Maren Lundby er student på Høgskolen i Innlandet. Mandag 12. februar skal hun konkurrere om OL-gull i hopp normal bakke. Foto: NTB scanpix
Maren Lundby er student på Høgskolen i Innlandet. Mandag 12. februar skal hun konkurrere om OL-gull i hopp normal bakke. Foto: NTB scanpix

OL-gull til NTNU og Innlandet

Studenter i OL. NTNU-student Johannes Høsflot Klæboe sikret det andre norske studentgullet under OL tirsdag. Hopperen Maren Lundby, Høgskolen Innlandet, tok det første norske gullet mandag

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av de 109 norske utøverne som skal konkurrere under OL i Pyeongchang de nærmeste ukene oppgir 12 av dem at de er studenter, hvorav en, hopperen Silje Opseth, rett nok går på toppidrettsgymnaset i Lillehammer og som sådan er skoleelev.

I tillegg til de 12 som hos Olympiatoppen oppgir at de er studenter, studerer også den britiske langrennsløperen Andrew Musgrave ved NTNU i Norge.

Det er godt å bruke hodet på noe annet enn hopping.

Maren Lundby

Så det er totalt 13 studenter med tilknytning til Norge som skal slåss om medaljer i Sør-Korea de to nærmeste ukene. Ishockeyspilleren Ludvig Hoff, studerer i USA, de andre i Norge.

Gull til NTNU på sprinten

NTNU er den norske utdanningsinstitusjonen som har flest toppidrettsutøvere blant sine studenter.

Det er også NTNU som har flest studenter i OL. Tre som skal konkurrere om gull i langrenn, Andrew Musgrave, (Storbritannia), Johannes Høsflot Klæbo, og Eirik Brandsdal. To er kombinertutøvere, Jan Schmid og Jørgen Nyland Graabak.

Tirsdag 13. februar var Johannes Høstflod Klæboe uslåelige i sprintfinalen for menn. Klæboe overbeviste hele dagen, og tross et enormt press på sine skuldre ble han den yngste langrennsløper noen gang som har tatt OL-gull.

220 som er topputøvere

Jan Erik Tangen er koordinator for toppidrettsutøverne på NTNU. Han forteller til Khrono at NTNU per i dag har rundt 220 studenter som har status som toppidrettsutøver og dermed får en avtale om tilrettelegging av studier, slik at de kan kombinere livet som toppidrettsutøver med sine studier.

— Det er idretten selv som definerer hvem som skal ha status som toppidrettsutøver. Vi har to kategorier. Det er de som er helt i toppen i dag, men også det som kalles «morgendagens stjerner» kan få avtale, forklarer Tangen til Khrono.

De beste av disse er samlet i det som blir kalt Team NTNU for ekstra oppfølging.

To fra Innlandet

Også Høgskolen i Innlandet har mange studenter registrerte som toppidrettsutøvere. Rundt 150 studenter har denne statusen på høgskolen.

To av disse er i OL nå: Maren Lundby og Espen Andersen, mens Erik Bye skal konkurrerer i Paralympics i mars, sammen med sin ledsager Arvid Nelson. Bye er langrennsløperen og Sport Management-student

Lundby, som studererer Bachelor i idrettsvitenskap på Lillehammer, har status som toppidrettsstudent. Det innebærer at hun får tilpasset studiene ved HINN en karriere som toppidrettsutøver.

Maren Lundby. Foto: Alexander Henningsen/inn.no
Maren Lundby. Foto: Alexander Henningsen/inn.no

Denne sesongen har Lundby dominert Worldcupen i hopp og er dermed ett av Norges store medaljehåp i Sør-Korea.

Høgskolen i Innlandet trekker fram på sine hjemmesider at det i tillegg til disse to nåværende studentene, er en rekke tidligere studenter (fra dengang Høgskolen i Lillehammer) som også skal delta i OL i PyeongChang.

Disse er Sebastian Foss Solevåg (alpint), Henrik L´Abée-Lund (skiskyting), Maiken Caspersen Falla (langrenn), Christoffer Faarup (alpint for Danmark), Hilde Fenne (skiskyting) og Synnøve Solemdal (skiskyting).

Ledet etter første omgang

Hopperen Maren Lundby har gjort det svært bra i år og er en av mange norske gullhåp. Hun kombinerer toppidrettskarrieren med studier på Lillehammer. Hun startet på en Bachelor i idrettsvitenskap i 2015, og er nå omtrent halvveis i studieløpet.

Lundby ledet etter første omgang, og gjennomførte et overlegent andre hopp og tok en stor seier mandag ettermiddag, norsk tid.

Silje Opseth hoppet seg også fint opp i andre omgang og ble til slutt nummer 16.

Studerer idrettsvitenskap

Med status som toppidrettsstudent har hun et fleksibelt opplegg som gir henne flere ben å stå på.

— Jeg har stor nytte av studiene i min aktive idrettskarrière. Studiet henger veldig sammen med hoppingen, og jeg har lært mye om idrettsfysiologi som jeg tar med meg inn i treningshverdagen. Statusen som toppidrettsstudent har hjulpet meg på veien, og det er godt å bruke hodet på noe annet enn hopping, sier Lundby, i et intervju på høgskolens hjemmesider.

Som student med toppidrettsstatus får hun hjelp med tilrettelegging av studiet slik at hun kan kombinere hopp og utdannelse.

— Jeg har fått stor frihet i utdanningsløpet mitt slik at det blir lettere å gjennomføre studiet. I høst tok jeg for eksempel en eksamen i Russland, forteller hun.

Studentresultatene

Søndag var NTNU-studenten, Johannes Høsflot Klæbo, i aksjon under 30 kilometer med skibytte. Han endre med 10. plass, mens de tre andre norske deltakerne «tapetserte» pallen.

Fakta

Disse utøverne er studenter og skal konkurrere under OL

13 av årets utøvere i OL oppgir at de er studenter ved norske utdanningsinstitusjoner i Olympiatoppens presentasjon. En av dem konkurrerer for Storbritannia.

Universitetet i Oslo (UiO):

 • Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Heming), medisin, langrenn

NTNU:

 • Andrew Musgrave, Master i teknologi på Produktutvikling og produksjon (maskin), Storbrittania, langrenn
 • Johannes Høsflot Klæbo, langrenn, Bachelor i Økonomi & Administrasjon ved NTNU Handelshøyskolen.
 • Eirik Brandsdal, langrenn, Master i teknologi – energi og miljø
 • Jan Schmid, kombinert, 300 studiepoeng fra NTNU, har som mål å fullføre mastergrad i pedagogikk.
 • Jørgen Nyland Graabak, kombinert, samfunnsøkonomi

OsloMet

 • Markus Høiberg, curling, mastergrad finans, Handelshøyskolen

Høgskolen i Innlandet

 • Maren Lundby, Bachelor i idrettsvitenskap på Lillehammer, hopp
 • Espen Andersen, bachelor i økonomi og administrasjon, kombinert

Toppidrettsgymnaset på Lillehammer (4-årig)

 • Silje Opseth, hopp

University of North Dakota

 • Ludvig Hoff, Ishockey

Handelshøyskolen BI:

 • Felix Stridsberg Usterud, økonomistudent, freeski

Ukjent studiested (blir oppdatert)

 • Eirik Salsten, ishockey
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS