Den foreslåtte mistilliten mot parlamentsleder ved UiT, Ida-Elise Seppola Asplund, skal behandles i kveld. Foto: Øystein Fimland

Mistillit til parlamentsleder i Tromsø avgjøres mandag

Tromsø. Rektor Anne Husebekk presiserer sin inngripen i saken, samtidig som Moderat liste har presisert bruker av begrepet «trakassering». Mistillitssaken mot parlamentsleder Ida-Elise Seppola Asplund ved UiT skal avgjøres i kveld.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tromsø (Khrono): Mandag forrige uke la listeleder for Moderat liste i Studentparlamentet ved UiT Norges arktiske universitet fram forslag om mistillit til parlamentsleder Ida-Elise Seppola Asplund.

Listeleder Cecilie Mathisen har i et notat kalt det for en trakasseringssak. Søndag innrømte imidlertid Mathisen til iTromsø (bak betalingsmur) at første gang begrepet trakassering har vært nevnt er i notatet som ble sendt ut til parlamentet fredag for en drøy uke siden.

Les også: Mistillit mot parlamentsleder i Tromsø

Torsdag forrige uke grep rektor Anne Husebekk inn i saken gjennom en epost til parlamentet hvor hun avviser at det er en trakasseringssak, men kaller det «en intern sak som er håndtert på en riktig måte med samarbeid og møter mellom de involverte».

I dag, mandag, sendte rektor ut en ny epost hvor hun presiserer at innholdet i forrige epost «kunne vært klarere og mer nyansert i sitt innhold» og at «verken rektor eller noen andre ved UiT har tatt stilling til hvorvidt noen har blitt trakassert».

Hun presiserer videre at spørsmålet om tillit til parlamentets leder fullt og helt er Studentparlamentets avgjørelse.

Husebekk: Krenkende og usaklig

Jeg tar ikke stilling til forslaget om mistillit, men til bruken av begrepet «trakassering».

Anne Husebekk

I eposten forrige uke viser rektor til at mistillitssaken mot parlamentsleder Asplund ifølge dokumenter hun har fått kopi av, herunder møtereferater, ikke er snakk om en trakasseringssak. «Og om det er det så er det en uheldig måte å behandle saken på,» skriver hun, og fortsetter i eposten:

«For det første er dette en beskyldning som fremstår som krenkende og usaklig, og for det andre gjøres betydelig skade og urett ved å sende en slik beskyldning til et stort antall mottakere», skriver Husebekk, og avslutter:

«Det anbefales fra min side at Moderat liste tilbakekaller utsendelsen og samtidig beklager den sterke beskyldningen.»

Til Khrono sier Husebekk fredag at dette på ingen måte er en innblanding i studentenes demokrati som er og skal være studentens arena, og understreker at Studentparlamentet skal drives uten påvirkning fra rektoratet.

— Jeg tar ikke stilling til mistillitsforslaget, men til bruken av begrepet «trakassering», sier hun.

UiT-rektor Anne Husebekk ber Moderat liste unnskylde begrepsbruken sin i forbindelse med mistillitsak mot parlamentsleder. Arkivfoto: Skjalg Bøhmer Vold

Hevder feil i referatene

Listeleder for Moderat Liste, Cecilie Mathisen, ønsker ikke å kommentere saken før den skal opp i parlamentsmøtet på i dag, men uttaler:

— Vi registrerer at ledelsen ved UiT har kommet med sterke meninger og antydninger om saken, uten å ha vært i kontakt med oss eller den som føler deg trakassert, eller vært tilstrekkelig opplyst om saken, noe vi synes er svært bemerkelsesverdig.

— Referatene som rektor har tatt utgangspunkt er interne dokumenter i parlamentet, og heller ikke godkjente referater, sier Mathisen.

— Så det som står i referatene er feil?

— Vi har levert merknader til referatene, svarer hun.

Etter det Khrono kjenner til er disse merknadene også sendt videre til Husebekk.

Rektor møtte partene

Rektor Husebekk hadde samtaler med de involverte partene torsdag, etter at eposten med rektors kommentarer var sendt ut.

— Det var åpne samtaler med partene hvor vi forklarte at mistilliten er noe studentene selv må ordne, men at trakasseringssaker er noe vi har rutiner for å behandle på universitetet, sier hun.

— Dere hadde ikke snakket med partene før eposten ble sendt ut torsdag?

— Jeg tar gjerne kritikk på at eposten ikke var gjennomarbeidet nok.

I eposten fra rektor torsdag understreket Husebekk at dette er en intern sak som er håndtert på riktig måte.

— Mathisen hevder at referatene du viser til i eposten ikke er godkjente og at den parten har kommet med merknader til dem i etterkant?

— Det er nok mye uklart i denne saken og den er ikke tilstrekkelig opplyst ennå, noe jeg regner med at partene jobber videre med, sier hun, og legger til:

— Det at studentene har et godt forhold seg imellom og trives bryr jeg meg veldig om. Det er trist når det blir så vanskelig at begreper som trakassering blir brukt, sier rektor Husebekk.

Flere spørsmål enn svar

Parlamentslederen sa mandag at hun ikke kjente seg igjen i påstander om trakassering og maktmisbruk. Nå skal saken behandles i ekstraordinært møte mandag førstkommende.

Parlamentsleder Asplund fortalte tidligere denne uken at parlamentet i mandagens møte stilte mange spørsmål til dem som fremmet mistillitsforslaget, blant annet ved begrepsbruken og hvor rask prosessen har vært.

Jeg forventer en grundig redegjørelse for hvorfor man har satt et stempel på det uten begrunnelse.

Ida-Elise Asplund Seppola

— De fikk ingen svar fordi forslagsstillerne ønsket å ta det i neste møte. Så jeg sitter igjen med flere spørsmål enn da jeg fikk beskjeden forrige fredag, sa hun til Khrono onsdag, og la til:

— Jeg forventer en grundig redegjørelse for hvorfor man har satt et stempel på det uten begrunnelse.

Parlamentsleder Ida-Elise Seppola Asplund ved UiT forventer å få svar på hvorfor saken har blitt stemplet av Moderat liste som en trakasseringssak. Foto: Øystein Fimland

Asplund har ikke avgjort om hun ønsker at behandlingen av saken mot henne skal foregå i åpent eller lukket møte, noe det er opp til parlamentet å endelig avgjøre.

— På den ene siden har dette blitt veldig offentlig nå, men på den andre siden må man jo ta hensyn til partene i saken, sa hun onsdag.

Fredag ville Asplund ikke kommentere rektor Husebekk sin epost.

Listeleder for parlamentsleder Asplunds liste, Sosialdemokratene, Maren Bakkevoll, bekrefter til Khrono onsdag at listen fortsatt har tillit til parlamentslederen.

Ifølge parlamentets vedtekter innebærer forslag om mistillit automatisk et nytt møte som kontrollkomitéen nå har innkalt til mandag førstkommende kl. 17.​

Les også om tidligere mistillitssaker i studentdemokratier:

Det er lagt til i saken at merknad til referater fra møtene om saken også er videresendt rektor Husebekk. Det er i tillegg lagt til en henvisning til Moderat listes uttalelser i avisen iTromsø og at Husebekk nå presiserer sin involvering i saken.

Fakta

Studentparlamentet ved UiT

Studentparlamentet er det øverste studentpolitiske organet ved UiT Norges arktiske universitet.

Parlamentet består av 31 valgte studenter, som møtes en gang i måneden for å diskutere saker som angår studentene og universitetet.

Studentparlamentet 2017/2018:

  • 5 fra Sosialdemokratene
  • 7 fra Moderat liste 1 fra Arktisk liste
  • 2 fra Sosialistisk Studentlag
  • 8 campusrepresentanter
  • 7 fakultetsrepresentanter
  • 1 fra ISU
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS