Kjemper for abortsaken

Harvard-student ble missedronning. Nå stiller hun til valg i USA

Cara Mund, missedronningen som skapte furore da hun talte Donald Trump midt imot da hun ble kronet til Miss America i 2017, stiller til valg i USA.

I 2017 ble Cara Mund kåret til Miss America. Allerede da var hun politisk aktiv.
Publisert

Harvard-studenten og tidligere missedronning Cara Mund (28) har kastet seg inn i kongressvalgkampen i dypt konservative North Dakota for å kjempe for abortretten.

Mund er utdannet ved jusslinjen på Harvard University, og ønsker å bli advokat i hjemstaten.

Mot alle odds

Mund stiller til valg mot alle odds og sier det er abortspørsmålet som gjør at hun vil bli politiker. North Dakotas eneste abortklinikk forbereder seg på å flytte over grensa til Minnesota etter at alle aborter med unntak for voldtekt, incest eller for å beskytte den gravide kvinnens liv er blitt forbudt.

— Det var et øyeblikk da det ble helt klart at vi trenger flere kvinner i offentlige verv, sier Mund.

Hun utfordrer republikaneren Kelly Armstrong, som har delstatens eneste sete i Representantenes hus. Republikanerne har alle de føderale, valgte vervene fra delstaten. I valgkampen vil hun kunne dra støtte både fra Republikanere og Demokratenes kandidat, Mark Haugen, mener eksperter.

— Hvis hun er pro-valg, så er hun til venstre for meg i det spørsmålet, sier Haugen.

— Klassisk demokrat

Kelly Armstrong sier at Mund er en klassisk demokrat.

— Det virker som om folk ganske høyt oppe i Demokratene er giret på dette. Det endrer ikke på hva vi skal gjøre, sier Armstrong.

Mund sier på sin side at hun helt klart er en uavhengig kandidat. Hun vil søke kompromisser med begge sider og tror hun vil kunne dra støtte fra folk i sentrum.

— Det er ikke rettferdig at amerikanerne må velge den ene eller andre siden, sier Mund.

Hun drar nytte av at hun er et svært kjent ansikt i hjemstaten.

Vil stille til valg igjen

Mund ble kronet til Miss America i 2017. Hun la stor vekt på politikken da hun deltok i skjønnhetskonkurransen, som er den eldste av de store nasjonale missekonkurransene i USA.

Hun bygget en plattform rundt krav om å få flere kvinnelige folkevalgte da hun ble Miss North Dakota, og talte Donald Trump imot fra den nasjonale scenen da hun ble Miss America.

I etterkant sa hun at ledere i Miss America-organisasjonen hadde utsatt henne for hets og forsøkt å få henne til å tie. En leder i organisasjonen trakk seg etter anklagene.

Mund sier hun vil fortsette å stille til valg dersom hun taper i høst.

Powered by Labrador CMS