Det var trangt om plassen på St Hanshaugen da rektor ønsket velkommen til HiOA-studentene ved studiestart i høst, men likevel kan hver sjette student føle seg ensom. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Hver sjette student føler seg ensom

16 prosent av norske studenter svarer i en omfattende ny undersøkelse at de er ensomme og èn av 10 mestrer ikke studiene. Professor forteller om studenter som får økte psykiske plager under studiene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentsamskipnadene i Oslo og Akershus, Bergen og Trondheim legger onsdag fram det de kaller SHoT 2014, Norges største undersøkelse om studenters helse og trivsel.

16 prosent ensomme

Karl Kirchoff i Samskipnaden i Oslo forteller at et av de sentrale funnene i årets undersøkelsen er at 16 prosent av studentene føler seg ensomme.

Dette er ett prosentpoeng mer enn i 2010 da 15 prosent av studentene oppga at de enten føler seg sosialt og/eller emosjonelt ensomme. I 2010 rapporterte hver 20. student om sosial ensomhet, mens 12 prosent var emosjonelt ensomme.

Ifølge NRK viser også årets undersøkelse at èn av 10 studenter sliter med mestring av studiene, angst og selvtillit og blant annet å ta ordet i forsamlinger. 

Datagrunnlaget for årets undersøkelse omfatter svar fra over 13.600 studenter tilknyttet 10 studentsamskipnader. Undersøkelsen er gjennomført av TNS Gallup

Les også: Tallene fra 2010

Flere tegn på psykiske plager under studier

Khrono fortalte i våre om Tord Øverland, superhelten som møtte veggen i studentenes tjeneste, og fikk god hjelp av samskipnaden. I dag er Øverland leder av Studentparlamentet på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Les også: Superhelt møtte veggen i studentenes tjeneste

Samskipnaden fortalte i våre til Khrono om mye angst og depresjon blant studenter, og professor i psykisk helsearbeid på HiOA, Per Nerdrum (bildet over), la fram tankevekkende funn: Studenter utvikler flere tegn på psykiske plager mens de studerer, men friskner til da de kommer i jobb.

Les også: Sliter mer psykisk under studiene

Nerdrum har i mange år forsket på studenter og psykiske lidelser og plager. Nerdrum og hans kolleger har eksempelvis fulgt studentgrupper på sykepleie, fysioterapi og ergoterapi gjennom deres tre år i studier og deretter gjennom tre år etter endt studiegang.

— Vi så en oppsiktsvekkende utvikling for sykepleiestudentene. De rapporterte markant flere plager gjennom sine tre år i studiene, men frisknet til i løpet av de tre årene vi fulgte dem etter at de var ute i jobb, sier Nerdrum.

Nerdrum er professor i  og underviser på masterstudiet i psykisk helsearbeid på Institutt for sykepleie. 

Les også: Mye angst og depresjon blant studentene

(Studiestart St. Hanshaugen 2014)

Mer ensomme i Oslo og Akershus

En undersøkelse Sentio gjorde for Universitas og Norsk Studentporganisasjon (NSO) høsten 2013 har enda høyere tall for studenter og ensomhet. Her svarer 27 prosent av de spurte kvinnelige studentene at de ofte eller svært ofte føler seg ensomme. Blant de mannlige gjelder det 22 prosent.

I Oslo og Akershus svarer 28 prosent av studentene at de ofte eller svært ofte føler seg ensomme, mot 21 prosent i Midt-Norge og på Sørlandet.

Hos den øvrige befolkningen er en av fire ensomme.

Andelen unge mellom 16 og 22 år som rapporterer om psykiske plager økte fra 9 til 16 prosent mellom 1998 og 2008, ifølge SSB.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS