Studiestart på VID i Oslo. Daværende rektor ved VID, Ingunn Moser, taler. VID får 2 millioner i fusjonsstøtte fra Iselin Nybø. Foto: Susanne Ward Ådlandsvik

Private høgskoler får støtte til fusjonsarbeid. Millionene er fordelt.

Struktur. Også blant private høgskoler skjer det fusjoner. Regjeringen støtter arbeidet med 9 millioner og nå er pengene fordelt.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere private høyskoler er i gang med fusjonsprosesser og regjeringen bidrar nå med penger i dette arbeidet.

Selve bevilgningen kom i revidert nasjonalbudsjett, nå har Iselin Nybø fordelt summene mellom de private aktørene.

Fornøyd Krumsvik

Fakta

Fusjonspenger til private høgskoler

  • 6 millioner kroner går til fusjonsprosessen mellom Høyskolen Kristiania, Norges dansehøyskole og Musikkteaterhøyskolen.
  • VID vitenskapelig høgskole får 2 millioner til arbeidet med den pågående fusjonsprosessen.
  • I tillegg får Norges musikkhøyskole, som er offentlig, og Barratt Due musikkinstitutt 1 million kroner til å utrede muligheter for samarbeid.

Kilde: Kunnskapsdepartementet

— Fusjoner er krevende, men gir muligheter for større og mer solide fagmiljøer. Målet er at de ekstra pengene skal bidra til bedre kvalitet i utdanning og forskning, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V), i en pressemelding fra departementet.

Den som får mest penger er rektor på Høyskolen i Kristiania, Arne Krumsvik.

— Vi er fornøyd med støtten vi har fått til den pågående sammenslåingen mellom Høyskolen Kristiania, Norges Dansehøyskole og Musikkteaterhøyskolen. Vi vil fortsette å bidra til konsolideringen av sektoren, understreker Krumsvik, etter at det ble klart av 6 millioner av den 9 millioner store potten tilfaller Kristianias fusjonsarbeid.

VID også fornøyd

VID får 2 millioner av den private potten.

Konstituert rektor, Bård Mæland, er glad for støtten.

— Dette er et viktig håndslag fra Kunnskapsdepartementet til den pågående implementeringen av VID-fusjonen. Vi har gjennomført store investeringsløft siden 2016, og i år står vi i tillegg midt i det største fusjonsprosjektet, nemlig de tre pågående campusutbyggingene i Oslo, Bergen og Stavanger, sier Mæland og legger til:

— Derfor er vi glad for at Kunnskapsdepartementet velger å fortsette sin støtte av VID-fusjonen i en viktig fase.

Følger opp strukturreformen

— Det skjer spennende endringer i den private delen av universitets-og høyskolesektoren. Slike prosesser kan føre til gode utdanninger og mer arbeidsdeling i sektoren. Regjeringen er klar over at slike prosesser kan være kostbare og gjennom disse midlene vil vi bidra til at høyskolene kan gjennomføre disse prosessene, sier Nybø.

Vi har gjennomført store investeringsløft siden 2016, og i år står vi i tillegg midt i det største fusjonsprosjektet, nemlig de tre pågående campusutbyggingene i Oslo, Bergen og Stavanger.

Bård Mæland

Strukturreformen førte til at Norge gikk fra 33 statlige universiteter og høgskoler til 21. Det har også vært flere sammenslåinger av private høyskoler. Det er en omfattende reform som har gitt færre, men sterkere institusjoner.

I oppfølgingen av reformen har regjeringen i mange runder bidratt med støtte til samarbeid, arbeidsdeling, konsentrasjon og sammenslåing (SAKS).

Pengene skal bidra til å styrke kvalitetsutviklingen i universitets- og høgskolesektoren.

VID har søkt etter ny rektor

Styret ved Diakonhjemmet gleder seg over å kunne ansette den første kvinnelige lederen på 129 år, het det i en melding på Vid høgskoles hjemmesider i juni.

Ingunn Moser (54) gikk fra jobben som rektor ved VID høgskole og begynte i den nye stillingen som administrerende direktør/forstander ved Diakonhjemmet 1.august.

Bård Mæland er konstituert rektor på VID, som nå er i gang med å ansette ny fast rektor. Stillingen ble lyst ut 1. september med søknadsfrist 22.september. Mæland bekrefrer overfor Khrono at han er en av søkerne.

VID er en forkortelse for høgskolens verdier: Vitenskapelig, Internasjonal og Diakonal.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS