ny rektor

Høgskulen på Vestlandet ansetter ny rektor i dag

Det er flere interne kandidater som er de ansattes favoritter når Høgskulen på Vestlandet torsdag ansetter ny rektor.

Prorektor for forskning ved Høgskulen på Vestlandet, Gro Anita Fonnes Flaten, er en av tre interne favoritter når styret ansetter rektor førstkommende torsdag.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Følg styremøte ved HVL nederst i denne saken. Fra 10-10.15 og fra ca 13.30-16.00.)

Les også: Gunnar Yttri er ny rektor på Høgskulen på Vestlandet

I dag, torsdag 24. september skal styret ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) ansette ny rektor.

Et rådgivende innstillingsutvalg leverte sin innstilling i forrige uke. Selve debatten om ansettelsen skjer bak lukkede dører.

Det er fire interne søkere, to eksterne og en som er unntatt offentlighet.

Fakta

Tilsettingsutvalget for rektor på HVL

Innstillingsutvalget er rådgivende, og mandatet til utvalget er å vurdere og rangere søkere til stilling som rektor ved HVL i perioden 1. januar 2021 til 31.desember 2024.

Styrets representanter:

 • Arvid Hallén, styreleder (bildet)
 • Tone Skjerdal, teknisk/administrativ representant
 • Ragnar Gjengedal, undervisning/forskerstilling
 • Hege Økland, ekstern representant
 • Cecilie Fredheim, studentrepresentant

Fredheim gikk ut av HVL-styret i juni 2020, men styret ville at denne studenten skulle følge hele prosessen.


I tillegg til disse består utvalget av

 • Kristin L. Hope, Forskerforbundet, representant for tillitsvalgte
 • Henrik Waage Tjore, som er leder av Studenttinget på Vestlandet,

Kilde: HVL

Men i tillegg er en mannlig søker på listen unntatt offentlighet, og det er ikke kjent hvem vedkommende er.

Eneste kvinne på lista

Gro Anita Fonnes Flaten, som er prorektor for forsking ved høgskolen, var før dette høgskoledirektør ved den tidligere Høgskolen i Bergen som nå er innfusjonert i Høgskulen på Vestlandet.

Hun sa til Khrono da søkerlista var klar at arbeidet med universitetsakkrediteringen som har vært hennes ansvar har gitt mersmak og motivert henne til å søke stillinga.

— HVL er ein kjempespennende organisasjon, det er godt driv og dette er en attraktiv topplederjobb, sa Flaten til Khrono i august.

I tillegg til Fltaen er det tre andre sterke interne kandidater.

Førsteamanuensis Gunnar Yttri (53), Instituttleder ved Institutt for økonomi og administrasjon Tom Skauge (64) og Dekan Asle Holthe (59) fra Fakultet for lærarutdanning, kultur og idrett.

— Jeg søker fordi jeg både kan og vil. Jeg tror jeg kan være med å utvikle høgskolen videre som en tydelig og sterk institusjon, og gjøre HVL til en god plass å arbeide og studere, sa Yttri til Khrono, da søkerlista ble offentlig i begynnelsen av august.

For fire år siden var styret splittet da de ansatte Berit Rokne som rektor. Med 7 mot 6 stemmer ble Rokne ansatt framfor Ole-Gunnar Søgnen.

Styreleder har ledet arbeidet

Styreleder Arvid Hallén har ledet innstillingsutvalget, og et flertall av medlemmene der er også medlemmer i HVL-styret.

Les også: Snart klart hvem som blir ny rektor ved HVL

— Jeg kan bekrefte at det rådgivende innstillingsutvalget har gitt sin innstilling til styret, slik at nå er samtlige styremedlemmer kjent med den, sier Arvid Hallén.

Alt ligger, ifølge han, godt til rette for at det blir ansatt en ny rektor på styremøte torsdag 24. september.

— Vi har hatt en veldig grundig prosess — slik rekrutteringsprosesser skal være, med flere intervjuer, dybdesamtaler, tester og alt som er. Stort sett har vi hatt møter på Teams, men vi har også møtt kandidatene fysisk, sier Hallén.

Fakta

Nye rektorer fra 2021

Fire skal ha ny ansatt rektor:

 • Høgskulen på Vestlandet skal ansette ny rektor fra 1. januar 2021 etter Berit Rokne. Stillingen er lyst ut med frist 2. august og ansettelse planlagt til 24. september.
 • Høgskolen i Innlandet skal ansette ny rektor etter Kathrine Skretting fra 1. mai 2021. Søknadsfristen blir trolig 1. november og ansettelse i desember.
 • UiT Norges arktiske universitet skal ansette rektor etter Anne Husebekk fra 1. august 2021. Stillingen skal lyses ut over sommeren og ansettelse skal skje utpå nyåret.
 • NMBU skal ansette rektor fra 1. august 2021. Sjur Baardsen ble ansatt i fjor, men bare for to år, etter at Mari Sundli Tveit sluttet midt i perioden.

Disse skal velge rektor i 2021:

 • Universitetet i Oslo velger rektor for fireårsperioden fra 1. august 2021. Svein Stølen og prorektor Gro Bjørnerud Mo er valgt fram til denne datoen.
 • Norges musikkhøgskole, der Peter Tornquist er rektor, skal også holde valg 2021.
 • Norges idrettshøgskole skal også velge rektor fra samme tidspunkt. Her er Lars Tore Ronglan rektor nå.
 • Universitetet i Bergen skal velge rektor våren 2021. Dag Rune Olsen er ferdig med sin andre og siste rektorperiode 31.juli 2021.

Ønsker en tydelig rektor

Trond Brattelid er klubbtillitsvalgt for Forskerforbundet sin klubb for fellesadministrasjonen (FF-FA).

— Basert på det rådgivende innstillingsutvalget sin vurdering av søkerne til rektorstillingen, er det styret sitt ansvar og oppgave å ansette den de mener vil samle og være en tydelig leder for hele HVL, skriver han i en e-post til Khrono.

— Forskerforbundet sin klubb for fellesadministrasjonen (FF-FA) har selvfølgelig gitt innspill til de ansatte sine representanter i innstillingsutvalget. Vi vil at rektor som ansettes for å lede HVL er tydelig med en klar retning, verdsetter medbestemmelse og ser på fagforeningene som en resurs for å utvikle institusjonen, skriver Brattelid videre iog han legger til:

— FF-FA ville ha foretrukket å endre styringsmodell ved HVL til valgt rektor.

Må utvikle felles kultur

Brattelid legger også vekt på at administrasjonen sentralt og på fakultetsnivå har vært igjennom en omfattende omorganisering etter fusjonen og ny rektor må vise vilje til å følge opp NIFU sin rapport «En forskningsbasert følgeevaluering av Høgskulen på Vestlandet» som peker på at «det gjenstår arbeid med å utvikle felles kultur og god kommunikasjon i en mye større organisasjon med til dels lange vertikale linjer og geografiske avstander».

— Dette er krevende og derfor viktig at ny rektor bidrar til å inkludere og utvikle administrasjonen innenfor HVL sin strategi og universitetsambisjon, understreker Brattelid.

Sju søkere, hvorav fire interne

Søknadsfristen til stillingen som rektor gikk ut 2. august. Sju navn sto på søkerlisten.

Flere søkere er interne:

 • Førsteamanuensis Gunnar Yttri (53)
 • Instituttleder ved Institutt for økonomi og administrasjon Tom Skauge (64)
 • Dekan Asle Holthe (59) fra Fakultet for lærarutdanning, kultur og idrett
 • Prorektor Gro Anita Fonnes Flaten (47)

To eksterne har også søkt stillingen:

 • Arild Hovland (59), dekan ved Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap ved Universitetet i Søraust-Noreg
 • Jan Petter Hansen (57), tidligere instituttleder ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen, og nåværende prefekt ved Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

Og i tillegg altså: 62 år gammel mann, unntatt offentlighet

Fire i finalen sist

Da Berit Rokne ble ansatt for perioden 1. januar 2017 til 1. januar 2021 som den første rektor på den fusjonerte institusjonen var det fire kandidater i finaleheatet for å bli rektor ved HVL, og innstillingen var ikke enstemmig

Foruten Berit Rokne, som fikk jobben, søkte også daværende rektor ved Høgskolen i Bergen, Ole- Gunnar Søgnen, daværende rektor ved Høgskolen Stord/Haugesund Liv Reidun Grimstvedt og Geir Anton Johansen, som var dekan ved avdeling for ingeniørutdanning og økonomifag ved Høgskolen i Bergen.

I alt var det 11 søkere.

Tidsplanen for dagens møte

Deler av styremøtet som arrangeres i Førde vil bli strømmet, og du kan følge med via denne lenken.

HVL opplyser at møtet er delvis lukket. Grunnet at sak om rektortilsetting er unntatt offentlighet og at styret skal få omvisning på campus, så vil deler av møtet foregå uten direkteoverføring/opptak.

Tentative tidsrom for direkteoverføring fra de andre sakene som skal behandles i møtet er: ca. 10:00-10:15 og ca. 13:30-16:00.

Powered by Labrador CMS