Debatt ● Rune Todnem By

Hva er kostnaden av kostnadskutt?

Kjære beslutningstakere, unngå å ta lettvinte og kortsiktige Excel-avgjørelser.

Kostnadskutt: Når suksessfulle initiativer med alternative inntektskilder fører til reduksjon i det sikre budsjettet hos institusjonen, vil det fort bli færre heller en flere slike initiativer, mener kronikkforfatteren.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Grunnet trangere budsjetter ser vi ved Universitetet i Stavanger (UiS) — som ved alle andre universiteter — på kostnadskutt.

Faren er at vi så altfor ofte lar Excel-arket dominere avgjørelsene våre. 

Vi tar relativt lette og kortsiktige beslutninger som gjør oss svakere heller enn sterkere for fremtiden. Her er et spesifikt eksempel:

Ledelsen vil gjerne at det skapes flere alternative inntektskilder, eller bidrags- og oppdragsfinansierte prosjekter (BOA) — så som for eksempel etter- og videreutdanning (EVU). Dette er en naturlig respons, og for å levere på dette ønsket må initiativer motiveres og støttes.

Men det som nå skjer er det motsatte: suksessfulle BOA-initiativer straffes. 

Om en genererer en BOA-inntektskilde — ofte kortsiktig og høyst usikker — så foreslås det nå at denne inntekten skal trekkes fra budsjettet.

Så, om ditt fakultet/institutt/skole har et foreslått budsjett på X samtidig som du har et vellykket BOA-initiativ som sikrer en inntekt på Y, så blir ditt nye budsjett X minus Y …

Med andre ord, du reduserer ditt sikre budsjett. Resultatet av slike lettvinte Excel-avgjørelser vil fort bli færre heller en flere BOA-initiativer.

Så kjære beslutningstakere, unngå å ta lettvinte og kortsiktige Excel-avgjørelser.

Powered by Labrador CMS