Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, rektor Høgskolen i Østfold. Foto: Foto: Bård Halvorsen / Høgskolen i Østfold

Jelsness-Jørgensen, HiØ: Inkluder våre internasjonale studenter i fellesskapet

Studiestart. Fersk Østfold-rektor oppfordrer til internasjonalt engasjement fra sine studenter på flere plan.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alt starter et sted. En fødestue. En dato. Og så kommer alt dette andre.

Hver og en av dere som står her i dag bærer på en livshistorie, en livshistorie som har vært med å forme dere til den dere er. Noen av dere bærer på gode minner, noen av dere bærer på vonde minner.

Uansett hva som gjør deg til deg, i dag er dag 0 i en ny del av livshistorien. Et nytt kapittel starter, en rein og ubrukt dag - med blanke ark, og fargestifter tel.

Alt starter et sted. En fødestue. En dato. Og så kommer alt dette andre.

Lars-Petter Jelsness-Jørgensen

Ved Høgskolen i Østfold er vi takknemlig for at nettopp dere har valgt å være en del av vårt kunnskapsfelleskap, et fellesskap der vi som høyere utdanningsinstitusjon skal bruke våre fargestifter, formidling av fagkunnskap, vitenskap og kritisk tenkning, til å fargelegge deler av de blanke arkene.

Flesteparten av fargestiftene har dere derimot fått selv. Høyere utdanning krever i større grad enn tidligere evne til selvdisiplin, refleksjon, egeninnsats og engasjement, og om du sørger for at disse fargestiftene ikke går tørre, samt farger arkene med deltakelse, fellesskap, vennskap, og kanskje kjærlighet, er jeg sikker på at studietiden her hos oss blir fylt av evigvarende minner som vil gjøre din livshistorie bedre.

«No man is an island, entire of itself; every man is a piece of the continent, a part of the main”, was written by the English poet John Donne more than 400 years ago. The poem is perhaps more relevant than ever before. Norway is a small part of the world and accounts for zero point seven (0.7) per cent of the world's population. At the same time, the major challenges we see around us cannot be solved without international commitment. Increased polarization, hateful rhetoric, environmental change, emergence of diseases we thought were eradicated, social and economic differences all need to be met with knowledge, science and rationality in order to provide a sustainable future.

Studentleder Preben Reinaas Rotlid fikk i dag æren av å hilse nye studenter velkommen til Høgskolen i Østfold, både i Halden og Fredrikstad. Dette bildet ble tatt under hans tale fra utendørsscenen ved studiested Halden. Foto: Bård Halvorsen / Høgskolen i Østfold

Across borders, we have much to learn from each other, and it is therefore a pleasure for me to welcome our international students to Østfold University College. We will do whatever we can to give you a good experience while you are with us, and our staff and students have a special responsibility to include you in our community.

Kjære nye studenter, å være en verdensborger forplikter. Inkluder våre internasjonale studenter i vårt fellesskap, sosialt og faglig.

Som studenter hos oss har også hver og en av dere en unik mulighet til å reise på internasjonal studieutveksling. Som rektor forventer jeg at dere benytter muligheten til å berike studietiden, berike livsreisen deres, med internasjonal kunnskapsutveksling, om det er i Danmark, Frankrike, Canada, Australia, Polen, Sør-Afrika eller andre land hvor Høgskolen i Østfold har utvekslingsavtaler. Et studieopphold i utlandet kan øke utbyttet av den utdanningen du er i ferd med å starte hos oss, det kan gi deg språklig utvikling, og det kan ikke minst ha positive gevinster når du før eller senere skal søke arbeid. For fremtidige arbeidsgivere kan personlige egenskaper du tilegner deg under et slikt opphold, som selvtillit, toleranse og nysgjerrighet gjøre deg mer attraktiv.

Alt starter et sted. En dato. Og så kommer alt dette andre.

I dag er dag 0 i et nytt kapittel i livshistorien.

Mange av dere er fulle av «sommerfugler i magen», sommerfugler som skyldes forventninger, forventninger til noe nytt, til en ny livsfase, til oss og til dere selv. Noen av dere har en trygghet i tidligere venner og bekjente, andre har flyttet fra andre steder i landet og er på jakt etter nye venner og bekjente, noen er spent på hvordan man skal klare seg i en ny og selvstendig fase av livet. Mange av oss har startet studietiden som det dikteren Halldis Moren Vesaas kaller einsamflygar:

Vinden valde ut denne eine

og kasta han ut av den usynlege lei

som fuglar av hans slag plar følgje.

