BOKHANDEL

Akademika erstattes av Norli på Blindern.
— Uryddig prosess

Norli blir den nye bokhandelen på Universitetet i Oslos campus på Blindern, og Akademika må flytte ut. Akademika er misfornøyd med prosessen.

Akademika på Blindern har vært på campus siden 50-tallet, men nå blir de erstattet med Norli. Akademika syns ikke de har fått konkurrere på like vilkår med konkurrentene.
Publisert Oppdatert

Tidligere denne uken signerte Universitetet i Oslo (UiO) en ny leieavtale med Norli, opplyser universitetet på sine nettsider.

Norli erstatter da Akademika-bokhandelen, som har vært på campus siden 50-tallet. Norli flytter inn i Frederikkebygningen fra januar 2025.

Elisabeth Todal, seniorrådgiver i kommunikasjon i universitetets eiendomsavdeling, bekrefter til Khrono at det kun vil være én bokhandel på campus. 

Uryddig prosess

Sylvi Steine er leder i Akademika.

Leder i Akademika, Sylvi Steine, sier at Akademika gikk i dialog med UiO med mål om å tilby en løsning som sikret studentene ved UiO tilgang på pensum i butikk på Blindern også i fortsettelsen, og hadde et sterkt ønske om å drive videre på Blindern. 

— Vi opplever at det har vært en uryddig prosess fra Universitetet i Oslo sin side, med manglende åpenhet rundt hva de ønsket og vektla ved valg av tilbyder av framtidig bokhandel. Inntrykket vårt er at vi ikke fikk konkurrere om denne avtalen på like vilkår, sier Steine. 

Del av nytt konsept

Eiendomsdirektør John Skogen er glad for å signere kontrakt med Norli.

— Det har versert noen rykter om at det ikke ville bli bokhandel på Campus Blindern når avtalen med Akademika opphørte, men om vi skulle ha bokhandel her eller ikke, har aldri vært oppe til diskusjon. Eiendomsavdelingens oppgave er blant annet å legge campus til rette for at studentene våre har de tjenestene de trenger, og det at de skal kunne skaffe pensumbøker er en av dem, sier Skogen.

Bokhandelen blir et eget konsept som kalles Norli Akademisk, skriver bokhandelkjeden i en pressemelding. 

— I tillegg til å dekke bredden av pensumlitteratur, vil bokhandelen ha et godt utvalg av skrivemateriell, spill, bøker og annet som studenter har behov for i en bokhandel, sier Johan Baklund, administrerende direktør i Norli.

Under konseptet Norli Akademisk vil også de seks studentbokhandlerne til tidligere Brage bok i Buskerud, Vestfold og Telemark høre til. De vil drives videre av Samskipnaden, men vil få Norli-skilt og leverandør. 

— Trist 

Akademika sin leieavtale går ut 31. desember 2024. Da det ble kjent at de ikke fikk fornyet leieavtale, hersket det usikkerhet ved om de fikk fortsette å være bokhandel på campus. Det påvirket utvalget av pensumbøker til studentene.

Slik så pensumhyllen ut for filosofistudenter ved UiO i januar: tomt.

— For oss som satser på fagbøker, så er det trist at Universitetet i Oslo tilsynelatende prioriterer maksimale utleieinntekter fremfor å gjøre pensum i sin fulle bredde lett tilgjengelig for sine studenter, sier Sylvi Steine i Akademika. 

Akademika skal fortsette å tilby fag- og pensumbøker til alle studenter i Norge, også til studentene på UiO, avslutter hun.

Endringslogg. 7. juni kl 14:05 har tittelen til Sylvi Steine blitt endret. Kl. 15:12 er det lagt inn kommentar fra Norli og mer informasjon om satsningen deres. 

Powered by Labrador CMS