Debatt ● Kjerstin Wøyen Funderud og Kjersti Bjørnstad

Hvorfor denne skepsisen til fordypning i fagskolesøylen?

To-søylemodellen har til hensikt å styrke fagskolenes status og utdanningsmuligheter på høyere nivå — ikke sammensause utdanningstilbud på tvers av søylene.

Fagskolene skal beholde sitt særpreg med erfaringsbasert kunnskap og et tydelig alternativ til akademisk utdanning, skriver forfatterne.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Nylig gikk et samstemt storting i behandlingen av fagskolemeldinga inn for en to-søylemodell for henholdsvis høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning. 

For Senterpartiet har det vært tungtveiende at en slik to-søylemodell muliggjør at flere kan opparbeide seg formalkompetanse på et høyere nivå i fagskolesøylen. Det handler om grunnleggende nasjonale interesser, noe som gjenspeiler seg i det store politiske flertallet som støtter denne linjen.

Jan-Thore Lockertsen ved Nord Universitet virker ikke begeistret for dette i et innlegg i Khrono i slutten av april, og er skeptisk til at fagskolene skal tilby fordypning i for eksempel helsefag. Lockertsen er overbevist om at fordypning i helsefag fint ivaretas i universitets- og høgskolesektoren. 

Å antyde at en helsefagarbeider kan opparbeide seg mer kompetanse i fagskolesøylen bidrar altså til forvirring.

Det er det ingen grunn til. Fagskolene skal beholde sitt særpreg med erfaringsbasert kunnskap og et tydelig alternativ til akademisk utdanning. Dessuten er det ingen fasitsvar på hvordan vi i fremtiden kan sikre en hensiktsmessig arbeidsdeling i helsesektoren, all den tid ressursbehovet i denne sektoren vil øke framover. 

Det er fagskolene selv som velger hvilke utdanningstilbud de vil opprette på nivå seks og syv, akkurat slik handlingsrommet for dette foreligger i UH-søylen.

Fagskolesektoren, som er arbeidslivets skole, vil heller ikke starte en utvikling i denne retningen uten at det er i tett dialog med partene i arbeidslivet, noe som er kjernen til deres praksisnære utdanningstilbud. 

Med andre ord vil utviklingen mot nivå 6 og 7 innenfor den yrkesfaglige søylen i hovedsak være styrt av behovet for høyere utdannede medarbeidere med yrkesfag som basiskompetanse.

Det er viktig å understreke at to-søylemodellen har til hensikt å styrke fagskolenes status og utdanningsmuligheter på høyere nivå — ikke sammensause utdanningstilbud på tvers av søylene. Det burde Lockertsen ta innover seg.

For Norge handler det om å sikre mer yrkesrettet kompetanse inn i arbeidslivet, og imøtekomme et voksende behov for flere hoder og hender i flere viktige sektorer i samfunnet. Derfor stusser vi over denne skepsisen til mer fordypning i fagskolesøylen, som Lockertsen står for.

Powered by Labrador CMS