Han er ikkje lenger ein av dei.

Mange av oss har kjent på følelsen av å starte med blanke ark, helt alene, uten kjente, uten familie i nærheten, uten den vante tryggheten. Det handler om å finne sin egen vei.

I en slik situasjon er det godt å ha erfarne studenter som faddere, studenter som kan introdusere dere til studielivet, bidra til å skape et godt sosialt miljø ved studieprogrammet, bidra til å knytte kontakter og vennskap, til at ingen blir ensomme, men en del av «HiØ-flokken». Som Magnus Grønneberg, vokalist i Fredrikstad bandet CC-Cowboys synger i sangen «GÅ»: «Ta min hånd å gå, vi skal samme vei, du og jeg».

For HiØ er fadderne en av våre viktigste ressurser, og jeg vil benytte anledningen til å takke hver og en av dere for den innsatsen dere legger ned for at våre studenter skal få en god start på studietiden ved Høgskolen i Østfold.

Som studenter er dere kommet til en institusjon i vekst, dere er nå en del av et fellesskap av nærmere 7500 studenter. Som med dere, er også Høgskolen i Østfold’s livshistorie i endring. På tvers av våre fag- og forskningsmiljøer, og i samarbeid med nærings- og samfunnsliv, jobbes det nå med å etablere et doktorgradsprogram under paraplybenevnelsen «det digitale samfunn». Målet er at vi om få år kan tilby våre studenter et tilbud som omfatter hele utdanningsløpet, fra bachelorgrad og mastergrad, til forskerutdanning og doktorgrad. Høgskolen i Østfold utvikler seg derfor: «med samfunnet – for framtiden».

Kjære nye studenter.

Du har gjort et riktig valg ved å velge høyere utdanning, og du har gjort et riktig valg ved å velge Høgskolen i Østfold. Du er vår viktigste ressurs, og uten deg stopper både vi og viktige samfunnsfunksjoner opp. Gjennom din medvirkning, dine spørsmål i forelesninger og i veiledning, dine tilbakemeldinger og ditt engasjement, kan vi sammen skape fremragende utdanninger og studiekvalitet. Derfor: engasjer deg i studiene, i studiehverdagen, ta del i samfunnsdebatten, still spørsmål, utfordr etablerte sannheter og kultiver kritisk tenkning. Engasjement smitter, også til oss som gleder oss til å ta imot dere som vitenskapelige eller administrativt ansatte.

Som ny student skal du ha det bra. En av høgskolens mest sentrale verdier er «å være respektfull». Å være respektfull handler blant annet om å samhandle med toleranse og likeverd uavhengig av meninger, kjønn, tro, kulturell bakgrunn og seksuell legning, samt å ta avstand fra alle former for trakassering. For første gang i institusjonens historie vil derfor også regnbueflagget vaie fra våre flaggstenger i både Halden og Fredrikstad neste uke, i forbindelse med Fredrikstad Pride 2019.

Hver og en av dere har et stort ansvar for å inkludere hverandre i faglige og sosiale aktiviteter. Ved Høgskolen i Østfold skal målet været at ingen student skal føle seg ensom. Jeg utfordrer dere derfor til, i tillegg til de aktiviteter som dere nå skal ha i forbindelse med studiestart, å inkludere hverandre i kollokviegrupper. Ikke vent til at dere blir inndelt i grupper i forbindelse med studienes gang. Utnytt det faglige og sosiale potensialet som ligger i samhandlingen mellom hver og en av dere.

Halldis Moren Vesaas skriver:

Det heiter ikkje: eg – no lenger.

Heretter heiter det: vi.

Eig du lykka så er ho ikkje lenger

berre di.

Alt det som bror din kan ta imot

av lykka di, må du gi.

Alt du kan løfte av børa til bror din,

må du ta på deg.

Det er mange ikring deg som frys,

ver du eit bål, strål varme ifrå deg!

Kjære nye studenter

Alt starter et sted. En fødestue. En dato. Og så kommer alt dette andre. I dag er dag 0 i en ny del av din livshistorie. Gjør det beste ut av det.

Lykke til med studiene og velkommen til Høgskolen i Østfold.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS