koronaregler

Slipper noen studenter til

Universiteter og høgskoler fortsatt i hovedsak stengt, men regjeringen lar studenter som er avhengig av tilgang for å unngå forsinkelser slipper til.

Skjermdump fra pressekonferanse med Bernt Høie og kunnskapsminister Guri Melby.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På en pressekonferanse lørdag formiddag la regjeringen fram noen lettelser i retninslinjene for koronahåndteringen for de mest berørte kommunene i Oslo-regionen.

Noen studenter slipper til

For universiteter, høyskoler og fagskoler er lokalene fortsatt stengt for studenter og undervisning, og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjennomføres digitalt.

Men nå kan det gjøres unntak for studenter som er helt avhengige av tilgang til lokaler for å gjøre forsøk eller ferdighetstrening for å ikke bli forsinket i studiene sine.

— Jeg vil likevel understreke at dette må benyttes med forsiktighet, og det må være godt begrunnet sier Melby på pressekonferansen. Hun la til:

— Studentene har hatt et veldig tøft år med mye digital undervisning og lite sosial liv mange studenter i Oslo og Ås, derfor er vi glad for at vi kan starte å lette litt i tiltakene for universiteter, høgskoler og fagskoler, sa Melby.

Rektor på Universitetet i Oslo, Svein Stølen, var raskt ute på twitter og takket for lettelser.

Det samme gjør Arne Krumsvik, rektor på Høyskolen Kristiania.

— Takk for viktig unntak for kunst- og helsestudenter som trenger ferdighetstrening. Viktig og riktig beslutning som vi skal forvalte godt, skriver Krumsvik.

Lettet og glad for at statsrådene har lyttet

Rektor på OsloMet, Curt Rice er også veldig glad for lettelsene som nå er presentert.

— OsloMet er den institusjonen i Norge med flest studenter i praksis og nedstenginga fra forrige uke ga oss en betydelig utfordring. Det er nemlig slik at i flere fag så er det ferdighetstrening og øvelser som må gjennomføres på campus før praksisplassene kan ta i mot studenter, skriver Rice i en epost til Khrono.

Han legger til:

Rektor på OsloMet, Curt Rice.

— Når campus er 100 prosent stengt for studenter, får vi ikke gjennomført dette, og da kommer studentene ikke ut i praksis, og da blir det forsinkelser. Men det er faktisk enda mer krevende enn som så, skriver Rice og forklarer:

Han trekker fram at for sykepleieutdanning er det helt spesielle utfordringer i Oslo-området.

— Praksiskapasiteten i regionen er sprengt og det vil nesten være umulig å bare «ombooke» disse studentene til praksis på et senere tidspunkt. Derfor er jeg lettet for dagens endring. Kunnskapsdepartmentet og statsråden har vært lyttende i vår dialog i går og har fått til en viktig endring. Det er betryggende å oppleve denne gode dialogen i disse ellers så krevende tider, framhever Rice.

Slik er de nye reglene

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim sier i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet at han håper man snart kan åpne opp for enda flere studenter.

— Selv om vi nå åpner opp for at en liten gruppe studenter kan ta i bruk lokalene ved universiteter, høyskoler og fagskoler igjen, så håper jeg snart at vi kan slippe til flere. Det har vært et krevende studieår med mye digital undervisning og lite faglige og sosiale aktiviteter. Jeg håper campus etter hvert kan våkne til live igjen slik vi kjenner det. Det kan vi få til hvis vi alle gjør det vi kan for å hindre spredning av viruset, sier Asheim.

Slik er de nye reglene:

  • Lokalene ved universiteter, høyskoler, fagskoler, opplæring for voksne i grunnskole, voksne i videregående og voksne som får opplæring etter introduksjonsloven og integreringsloven, samt kursaktivitet under studieforbund og Kompetansepluss stenges for alle elever og studenter. Ansatte følger reglene for arbeidslivet for øvrig. All undervisning og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjøres digitale.
  • Universiteter, høyskoler og fagskoler kan gjøre unntak fra kravet om å holde lokalene stengt dersom tilgang til lokalene er avgjørende for studenter som er avhengig av å utføre forsøk eller ferdighetstrening som ikke kan gjennomføres digitalt, og det er nødvendig for å opprettholde progresjonen i studiet.

Lettelser for barn og unge

Regjeringen understreker at de prioriterer lettelser for barn og unge. Det understrekes i en pressemelding at det å kunne gå i barnehage og på skolen er viktig både for lek, læring og for å motvirke ensomhet og isolasjon.

— Jeg er veldig glad for at vi kan lette litt på tiltakene, og da prioriterer vi barn, unge og folks arbeidsplasser. Det er viktig at vi får smitten ytterligere ned og beholder kontrollen. Da kan vinteren og våren bli lettere for oss alle, sier kunnskapsminister Guri Melby.

Hun legger til:

— Samtidig som vaksineringen er i gang og solen er oppe litt lenger hver dag, håper jeg at lettelsene bidrar til å gjøre livene våre litt lysere fremover, sier Melby.

Lettelsene betyr at skoler og barnehager i kommunene Oslo-området nå går tilbake til gult tiltaksnivå. Kommunene får med dette tid til å vurdere om de av lokale hensyn har behov for tiltak på rødt nivå.

Powered by Labrador CMS