Parlamentsleder Rune Keisuke Kosaka tror ikke nødvendigvis Gjestelistas inntog betyr en listefremtid under studentvalgene på HiOA. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Gjestelista inne med fire

Parlamentsvalget ved Høgskolen i Oslo og Akershus er over: 12 prosent av studentene stemte. Årets nykommer: Gjestelista, fikk inn fire representanter. Parlamentsleder Kosaka tror ikke det betyr at listevalg er på vei.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dennis Knudsen er initiativtaker til Gjestelista på Høgskolen i Oslo og Akershus, men kom ikke selv inn i parlamentet.

— Nei, det var litt som forventet siden jeg var i USA hele valguken, sier han, og legger til at han kommer til å stille på møter og påvirke politikken gjennom formøter.

(Initiativtaker for Gjestelista HiOA, Dennis Knudsen.)

Listen fikk valgt inn fire studenter i parlamentet: Tord Gunnar Fjeld, Snorre Klanderud, Adam Daniel Malik og Mia Lindbäck, i tillegg til førstevara Donika Dreshaj og tredjevara Christian Hansen.

Vi skal fremme forslag som går på de studentnære ting, som er rimelige for høgskolen og enkle å ordne. Ting som flere vannstasjoner, flere mikrobølgeovner, og sørge for at alle toaletter har knagg.

Dennis Knutsen

Parlamentet er fra før enig i det Gjestelista har uttalt til nå, så de må vise faktiske endringer som en felles front.

Rune Keisuke Kosaka

Pol og tivoli

Gjestelista så første gang dagens lys ved studentvalget på Universitetet i Oslo tidligere i år. De ønsket å rokke litt ved den «kjedelige» studentpolitikken og ifølge programmet deres skulle de blant annet jobbe for Vinmonopol og Olafiaklinikk på Blindern, terapihund ved alle eksamener, ingen obligatoriske forelesninger før klokken 10, og tivoli i Fysikkbakken minst én gang i året - med studentrabatt.

Les også: Ny valgliste vil sprite opp studentene med pol på UiO

Nå er også Gjestelista kommet til Høgskolen i Oslo og Akershus og ifølge et innlegg i Khrono lover de «extreme makeover» i Studentparlamentet som de karakteriserer som «dølt» og «grensesprengende nørd».

Les også: Det blir «extreme makeover» med Gjestelista på HiOA

Skulle gjerne vært høyere

2514 av høgskolens 20.665 studenter stemte i valget, totalt 12,17 prosent. Dette er en fortsatt økning fra 10,26 prosent i 2016 og 8,4 prosent i 2015.

Parlamentsleder Rune Keisuke Kosaka er fornøyd med den fortsatte økningen.

— Ja, man kan jo ikke annet enn å være fornøyd med det, selv om den gjerne skulle vært høyere, sier han.

— Og dere slo NTNUs valgdeltakelse?

— Jo, men vi er vel egentlig mest fornøyd med å ha så mange flere kandidater, sier han om sine 71, som er noen færre enn i fjor, men flere enn NTNUs 57 kandidater.

— Gjestelista er inne for første gang. Tror du det representerer et skifte - er HiOA på vei mot listevalg?

— Det er veldig vanskelig å si før man ser diskusjonene og om de vil være en felles front i saker. Parlamentet er fra før enig i det Gjestelista har uttalt til nå, så de må vise faktiske endringer som en felles front.

Tror listen vil vokse

Knudsen forteller at samtlige av deres valgte representanter er fra Fakultet for samfunnsvitenskap, og at mye av engasjementet har kommet fra striden om fremtiden til Kroa i Pilestredet 35.

Les også: Møter protester mot endringer på student-kro

Han tror antallet kandidater knyttet til listen vil øke i løpet av neste uke.

— Hva kan studentene på HiOA forvente seg det neste året?

— Vi skal fremme forslag som går på de studentnære ting, som er rimelige for høgskolen og enkle å ordne. Ting som flere vannstasjoner, flere mikrobølgeovner, og sørge for at alle toaletter har knagg - vi skal gå en runde og sjekke alle toaletter og foreslå å gå til innkjøp av nye knagger og henge dem opp, forteller Knudsen, og legger til:

— I løpet av vårsemesteret håper vi å få til en del tiltak som går på studentvelferden, som bedre tilrettelegging for studentforeninger.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS