Noralv Veggeland jobber på Høgskolen i Innlandet, studiested Lillehammer. Foto: Statsbygg

Haugstad har forstått noe

Målstyring gjør at universiteter og høgskoler mister selvstendigheten, mener Høgskolen i Innlandets Noralv Veggeland.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bra Rektor Ottersen ved Universitetet i Oslo advarer mot pengebelønning og utviklingsavtaler for universitetene og høgskolene. Det var bra. Men dette kan utdypes litt ved å se på Kunnskapsdepartements holdninger.

Jeg skrev innlegget «Blåblå målstyring gir demokratisk underskudd og større byråkrati» i Khrono 18. februar. Motsvaret fra statssekretær Bjørn Haugstad (H) kom 21. februar. Mye bla bla og motsigelser fra hans side, men la meg ta opp noen punkter i hans tilsvar.

Jeg skrev at nås ikke målene etter utviklingsavtalen til et universitet eller en høgskole blir det budsjettkutt som sanksjon. Dette er sannsynlig, men statssekretæren sier «påstanden er bare tull, ganske enkelt fordi vi ennå ikke har konkludert hvordan vi skal knytte økonomi til disse avtalene». Riktig, men vi får se, skrev jeg. Nå er spørsmålet om økonomi allerede kommet fra Kunnskapsdepartementet. Spørsmålet om belønning var forutsigbart.

Dette at regjeringen driver på med «blåblå målstyring» avviser han. Men samtidig sier han «at målstyring er statens styringsfilosofi». Så er det endelig sagt eksplisitt. Målstyring skal okkupere universiteter og høyskoler ved inngåelse av Utviklingsplaner og annet.

Jeg skrev at Stortinget vil miste styring ved målstyring og inngåtte utviklingsavtaler mellom stat og universitetene og høyskolene. Dette avvises sterkt. Men vi alle vet at det blir de utøvende eksterne myndighetene som vil forvalte målstyringen og utviklingsavtalen på grunnlag av fullmakter og forskrifter. 

Stortinget vil miste styring ved målstyring og inngåtte utviklingsavtaler mellom stat og universitetene og høyskolene

Noralv Veggeland

I sitt tilsvar ser han kun et problem. Det er «fristelsen til å blande inn for mye aktivitetsstyring, det vil si at eier ikke bare styrer mål og resultater, men også  hvilke aktiviteter som skal gjennomføres og kanskje også hvordan de skal gjennomføres». - Så har statssekretæren forstått noe, for nettopp slik kan universitet og høyskoler miste sin autonomi og selvbestemmelse.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS