvitere tar til orde for at Trump må avsettes øyeblikkelig, gjennom riksrettssak eller 25. grunnlovstillegg, som åpner for å avsette presidenten.

De er ikke alene om å mene dette. Rice mener likevel det er lite sannsynlig at det ender med riksrettssak.

— Det er bare fjorten dager igjen, men hvem vet. Jeg ser det debatteres mye, men jeg tror kongressen og politikerne i USA må fokusere på å få pandemien under kontroll, det er den krigen vi bør føre i dag. Jeg vet ikke om det er riktig prioritering at de skal bruke krefter på riksrettssak, sier han.

Hva om det var Black Lives Matter?

Rice stiller spørsmål ved hva som ville ha skjedd dersom andre demonstrerte.

— Vi må gjerne bruke samme språk om dem som Trump brukte om Black Lives Matter i fjor sommer, dette er «white domestic terrorism», sier han om demonstrantene og fortsetter:

— Tenk om det muslimske Amerika hadde fått nok og stormet kongressen, de hadde blitt møtt av en mye sterkere reaksjon. Tenk om svarte amerikanere, tenk om Black Lives Matter hadde prøvd å gjøre noe sånt. Det var demonstrasjoner i Washington i fjor sommer, med Black Lives Matter, da var det militære, maskingevær og hele pakka der for å beskytte kongressen, hvorfor skjedde ikke det i går? Det er raseelementer her som også må være del av diskusjonen i dag, sier han.

Var det et kuppforsøk?

— Dette var ikke veldig organisert, de hadde et mål om å hindre den prosessen som skulle skje akkurat i går, det var ikke noe struktur på plass for å gjennomføre et kupp, sånn sett synes jeg kanskje det er å ta litt hardt i, sier Rice og fortsetter:

— Men det var utvilsomt et forsøk på å bruke vold til å hindre gjennomføring av konstitusjonelle prosesser.

Han mener Trump har «smakt på» fascismen flere ganger.

— Jeg har forståelse for de som tar ordet fascisme i sin munn, sier rektoren.

Powered by Labrador CMS