PENSUMLITTERATUR

Finner ikke pensum i bok­handelen. Redd den skal legges ned: — Uholdbart

En rekke studenter ved Universitetet i Oslo vil møte tomme hyller i bokhandelen på Blindern dette semesteret. Årsaken er at Akademikas leieavtale på campus skal ut på anbud. 

En høy mann i svart vinterfrakk står og ser på en bokhylle i en butikk. Det er en lapp på toppen av hylla der det står 'Idehistorie pensum'.
Rasmus Olsen er på første året av en bachelor i idehistorie. I dag besøkte han bokhandelen Akademika på Blindern, men alle bøkene på pensumlista var ikke mulig å finne.
Publisert Oppdatert

Dette semesteret møter studenter på utvalgte studier ved Universitetet i Oslo (UiO) tomme hyller i fagbokhandelen Akademika på Blindern. På grunn av usikkerhet knyttet til leieavtalen sin har bokhandelen nedjustert antallet pensumbøker de tar inn — og noen bøker tar de ikke inn i det hele tatt.

Bokhandelen opplyser sine kunder at de er blitt forespeilet mye mindre lokaler. Universitetet forsikrer at det fortsatt ønsker campusbokhandel — «tilpasset våre behov i dag».

Saken ble først omtalt i Universitas.

— Helt uholdbart

Rasmus Olsen er en av studentene som sliter med å finne pensumbøker. Han går på bachelor i idehistorie, og møtte torsdag tomme hyller. 

Slik ser pensumhyllen ut for filosofistudenter ved UiO. Tomt.

— Har du funnet alle pensumbøkene du trenger i dag?

— Nei, det har jeg ikke. Jeg spurte om å bestille inn, eller om de skulle ta inn bøkene på lager, og da var det litt motvilje mot å svare. Jeg forsto det sånn at de vil redusere risikoen ved hvor mange bøker de tar inn. 

Olsen mener det er tydelig at bokhandelen har en veldig stor usikkerhet. 

— Det er helt uholdbart. Man må jo ha en bokhandel på campus.

Akademika Blindern har en leiekontrakt med Universitetet i Oslo som løper ut 2024. UiO har satt i gang en prosess for å legge leieavtalen for lokalet ut på anbud. Akademika sier de må være ekstra forsiktige med bestillinger fordi de er usikre på salget. 

Bokhandelen fikk en leieavtale med UiO først fra 1. januar 2015 til 31. desember 2019, med opsjon på forlengelse i fem år. Før SiO ble et AS i 2005, betalte de ikke husleie i det hele tatt for å drive Akademika i UiO sine lokaler. 

— UiO ønsker bokhandel på campus, tilpasset våre behov i dag. Vi går derfor nå inn i en anbudsprosess for å legge til rette for dette, sier universitetsdirektør Arne Benjaminsen.

— Uten bokhandel kan vi legge ned

På lapper i lokalet kan man ved utvalgte hyller lese: «Finner du ikke boken du trenger? Bokhandelen er forespeilet mye mindre lokaler. Vi har derfor måttet bestille inn færre bøker til vårsemesteret, så vi ikke sitter igjen med lager etter semesterstart.»

Da Khrono besøkte bokhandelen på Blindern, stod det røde lapper ved pensum for engelsk, filosofi, idehistorie og praktisk-pedagogisk utdanning. 

Kristin Bech er professor i engelsk språk. Et av hennes emner har fått en slik lapp og hylla står tom. Hun har ikke fått noen beskjed om hvorvidt bøkene i faget skal bestilles av verken Akademika eller UiO, og syns det er helt krise om ikke det er bokhandel på campus. 

Slike lapper møter studentene i flere hyller på bokhandelen på Blindern: «Finner du ikke boken du trenger? Bokhandelen er forespeilet mye mindre lokaler. Vi har derfor måttet bestille inn færre bøker til vårsemesteret, så vi ikke sitter igjen med lager etter semesterstart.»

— Det er jo krise hvis UiO står uten bokhandel. Da kan vi jo liksågodt legge ned og bli en underavdeling av Høgskulen på Vestlandet, der de som kjent synes bøker er av underordnet viktighet, sier Bech. 

Khrono skrev tidligere i år om at Akademika på Høgskulen på Vestlandet ved campus Kronstad i Bergen skal avvikles i februar. 

Alltid en viss usikkerhet

Akademika har vært på Campus Blindern siden 50-tallet. I 2014 ble Akademika solgt til forlagshuset Vigmostad & Bjørke. Leder for bedriftsavdelingen i Akademika, Vemund Barstad Bermingrud, sier usikkerheten rundt lokalet er veldig kjedelig. 

— Vi ønsker å gi flest mulig tjenester til studenter og ansatte ved UiO. De tiltakene vi har blitt nødt til å gjøre er kjipe fordi det går utover forelesere og studenter. På grunn av situasjonen må vi begrense innkjøp og kan ikke lenger da holde noen garanti om at vi skal ha alt i hyllene, sier Bermingrud.

Kjedeleder i Akademika, Eli Gerhardsen, sier det alltid er en viss usikkerhet rundt bestilling av pensum. Siden det ikke er klart hvordan ting blir for Akademika Blindern i 2025, må de være litt ekstra forsiktige med bestilling. 

Studenter kjøper på nett

Tina Skouen er professor i engelsk litteratur, og ved hennes pensumhylle står det også en rød lapp. Det er tatt opp 16 studenter til faget hennes, og de starter undervisning i neste uke. 

— Jeg har ikke fått noen beskjed, og jeg var ikke klar over det. Men det er litt uklart hvor mye studentene bruker Akademika, sier hun til Khrono. 

En ung kvinne med langt blondt hår, boblejakke og lue står mellom to bokhyller i en bokhandel. Hun har en bok i hendene og smiler.
Margrete Hodne går årsstudium i psykologi på Universitetet i Oslo.

Generelt ser Skouen en trend blant studentene — de går ikke lenger alltid på Akademika, men får tak i bøkene på egenhånd. Hvis pensumlitteraturen nå ikke står på hylla hos Akademika, øker sjansen for at de går et annet sted, mener hun. 

Idehistorie-studenten Olsen tror det kan bli vanskeligere for studenter å få tak i pensum uten en fysisk tilstedeværelse på campus. 

Det sier også student Margrete Hodne, som har vært mer heldig på bokjakten. Hun har funnet alle bøker unntatt én, men utelukker ikke at hun finner den hvis hun leter litt til. 

— Er det viktig å ha bokhandel på campus?

— Man kan jo få tak i bøker på andre måter, men det er veldig greit at det er så tilgjengelig, sier Hodne. 

Powered by Labrador CMS