Universitetsstatus
Høgskolen i Innlandet søker om å bli universitet
På et ekstraordinært og lukket styremøte torsdag kveld vedtok et enstemmig styre at Høgskolen i Innlandet nå skal søke om å få status som universitet.
— Nå er det siste hånd på verket før søknaden sendes til Nokut i løpet av kort tid, sier styreleder Maren Kyllingstad.
HiNN fikk nei på søknaden om å bli universitet i 2020. For en måned siden sa rektor Peer Jacob Svenkerud at en ny søknad er rett rundt hjørnet.
Da de fikk avslag i 2020, rustet de seg til en ny søknad ved å ansette nye folk i stor skala. I det siste året har det vært 25 interne opprykk, hvorav 15 er nye professorer.
Dette henger nøye sammen med muligheten deres for å bli universitet. For forskriften stiller en rekke krav til høgskoler som vil ta steget opp. Det er Nokut, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen, som skal behandle søknaden.
Da de vendte tommelen ned i 2020, begrunnet de det med at høgskolen hadde for få avlagte doktorgrader, for mange studenter per faglig ansatt, for lav formell kompetanse hos de ansatte, samt at forskningen ikke holdt høy nok kvalitet.
Enstemmig vedtak
Styreleder Maren Kyllingstad er fornøyd med torsdagens vedtak, som var enstemmig.
— Dette er et langsiktig arbeid og noe vi har hatt som mål siden høgskolen ble fusjonert. Vi har fulgt prosessen tett i styret. Vi ville først søke når vi var trygge på at vi når målene og kriteriene som Nokut har satt, sier hun til Khrono.
Kyllingstad sier at de som en statlig høyere utdanningsinstitusjon er opptatt av å styrke seg på forskning, internasjonalisering og å legge vekt på gjennomstrømming av doktorander. Det siste skal igjen understøtte de andre utdanningene ved høgskolen.
— Hvor lang tid tror du det tar før det blir avklart om dere får akkreditering og kan kalle dere et universitet?
— Det har vi ingen mening om. Nå er det besluttet å sende en søknad, så er det en prosess og dialog med Nokut. Vi er ydmyke for den prosessen vi skal gjennom.
Noe navn på et eventuelt universitet var ikke tema for torsdagens kveldsmøte.
— Det har vi ikke brukt tid på. Det får vi komme tilbake til gitt at det er aktuelt. Det får komme når det skal komme, sier styreleder Maren Kyllingstad.
Nyeste artikler
Disputerte i august, og får fast jobb i akademia som 31-åring
Forslag til felles fuskeregler: Selvplagiat bør ikke straffes med utestenging
Tiltalt studentleder møtte ikke i retten, var i Afrika
Fremmedspråkene må styrkes, ikke kuttes
UiB-styret får kritikk fra Oslo: — Vanskelig å forstå
Mest lest
Kom fra Somalia og ble taxisjåfør i Norge. Nå er han professor
Nå kommer Norges 11. universitet
Ansatte og studenter kan ha blitt utsatt for livsfarlig asbest på NTNU
Endret fra karakterer til bestått eller ikke bestått: Bestått tilsvarer E
Ansatte dekanens mann mens ansatte venter på å bli oppsagt. — Uelegant