BOKHANDEL
Har drevet bokhandel for studenter i 27 år. Får ikke lenger delta på studiestart
Heidi Kjellsen Bærland har drevet bokhandel for studenter i en årrekke. Lokalsamfunnet reagerer på at hun ikke lenger får ta del i studiestarten på campus.
På åpningsdagen til Universitetet i Sørøst-Norge (USN) campus Bø ville Heidi Kjellsen Bærland selge bøker slik hun har gjort de siste 27 årene. Men bokhandelen til Bærland fikk ikke komme inne på campus, skriver avisa Varden.
Tidligere har hun jobbet i Brage Bok, som gjennom Akademika solgte pensum til studenter. Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge (SSN) inngikk tidligere i år ny avtale med Norli Akademisk, og da etablerte Bærland sin egen bokhandel, Bø bok og papir, utenfor campus.
Selv med pensum i hyllene får hun ikke delta på studiestart.
Stiller seg undrende
— Det har vært noen tøffe måneder, sier Bærland til Varden.
Istedenfor å komme inn på campus, sto Bærland lenger nede i gata for å fortelle studenter om bokhandelen sin. SSN slipper kun inn ikke-kommersielle aktører på campus, hvis ikke de er en del av velferdstilbudet for studentene.
Til Khrono sier Bærland at hun stiller seg undrende til det hele.
— Vi ble bedt om å starte studentbokhandel på 70-tallet da Telemark distriktshøgskole ble etablert i Bø og har de beste erfaringer med pensum etter så mange år. Jeg undrer meg over at lovverket rundt kommersiell virksomhet hvor én butikk som drives på lik linje med meg skal på tilgang, og ikke en annen.
— Trist
Tone Jøran Oredalen, som er instituttleder ved Institutt for realfag og industrisystemer, og samfunnskontakt på campus Bø, syns det er trist at ikke begge bokhandlene kan slippe til hos USN.
— Vi er en liten bygd. Heidi har bidratt med mye mer enn boksalg i Bø. Hun har skapt arrangement, scene for litteraturstudentene, de som har forfatterstudium på campus. Hun er på tilbudssiden for langt mer enn å drive boksalg. Mange her er glade i den bokhandelen, og det er trist at det har blitt som det er nå, sier Oredalen.
— USN og SSN har alt på det tørre, de har fulgt reglene. Men det er et gode å ha to tilbydere, med tanke på pris og tjenester. Så da kunne man jo tenkt tanken at begge får slippe til.
— Bedre tilbud til studentene
Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge gikk i mai 2024 over til en kjedeavtale med Norli Akademisk, og avsluttet dermed sine avtaler med Akademika.
— Norli overtok etter Akademika fordi de gir bedre tilbud til studentene. Det er bedre utvalg av bøker og bedre priser, sier administrerende direktør Hans Erik Stormoen.
Etter at samskionaden gikk ut av Brage Bok, fikk Bærland tilbud om å overta driften. Hun takket nei og startet sin nye bokhandel, Bø bok og papir.
— Bærland startet sin nye butikk i starten av august og ønsket å komme inn på campus for å selge bøker. USN slipper ikke til kommersielle aktører, kun samskipnadene, i tråd med loven, sier Stormoen.
Han mener Bærland har misforstått sin rolle.
— Bærland er ikke blitt kastet ut, for hun har aldri hatt tilgang på campus. Akademika har hatt tilgang på å selge litteratur til studenter, og hun har vært ansatt der. Og så har hun tenkt at hun har de rettighetene som person og ikke gjennom jobben hun har, sier Stormoen til Khrono.
— Er ikke Norli også en kommersiell aktør?
— Samskipnaden har en samarbeidsavtale med Norli, slik vi tidligere har hatt med Akademika. Det er en del av velferdstjenestene som samskipnaden tilbyr, sier Hans Erik Stormoen.