Student på Høgskolen i Oslo og Akershus, Martine Gjerde, understreker i dette innlegget hvor viktig det er at alle studenter engasjerer seg. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Stemmen din er viktig!

Du har en viktig stemme og den må du bruke. Bruk den under stortingsvalget i høst og bruk den ved din institusjon og ved ditt lokale studentdemokrati, oppfordrer student på Høgskolen i Oslo og Akershus, Martine Gjerde.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gratulerer med studieplass alle nye studenter og velkommen skal du være. Velkommen tilbake alle andre studenter også - til et nytt studieår. Jeg har en oppfordring til deg; engasjer deg og ikke minst, si fra, 

Du, sammen med mange andre, har nå tatt steget inn i en ny hverdag, nemlig studentlivet. Her vil du møte motgang og medgang, utfordringer ulikt det du kan være vant med og ikke minst krav fra flere ulike hold i samfunnet. I tillegg vil du møte nye mennesker, få deg venner for livet, nettverk, kanskje vil du få deg kjæreste og mulig se tilbake på studenttilværelsen som «de best åra i livet». Jeg håper du kommer til å trives med de kommende årene og jeg håper du tar deg tid til å si fra og engasjere deg midt oppi alt dette.

Det er mange som glemmer å tenke på at vi studenter har en viktig jobb å gjøre mens vi studerer. Ikke bare skal vi være med å skape fremtiden med ny teknologi, utvikle nye metoder, komme med ny forskning og bruke det vi lærer på skolebenken i arbeidslivet. Som studenter har vi muligheten til, og er med å forme utdanningen til neste års studenter og fremtiden på utdanningsinstitusjonene. En utdanning skal være god, spesielt når vi vier så mye tid til den som det vi gjør. Det er ikke politikerne på Stortinget eller foreleserne som avgjør om en utdanning fungerer eller ikke. Det er vi studenter som avgjør dette - derfor må vi si fra.

Du har en viktig stemme og den må du bruke. Bruk den under stortingsvalget i høst og bruk den ved din institusjon og ved ditt lokale studentdemokrati. Velg de som jobber for dine saker. Engasjer deg innenfor ditt fagfelt eller interesser og la andre få høre om det. Er du ikke fornøyd med hvorfor du lærer så lite om voksende sosiale problemer som demens, angst og depresjon? Vil du ha strengere skikkethetskrav på din utdanning? Vil du ha mer digital undervisning eller podkast forelesninger? Vil du at studiet ditt skal lære mer om LHBTQ? Vil du ha annen pensumlitteratur? Flere gjesteforelesere? Eller er du rett og slett fornøyd med hvordan ting er?

For å påvirke dette må du si fra. Jeg vil at du skal si fra når du mener at ting ikke er godt nok og når du er fornøyd. Engasjer deg for ting du brenner for, for dine lidenskaper. Vær med å sette saker på dagsorden.

Det er ikke politikerne på Stortinget eller foreleserne som avgjør om en utdanning fungerer eller ikke. Det er vi studenter.

Martine Gjerde

Mange kan føle at det ikke nytter å engasjere seg. Noen tenker det ikke nytter fordi så lite blir gjort og en føler seg ikke hørt. Andre mener at en ikke får nyte godt av endringer fordi de kommer etter de selv er ferdig på utdanningen. Der mener jeg flere tar feil. Ved å engasjere deg og jobbe for små og store endringer er du med å forme den fremtidige utdanningen. Dette resulterer videre i at du, som student, er med på å forme dine fremtidige kolleger og sørge for at de er mer kvalifisert og skikket i sitt yrke.

Det finnes mange muligheter å si fra på. Enten du vil skrive eller snakke. Du kan enkelt begynne med å fortelle hvorfor du valgte utdanningen du din. Er det noe du brenner for eller vil påvirke i yrket ditt? Si fra til venner hva som rører deg. Ta opp tråder fra forelesning, problematiser temaer og diskuter med studievenner. Få andre bevisst på saker og motiver og engasjer de til å snakke om det.

Svar på emneevalueringer, send mail til forelesere og veiledere. Si hva du mener om faget, på godt og vondt. Skryt, fortell hva du savner eller vil ha mer av. Skriv detaljert og vær med å forbedre faget til de som kommer etter deg. Endringer skjer kun om vi sier fra hva som burde forbedres eller beholdes. Du kan også engasjere deg i studentpolitikken. Vær med å sette ting på dagsorden, alt fra bedre tilrettelegging på campus til bedre overgang fra studie til arbeidsliv.

Det er viktig at vi engasjerer oss. Ofte møter jeg personer som ikke vet hvor lite som skal til for å kunne påvirke til endringer. Jeg mener at ting stadig kan forbedres og vi studenter har en jobb å gjøre for å få dette til.

Din stemme teller. Så si fra, engasjer deg for stort eller smått. Si det høyt og motiver andre til å gjøre det samme.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS