Krisemøte natt til mandag

Høgskolen i Østfold: — En veldig vanskelig situasjon å være i

Rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen legger ingenting imellom når han blir bedt om å beskrive status ved Høgskolen i Østfold.

HIOF-rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen er bekymret for situasjonen i Halden og Fredrikstad.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag kveld kom meldingen om at regjeringen har innlemmet Halden og Sarpsborg kommuner i «ring 1», etter utbrudd av det som trolig er den muterte og britiske varianten av koronaviruset.

I ring 1 er barnehager, skoler, universiteter, høyskoler og fagskoler på rødt nivå. For de tre sistnevnte institusjonsformene betyr dette at all undervisning og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjøres digitale, og at lokalene skal stenges for alle studenter.

Åpent for noen få i Fredrikstad

Rektor ved Høgskolen i Østfold (HIOF), Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, forteller til Khrono at campus i Halden, som nå altså er i ring 1, er fullstendig nedstengt.

Fakta

Status per 1. februar

RING 1

 • Sarpsborg (ny)
 • Halden (ny)
 • Moss (planlagt å gå inn i ring 2 fra og med 3. februar, men er i ring 1 inntil videre)
 • Våler (planlagt å gå inn i ring 2 fra og med 3. februar, men er i ring 1 inntil videre)

RING 2

 • Fredrikstad (ny)
 • Hvaler (ny)

Følgende kommuner er allerede i ring 2, og vil fortsette å være det inntil videre:

 • Indre Østfold
 • Skiptvet
 • Rakkestad
 • Råde
 • Marker (planlagt å utgå fra ring 2 fra og med 3. februar)

Tiltakene gjelder fra midnatt, natt til mandag 1. februar og i første omgang frem til og med 10. februar.

Som det fremgår av oversikten er noen av kommunene i ring 2 også omfattet av utbruddet i Nordre Follo. Det er derfor mulig at de tiltakene som er varslet nedskalert fra onsdag 3. februar ikke vil omfatte disse kommunene. Det vil bli tatt stilling til dette innen tirsdag 2. februar.


Kilde: Regjeringen

Når det gjelder campus i Fredrikstad, er denne åpen for kritisk undervisningsaktivitet som ikke lar seg gjennomføre digitalt. Fredrikstad befinner seg for øyeblikket i «ring 2». HIOF har innført påbud om munnbind på campus Fredrikstad.

— Eksempler på dette er ferdighetstrening innenfor helse- og velferdsutdanningene eller laboratoriepraksis innenfor biofag og ingeniørutdanningene, sier Jelsness-Jørgensen, og fortsetter:

— I Halden er absolutt alt stengt, noe som selvsagt er en veldig stor utfordring både for studenter og ansatte. Det er rett og slett en veldig vanskelig situasjon å være i.

Krisemøte på nattestid

Sent søndag kveld, like før midnatt, samlet han kriseberedskapsgruppen ved HIOF til digitalt møte om situasjonen.

— Det ble sent, men vi måtte gjøre det etter regjeringens pressekonferanse. I første omgang er campus i Halden stengt til og med tirsdag da det er ventet å komme nye signaler fra regjeringen. Vi kan ikke gjøre annet enn å forholde oss til situasjonen. Det er krevende og trist, kommer det fra Jelsness-Jørgensen.

Rektoren er spesielt bekymret for studentene, og førstkommende torsdag er det planlagt et digitalt allmøte der det vil være rom for å få luftet tankene sine om situasjonen.

— Vi vet at flere sliter med ensomhet og den psykiske helsen som følge av pandemien. Når vi opplever en total nedstenging som dette, blir man ekstra bekymret. Studieprogresjonen er også et moment man tenker ekstra på, sier Jelsness-Jørgensen.

— Vi gjør det beste ut av situasjonen

Smitteutbruddet i Halden kommer i kjølvannet av utbruddet i Nordre Follo som ble kjent i starten av forrige uke. Mandag morgen meldes det om 23 nye smittetilfeller i Halden kommune. 20 av tilfellene kan spores tilbake til Halden ishall og byens ishockeymiljø.

— Vi vet ikke hvordan dette vil utvikle seg. Senest i går vurderte vi om vi skulle stenge helt ned også i Fredrikstad, men så lenge Fredrikstad er i ring 2, holder vi delvis åpent for å gjøre det beste ut av situasjonen, sier Jelsness-Jørgensen, før han understreker:

— Så fremt det ikke skulle komme tydelige pålegg fra enten kommunelegen eller regjeringen, gjør vi alt vi kan for at studentene våre skal ha tilgang på kritisk undervisningsaktivitet i Fredrikstad.

Powered by Labrador CMS